Kako napraviti uzglavlje kreveta

Dok sam tražila inspiraciju za spavaću sobu, posebnu pažnju sam posvećivala fotografijama sa zanimljivim uzglavljem kreveta. Od prvog dana zajedničkog života smo imali običan bračni krevet (160cm*200cm), sa minimalističkim drvenim uzglavljem. Spavaća soba je sve ove godine bila samo prostorija u kojoj se prespava, mesto za garderobu i odlaganje, bez posebne dekoracije. Poželela sam da prilikom ovog preuređenja posvetim veću pažnju dekoraciji spavaće sobe i da dodam malo komfornijih i udobnijih komada nameštaja.

1. Inspiracija

Inspiraciju za sobu sam prikazala u prethodnom postu. Ovde se pažnja usmerava na inspiraciju za uzglavlje. Želela sam da bude dovoljno visoko, tako da se možeš udobno nasloniti na njega, da bude od plišanog materijala i u zelenoj boji.

2. Plan izmena na krevetu

Nakon donošenja odluke kako uzglavlje treba da izgleda, morala sam sagledati sa čime raspolažemo i kako što bolje iskoristiti krevet koji već imamo. Okvir kreveta je bio od bajcovanog bukovog drveta. Uzglavlje i podnožje su imali isti, jednostavan drveni ukras, s tim što je uzglavlje postavljeno na više nogare.

Izmerila sam širinu celokupnog kreveta, dužine nogara do okvira, visinu okvira i debljinu prednje strane tj. postojećeg uzglavlja. Zaključila sam da je „višak“ bio samo ukrasni deo na prednjoj i zadnjoj strani, odnosno deo koji se nalazi iznad okvira kreveta.  Ukras u podnožju je trebao da se odseče u visini bočnih strana, dok je na uzglavlju, da bi se podudaralo sa podnožjem, trebalo odstraniti i ukras i skratiti nogare. Time bismo dobili ravan okvir, sa sve četiri strane jednakih visina.

3. Plan za uzglavlje

Novo uzglavlje je trebalo napraviti od iverice koja bi bila pravougaonog oblika, širine kao postojeći krevet – 166cm i visine 140cm. Bilo bi celom širinom oslonjeno na pod i priljubljeno uza zid okvirom kreveta. Sunđerasti deo bi polazio od visine koja omogućava da uzglavlje nalegne na prednju stranu kreveta.

4. Potreban materijal i alat

 • tabla iverice debljine 9mm – dimenzije 166cm*140 cm
 • sunđer debljine 5cm – cela tabla
 • koflin od 300gr – 2.5m
 • lepak za sunđer u spreju
 • karton u trakama
 • mebl štof širine 150cm – 2.5m
 • tkanina za postavljanje uzglavlja širine 220cm – 2m
 • klamerica (heftalica) i municija
 • makaze

5. Priprema materijala

 • Iverica se naručuje kod stolara i oni je seku na željenu dimenziju
 • Sunđer se kupuje na tablu (dovoljna je jedna), i u radnji je seku na željene mere. Tražila sam da to budu dva komada dimenzije 25.5cm104cm i pet komada dimenzija 23cm104cm
 • Mebl štof sam sekla makazama na pravougaonike. Dimenzije potrebnih komada štofa se odrede kada se na širinu i dužinu predviđenog polja na uzglavlju doda dupla debljina sunđera (u mom slučaju 2*5cm) i još 1-2cm radi lakšeg rukovanja materijalom i zatezanja.
 • Linije sečenja se obeležavaju na poleđini štofa. Osim dimenzija, bitno je da se na poleđini svakog dela obeleži smer tkanine koji treba da se prati prilikom tapaciranja. Krojna lista je prikazana na slici.
 • Koflin se takođe seče makazama na komade iste veličine kao i štof
 • Karton se seče na trake širine 1.5cm – mogu se koristiti makaze ili skalpel
 • Tkanina za postavu ostaje u komadu – u toku tapaciranja se odseku viškovi

6. Postupak

6.1. Crtanje linija po iverici

Prvi korak je da se na iverici iscrtaju linije duž kojih će se vršiti spajanje panela. Linija koja je predstavljala podnožje za postavljanje sunđera je postavljena na visinu koja se podudara sa visinom okvira kreveta – 36cm. Širina panela je bila različita. Odredila sam da bočni delovi budu 25.5cm, a unutrašnjih pet po 23cm. Visina svakog panela je 104cm.

6.2. Pričvršćivanje kartona na ivericu

Po iscrtanim linijama se prvo zahefta karton širine 1.5cm. Njegova uloga je da bude vođica prilikom postavljanja sunđera. Kada zalepite sunđer i zatim stavite sloj koflina i štofa, karton omogućava da „napipate“ liniju po kojoj se svi slojevi pričvršćuju za ivericu.

6.3. Postavljanje prvog panela

Prvi sunđer se postavlja na neki od središnjih segmenata. Na ivericu se prska sloj lepka, zatim se lepi sunđer. Preko sunđera se, zatim, lepi koflin. Mebl štof se stavlja preko koflina i pričvršćuje prvo mestimičnim heftanjem, da bi stajao na mestu. Nakon toga se svaka dužna ivica štofa zateže i pričvršćuje sa što manjim razmakom između eksera (mislim na municiju za heftanje).
Gornju i donju ivicu za sada je dovoljno pričvrstiti samo sa po jednim ekserom. Smer mebl štofa treba da bude vrhom strelice prema gornjoj ivici uzglavlja i taj smer ispoštovati do kraja.

