Kako smo renovirali spavaću sobu

Sve je počelo u zimu 2021/22. kada smo shvatili da ćemo na proleće morati prezidati kaljevu peć koja je dotrajala od loženja. Godinama unazad smo priželjkivali da nam peć ne stoji samo u dnevnoj sobi, nego da bude u zidu između sobe i hodnika, i rešili smo da tada uradimo i taj nemili zadatak.

Da bi se prezidala kaljeva peć, morali su da se dobro isplaniraju i urade još neki poslovi, a prvi među njima bilo je renoviranje spavaće sobe. U narednim koracima možete čitati kojim redosledom je teklo i šta je podrazumevalo ovo renoviranje.

1. Planiranje novog rasporeda

1.1. Definisanje postojećih problema

Da bi se kaljeva peć probila kroz zid između dnevne sobe i hodnika, moralo se pronaći mesto za ormar koji je stajao u hodniku, na tom zidu. Jedina prostorija u kojoj je bilo mesta za njega, bila je spavaća soba. Kvadratura i dimenzije spavaće sobe (dužina 6m, širina 3m, visina 3.7m) nije bila dovoljna da bi se ormar samo preneo u nju, već se morao osmisliti novi raspored celokupnog nameštaja u spavaćoj sobi. Osim rasporeda nameštaja, u spavaćoj sobi je postojao problem neodgovarajućeg broja i rasporeda utičnica i rasvete, kao i pozicija jedinog prozora.

1.2. Pronalaženje rešenja za raspored nameštaja

Zamisao je bila da se soba vizuelno podeli na garderobni i spavaći deo. Prozor u sobi je postavljen na uzanom zidu, bez mogućnosti da se proširi ili postavi na drugom mestu. Prirodni izvor svetlosti je diktirao da krevet mora ostati u ovom delu sobe. Ormare smo morali grupisati tako da čine jednu celinu, kao zasebna prostorija. Prvi planovi su izgledali ovako:

1.3. Razdvajanje garderobera od spavaće sobe

Poslednji zadatak je bio da se pronađe rešenje za pregrađivanje garderobnog od spavaćeg dela. Nismo želeli potpuno ograđivanje garderobera zidom, dok je pravljenje paravana od drvenih panela i španske trske bilo neprihvatljivo iz finansijskih razloga. Pretražujući po internetu, pre svega po Pinterestu, pronašla sam ideju o garderoberu iza zavese. Ovo je bilo prihvatljivo rešenje i renoviranje je moglo da pređe u sledeću fazu.

2. Merenje

Pre početka svih radova, jako je bitno sve dobro izmeriti kako bi bili sigurni da će u prostoru sve funkcionisati onako kako je zamišljeno. Raspored nameštaja na crtežu je jedno, ali treba proveriti da li su svi prolazi dovoljno široki, da li se sva vrata ormara i regala mogu otvarati bez problema, možete li prići prozoru…

Recimo, ja sam prvo izmerila koliko su široke merdevine koje koristim kada perem prozore. Na osnovu potreba koje diktira održavanje stana, dimenzija prostora i nameštaja, ostavila sam širinu prolaza od 70cm. Uži prostor od ovoga za mene bi bio nefunkcionalan.

3. Raspored rasvetnih tela, utičnica i prekidača

Još jedan bitan korak pre početka radova je dobro osmisliti plan za razvođenje struje. Plafonska rasveta je morala da se razvede na dva mesta i da se prekidač razdvoji. Nova pozicija kreveta je zahtevala utičnice na tom zidu, sa obe strane kreveta, a „situacija“ je iskorišćena da se postave i zidne lampe.

Sve smo izmerili, iscrtali i obeležili po zidovima, a posao oko razvođenja struje smo prepustili majstoru. On je na osnovu onoga što smo tražili odredio broj i mesto za razvodne kutije. Bilo je potrebno dva popodneva da se sve olupa i sprovedu kablovi i kutije.

4. Zidovi

4.1. Popunjavanje kanala u zidovima

Soba je u ovom koraku bila uveliko rasturena. Nakon sprovođenja struje, prvi naredni korak je popunjavanje svih rupa gipsom. Sam gips se jako brzo steže, pa je bolja opcija da se meša sa peskom – ako ga imate. Na taj način imate više vremena da zakrpite rupe, a da se smesa skroz ne stegne.

Savet: ovo treba raditi pre čišćenja šuta iz sobe, jer ako nešto padne dole, pada na šut i biće očišćeno sve zajedno. Tako se izbegava duplo čišćenje i dodatno prljanje poda.

4.2. Guljenje zidova

Nakon što su svi kanali u zidovima ispunjeni, sledi guljenje starih slojeva boje. Stara boja se najlakše skida ako se prethodno natopi vodom. Mi koristimo ručnu prskalicu pomoću koje natopimo zidove vodom, sačekamo malo da zidovi povuku vlagu i gulimo pomoću špakli.

