Kako montirati slavinu na sudoperi i potisni bojler

Montaža slavine na sudoperi i potisnog bojlera može zvučati kao ozbiljan poduhvat, ali praćenjem uputstva korak-po-korak, ovaj projekat može izvesti bilo ko sa osnovnim veštinama rukovanja alatom.

Bez obzira na vaš nivo iskustva, praćenje detaljnih smernica će vam olakšati proces i omogućiti postizanje uspešnih rezultata. U narednim redovima, podeliću sa vama ključne korake i savete kako biste s lakoćom montirali slavinu i potisni bojler, tako da steknete samopouzdanje u obavljanju ovog zadatka. 

1. Postavljanje ek ventila

Budući da se u kuhinji menjala pozicija slavine koja je nekad bila na zidu, a sada je trebala da bude postavljena na sudoperi, morale su se uraditi neke pripreme pre postavljanja slavine. 

Prvi korak je da se pomoću ključa zavrne ventil za dovod vode. Zatim je iz cevi koja dovodi vodu izvađen čep. Na navoj ek ventila je namotana kudelja i zatim je ek ventil zavrnut u cev za dovod vode.

Ventil se prvo zavrće ručno, a zatim se pažljivo dotegne ključem. Nakon toga je potrebno odvrnuti dovod vode kako biste proverili da li je ek ventil postavljen ispravno. Ukoliko je sve oko ventila suvo, znači da je instalacija urađena kako treba.

2. Pravljenje rupe na sudoperi

Ukoliko kupujete novu sudoperu, koja na sebi već ima otvor za slavinu, ovaj korak možete preskočiti.

Mi smo odlučili da zadržimo staru sudoperu koja je i dalje bila u odličnom stanju. Međutim, morali smo na njoj napraviti otvor kroz koji će biti montirana slavina.

Da bismo to uradili koristili smo ručni alat za pravljenja otvora na sudoperi promera 34 mm. Prvi korak je da se na sudoperi odredi mesto gde će biti slavina. Zatim se u centru te pozicije probuši rupa kroz koju može da prođe šaraf alata. 

Alat se postavi tako da sa gornje strane sudopere bude jedan deo alata i glava šarafa, a sa donje nož, koji se zavrne na šaraf. Dotezanjem šarafa pomoću ključa 19, postepeno se proseca rupa na sudoperi. 

Nama je u ovom trenutku sudopera bila odvojena od kuhinjskog dela, tako da je postupak bio malo teži. Savetujem da u toku ovog postupka sudopera ipak bude pričvršćena za kuhinjski element.

3. Pričvršćivanje sudopere

Stari model sudopere je takav da celom površinom prelazi preko donjeg kuhinjskog elementa. Jedini način da se pričvrsti za element je uz pomoć ugaonika. Sudoperu smo, za početak, postavili na kuhinjski element.

Pošto je prostor ispod sudopere tesan, koristila sam dvostrano samolepljivu traku kako bih ugaonike zalepila na odgovarajuće mesto. Zatim smo sklonili sudoperu kako bi se ugaonici šarafima prvo pričvrstili za bočne strane kuhinjskog elementa.

Nakon toga je sudopera vraćena na mesto i, uz pomoć teleskopskog nosača pinova, kroz ugaonike je šarafima pričvršćena i sudopera. 

4. Montiranje slavine

Kupili smo jednoručnu slavinu sa tri cevi. Pre montaže je potrebno dobro pročitati uputstvo i pravilno povezati cevi na bateriji. Postoji pozicija za hladnu vodu, toplu vodu, ek ventil i mesto za šaraf.

Nakon pravilnog zavrtanja cevi i šarafa, svi se provuku kroz otvor na slavini. Slavina se postavi u položaj u kojem treba da bude pričvršćena.

Sa donje strane sudopere, oko cevi, se postavi gumeni i metalni deo, a preko njih matica, koja se zavrće na šaraf. Matica se u početku zavrće ručno, ali za dotezanje će biti potreban cevasti ključ 11. 

Nakon toga možete na slavinu pričvrstiti i cev za izlivanje vode.