6.4. Postavljanje susednog panela

Postavljanje sledećeg, susednog, tapaciranog dela počinje sledećim redosledom. Prvo se novi komad mebl štofa postavi licem na lice preko susednog tapaciranog panela. Klamericom se pričvršćuje celom dužinom ivice koja ime je zajednička. Nakon toga se duž iste ivice pričvršćuje i karton od 1,5cm koji ima ulogu da spojena ivica bude ravna i uredna. Zatim se lepe sunđer, pa koflin.

Mebl štof koji je jednom ivicom pričvršćen, se zatim prebacuje preko sunđera i koflina i pričvršćuje se i druga ivica. Ovaj postupak se ponavlja sve dok se ne dođe do bočnih panela.

6.5. Bočni delovi

Na bočne ivice iverice sam dodatno zalepila ostatke tanjeg sunđera od 2cm, da bih malo umekšala ivicu iverice. Razlika u odnosu na prethodne panele je što se krajnja bočna strana štofa strana prebacuje skroz na poleđinu iverice i sa te strane se pričvršćuje klamericom.

6.6. Završavanje ivica na vrhu i u podnožju

Ove ivice treba ostaviti za kraj. Ivice u podnožju panela se pričvršćuju što bliže podnožju sunđera. Višak materijala i koflina se odseca.

Ivice na vrhu se zatežu i prevlače preko ivice iverice i heftaju sa poleđine. Prelaze između panela treba slagati u falte, u istom smeru od prvog do poslednjeg panela, ili simetrično u odnosu na centralni panel.

6.7. Postavljanje postave

Pomoćna tkanina služi da sakrije sve tragove heftanja. Krenula sam od donje ivice, ispod sunđera, tako što sam postavu preklopila licem na lice preko svih panela i zaheftala duž zajedničke ivice. Zatim se postava prevrne i prebaci prvo preko bočnih ivica i zahefta. Poslednji korak je da se prekrije cela poleđina iverice. Neobrađeni delovi tkanine se presavijaju unutra i hefta se duž svih ivica na poleđini.

Savet: prilikom rada sa plišanim i baršunastim materijalima, vodite računa da ne menjate smer tkanine. Ja sam napravila propust i nisam obeležila smer na isečenim delovima. U toku rada sam ih uzimala nasumično i desilo se da nisu postavljeni u istom smeru. Dan je bio sunčan i ništa se nije primećivalo u toku rada, dok nije sve bilo gotovo i dok nismo uspravili uzglavlje. Zato se na nekim fotografijama pod određenim uglom čini kao da su neki paneli tamniji od drugih.

6.8. Video objašnjenje

Budući da u toku ovih radova nismo napravili dovoljno fotografija koje bi potkrepile sve opisane korake, snimila sam video gde na maketi uzglavlja objašnjavam sve korake. Nadam se da će vam koristiti i doprineti jasnoći postupka koji je opisan.

7. Montiranje na zid

U jednom trenutku smo shvatili da će biti bolje i sigurnije ako se uzglavlje pričvrsti za zid. Tragala sam i po lokalnim radnjama, i po internetu, ali na našem tržištu nema nosača koji bi poslužio za ovo pričvršćivanje.

Odlučili smo se da sami napravimo nosače od letve. Letvu smo isekli na tri komada dužine 30cm. Svaki komad smo prepolovili pod uglom od 45 stepeni i tako napravili delove koji će se kačiti jedan za drugi.

Tri dela se prvo montiraju na zid, a preostala tri se na odgovarajućoj visini i rastojanju pričvrste za uzglavlje. Nakon toga uzglavlje se prikači za nosače na zidu i stoji samostalno.

8. Montiranje okvira kreveta

Uzglavlje i podnožje su skinuti sa starog kreveta i isečeni kako smo isplanirali. Prilikom ponovnog montiranja na okvir kreveta podnožje smo vratili na isto mesto gde je i bilo. Kod uzglavlja su prvo morali da se premeste okovi kojim su bočne strane i roštilj ispod dušeka bili pričvršćene za njega. Tokom ovih radova okvir kreveta je bio položen naopačke i oslonjen bočnim stranama na pod.

9. Konačni rezultat

Da bi se napravilo ovakvo uzglavlje bilo je potrebno jedno popodne. Svemu tome prethodila su brojana proračunavanja, traženje informacija po internetu, gledanje tutorijala, biranje i naručivanje materijala.

Bez obzira na sve napore koje moramo uložiti prilikom planiranja nekog posla, grešaka koje se potkradu, iako mislite da ste sve predvideli, produkti našeg rada i truda su ono što nas najviše čini zadovoljnim i ispunjenim.

Pišite mi svoje utiske. Da li vam se dopada ovakvo uzglavlje? Da li bi se upustili u ovakav poduhvat, ili mislite da je previše zahtevno?

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.