4.3. Gletovanje

Nakon guljenja zidove prvo premazujemo prajmerom za zidove, a onda sledi gletovanje. Budući da su zidovi u našem stanu stari, hrapavi i sa pukotinama, obavezno uz glet koristimo i staklenu mrežicu koja se utiskuje u prvi sloj gleta. Prvi sloj je gušći i nanosi se malo deblje, a drugi je ređi i tanji od prvog. Radili smo dve ruke gleta. Nakon druge ruke sledi šmirglanje.

4.4. Krečenje

U odnosu na prethodne poslove, krečenje dođe kao relaksacija. Pogotovo što znate da se približavate kraju radova. Zidove krečimo samo u belu boju, ali ovaj put sam želela da obojim i isprobam jedan crni zid koji je bio namenjen za spavaći deo.

Savet: od jednog majstora smo naučili da u boju kojom se kreči umešamo i prajmer, tako da imamo jedan korak manje što se tiče pripreme zida za krečenje.

5. Inspiracija

Vizija o konačnom izgledu sobe sada može da ide u detalje. Postoji više slika na Pinterestu koje su me inspirisale oko uređenja sobe. Detalji koje sam unela u dekoraciju su: jedan taman zid, neobično uzglavlje, polica sa dekoracijom iznad kreveta, zanimljive zidne lampe, zeleni tonovi.

6. Montiranje rasvetnih elemenata

Nakon krečenja montiraju se svi rasvetni elementi, utičnice i prekidači (pri tome mislim na onaj dekorativni deo, koji se stavlja preko kutije koja je u zidu). U ovom koraku smo montirali i policu iznad kreveta, garnišnu i ogledalo – sve što se postavlja na zid i zahteva bušenje.

Savet za crni zid: bilo bi bolje da se sve što je potrebno buši pre krečenja u crno, jer je crna boja jako osetljiva na prašinu i lako se prlja.

7. Postavljanje poda i lajsni

U staroj spavaćoj sobi postojao je plavi laminat koji je ostao od prethodnih vlasnika. Menjanje poda nismo ni razmatrali, ali ipak sam želela da spavaći deo sobe ima svoju atmosferu i smislila sam kako da se pod promeni barem u tom delu.

Najpovoljnija opcija za pod, a pritom i najpraktičnija za postavljanje, je vinil pod u rolni. Rolne postoje u širinama od 3m i 4m, pa treba izabrati onu sa kojom ćete imati najmanje otpadaka. Pod treba da prelazi preko svake ivice oko 10cm. Rolna se razmota i ostavi tako preko noći da bi se vinil prilagodio na temperaturu prostorije u koju će se postavljati. Sutradan se skalpelom odseca višak, a između laminata i vinil poda se mestimično stavljaju obostrane lepljive trake čime se vinil pod fiksira.

Na vinil pod se nakon toga stavljaju lajsne – odlučili smo se za bele. One mogu da se montiraju na nosač koji se prethodno pričvrsti na zid, ili lepljenjem. Naši zidovi imaju jako debeo sloj maltera i svako postavljanje na zid zahteva da se koriste dugački šarafi i tiplovi. Ovde to nije imalo smisla, pa smo se opredelili za opciju lepljenja. Dok se lepak sušio, tegovima smo poduprli lajsne kako bi ostale na mestu.

Savršen izgled lajsni postiže se popunjavanjem svih praznina i neravnina silikonom. Bitno je da se svaki višak silikona odmah briše vlažnom krpom ili sunđerom.

8. Postavljanje uzglavlja kreveta

Nakon postavljanja poda bilo je potrebno montirati i uzglavlje kreveta. Prvobitna zamisao je bila da bude samo prislonjeno na zid i pričvršćeno okvirom kreveta. Međutim, kada smo sagledali njegove dimenzije odlučili smo da ga ipak pričvrstimo za zid nekim nosačima. Detaljnije o tome čitajte u postu „Kako napraviti uzglavlje kreveta“.

9. Garderober iza zavese

Poslednji korak što se tiče montiranja elemenata je postavljanje plafonskih garnišni. Jedna strana je dužine 2m, a druga 2.2m. Garnišne su sa spoljašnje strane sakrivene i ukrašene lajsnama od stiropora.

Draperije su dužine 3.7m i sašivene su iz četiri dela. Prilikom kupovine, prodavačica me je posavetovala da ih šijem iz četiri, a ne iz dva dela – kako sam prvobitno planirala. Sigurno bih pogrešila da je nisam poslušala, jer nisam bila svesna kolika je to količina i težina materijala. Dva dela su širne po 2m, a dva dela po 2.2m, tako da je ukupna širina draperija duplo duža od garnišni i bogato su nabrane.

10. Konačni izgled sobe

Na kraju, trud se isplatio i dobili smo dva razdvojena prostora u jednom.

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.