5. Postavljanje bojlera

Pre povezivanja bojlera sa slavinom bilo je potrebno postaviti ga na mesto gde će stajati. Budući da ispod kuhinjskog elementa nema utičnica za struju, morali smo probušiti malu rupu na radnoj ploči, kako bi utikač bojlera mogao da se provuče do utičnice na zidu.

Nakon toga treba povezati cevi iz slavine. Kraća cev iz slavine se povezuje na ek ventil, a duže cevi, prateći oznake, se povezuju na izlaz za toplu, odnosno hladnu vodu na bojleru. 

Pričvršćivanje prvo raditi ručno, a zatim dotegnuti ključem.

6. Postavljanje sifona

Na sudoperu smo postavili dvodelni sifon bez prelaza. Potrebno je prvo odvrnuti metalnu rešetku sa cevi i postaviti je sa gornje strane sudopera, dok se gumica i cev postavljaju sa donje strane. Kada se precizno pozicioniraju, zavrnu se šarafom. Ovaj postupak se uradi na obe sudopere.

Nakon toga se cevi koje idu iz obe sudopere ubacuju u T-nastavak, odakle se nadovezuje jedno gibljivo crevo koje se povezuje sa cevi za odvod.

7. Punjenje bojlera

Nakon postavljanja sifona može se odvrnuti ek ventil i pustiti voda. Obavezno je da se prvo napuni voda u bojleru kako bi mogao da se uključi. Bojler se puni tako što se slavina okrene na vruću vodu i čeka se da voda poteče.

Kada voda poteče, to je znak da je bojler napunjen. Nakon toga može se uključiti u struju i namestiti da se voda greje. Kada se bojler zagreje, preporučuje se ispiranje bojlera kako bi voda iz bojlera bila ispravna za korišćenje. Iz tog razloga je potrebno pustiti da sva zagrejana voda iz bojlera isteče.

8. Sakrivanje ventila na zidu

Na kraju, kao završni detalj, dva ventila koji se nalaze na zidu smo sakrili kapicama i rozetnama. 

9. Cene opreme i materijala

Oprema/MaterijalKoličinaCena u din.Cena u eur
Ek ventil 1/2-3/81250,00 din.2,12 eur
Bušač sudopere 34 mm11.484,00 din.12,61 eur
Baterija za sudoperu14.750,00 din.40,38 eur
Crevo brinox 60 cm2700 din.5,95 eur
Metalni ugaonici480 din.0,68 eur
Teflon traka169,00 din.0,59 eur
Potisni bojler 10 l17.990,00 din.67,92 eur
Sifon dvodelni1470,00 din.4 eur
Kapa i rozetna za ventile2342,00 din.2,91 eur
Ukupno:16.135,00 din.137,16 eur

10. Konačni utisci

Pre početka ovih radova očekivala sam određene poteškoće, ali sam se prevarila u proceni koji će biti zahtevni, a koji ne. 

Pravljenje otvora na sudoperi se pokazalo prilično izazovno, posebno što sudopera u tom trenutku nije bila pričvršćena za kuhinjski element. Za realizaciju ovog koraka potrebno je poprilično snage tako da, bez suprugove pomoći, teško da bih sama uspela da ga izvedem.

Što se tiče postavljanja baterije i povezivanja sa bojlerom, pokazao se kao prilično jednostavan zadatak, koji je uspešno i bez poteškoća urađen, u skladu sa dobijenim uputstvima.

Na kraju, moram primetiti da je ograničen prostor ispod sudopere dodatni izazov. Budite spremni da radite u nezgodnom i neudobnom  položaju.

Konačno, sve navedene faze su nas podstakle da nastavimo dalje, jer smo tokom ovog procesa stekli nova znanja i veštine. Nadam se da će i vas inspirisati da učinite svoju kuhinju funkcionalnom i samostalno se upustite u poslove montaže slavine i bojlera. 

Pišite mi o svojim zanimljivim iskustvima, ili podelite neki koristan savet.

Sve opisane postupke možete pogledati i na mom YouTube kanalu:

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.