Transformacija komode u dnevnoj sobi

Radovi na kaljevoj peći i probijanju zida između dnevne sobe i hodnika su bili uvod u dalje radove u dnevnoj sobi. Usledili su prvo radovi sa strujom, zatim obrađivanje zidova i, na kraju, opremanje sobe.

1. Potreba za promenom

Nameštaj za odlaganje u dnevnoj sobi su uglavnom činile otvorene zidne police. Centralno mesto u sobi je zauzimala komoda na kojoj je bio TV. Naravno, tu su bili i kauč, fotelja i tabure. Soba je doživljavala neke transformacije tokom godina, ali je koncept bio isti.

Nakon 10 godina u takvom okruženju, sve mi je smetalo – od kablova koji su se videli na svakom zidu i stvarali vizuelni nered, do boje komode i celokupnog stila sobe, koji mi se više nije sviđao. Komodu sam birala kada smo se useljavali. Bila je u boji drveta trešnje i izabrala sam je da bi se uklopila sa bojom kaljeve peći. Tada sam mislila da tako treba da uklapam nameštaj.

2. Novi-stari nameštaj

Ideja je bila da se sa novim nameštajem i rasporedom sakriju svi kablovi i uređaji, koliko je to moguće. Da bi to bilo izvodljivo, prvo sam rešila da zidne police zamenim nekim koje su praktičnije i daju veću mogućnost sakrivanja kablova. Zamenila sam ih najjednostavnijim IKEA Billy policama. Ovo je projekat koji još čeka svoje finiširanje i o njemu ću pisati u nekom od narednih postova.

Budući da je komoda bila nova i imala dobre mogućnosti skladištenja, želela sam da je zadržim, ali i da pronađem način da je preuredim.

Odlučila sam da u narednom rasporedu iskoristim njen prostor odlaganje svih uređaja koji nisu potrebni da budu stalno nadohvat ruke – kao što su vufer i štampač. Zbog veličine vufera bilo je jasno da ne može proći kroz trenutna vrata na komodi, što je značilo da će komoda, osim estetskih, morati da pretrpi i konstruktivne izmene.

3. Inspiracija

Na Pinterestu sam potražila inspiraciju za komodu i ovo su fotografije koje sam izdvojila. Dopadale su mi se komode koje su u osnovi crne, sa nekim segmentom u boji drveta. Ono što sam prihvatila kao izazov je pravljenje novih vrata koja imaju rupičaste panele.

4. Radovi na komodi

4.1. Uklanjanje svih nepotrebnih delova

Prvi korak je da se iz komode izvade i sa nje skinu delovi koji smetaju pri radu, i otežavaju pristup pojedinim delovima komode. Izvadili smo fioke, skinuli poleđinu i vrata, i izvadili unutrašnju policu.

4.2. Bojenje gornje ploče

Gornja ploča je od medijapana, presvučena slojem furnira. Budući da sam planirala da ploča bude u boji drveta – pri tome sam imala na umu boju oraha ili hrasta, prvo sam malo šmirglala površinu. Lak koji je odgore se teško skida, tako da šmirglanje nema svrhu uklanjanja laka, nego priprema površinu za bolje povezivanje sa novim slojem boje. Boja trešnje se ovim postupkom nije eliminisala.

Sledeći korak je da  se belom akrilnom bojom premaže cela ploča, čime se neutrališe crvena boja drveta.

Kada se bela boja osušila, četkom sam premazivala lazurni premaz preko nje. Trik je da se četka ne umoči skroz u boju, nego samo ovlaš, vrhom. Na taj način prilikom bojenja ostaju tragovi dlačica koji imitiraju šare drveta. Mestimično možete dodati i tragove crne boje. Potez četke ide samo u jednom pravcu. Bojite dok ne postignete željeni izgled. Ja sam kombinovala boju oraha i hrasta.

4.3. Prepravljanje komode

U ovom koraku smo izvršili konstruktivne izmene na komodi. Izvadili smo dve uspravne prečke, koje su bile između troje vrata, i jednu od njih postavili na sredinu. Planirano je da komoda bude sa dvoje vrata.

Od police koja se protezala duž cele komode, isekli smo dva komada. Jedan je trebao da i dalje ima ulogu police i da se postavi na istu visinu na kojoj je bila i ranije, a drugi deo je postavljen kao pregradni zid na sredini komode. Pregradni zid je bio potreban da bi polica, koja je sad bila samo u polovini komode, imala oslonac i sa druge strane.

Skinuli smo i prednji ukrasni panel kod nogara, jer mi je bio suvišan u dizajnu koji sam zamislila.

4.4. Farbanje

Nakon što su završeni radovi na rekonstrukciji, usledilo je farbanje komode. Budući da je u pitanju komoda od furnirane iverice, ovakav nameštaj se ne šmirgla. Na internetu sam našla specijalne farbe koje mogu da se premazuju direktno preko ovakvog nameštaja. Farbe prodaje firma Auto Duga i na svom profilu postavljaju radove svih svojih mušterija. Naručila sam crnu boju – prajmer i pokrivnu, i od njih dobila uputstvo za korišćenje.

Komodu sam ofarbala i spolja i iznutra, dok sam kod fioka ofarbala samo frontove.

4.5. Ideja za nova vrata

Dugo sam razmišljala koji materijal da upotrebim za pravljenje vrata komode. Odlučila sam se da okvir vrata napravim od letvi, a da panel bude od furnir trake u rolni. Ovo mi je, na slikama koje su me inspirisale, delovalo zanimljivije čak i od panela napravljenih od španske trske.

4.6. Potreban materijal i alat

  • obrađena letva 4cm*2cm , dužine 2m – potrebno 2 komada
  • rolna hrastove furnir trake, širine 45mm – potrebno 20m
  • ugaonici
  • šarafi i bušilica
  • heftalica i municija

4.7. Okvir vrata

Sam postupak pravljenja vrata sam pojednostavila koliko god je moguće, zbog alata sa kojim raspolažem. Odličila sam se da okvir napravim od obrađenih letvi koje mogu da se kupe u stolarskoj radnji. Izmerila sam kolika vrata treba da budu i isekla letve na dimenzije: 4 komada po 45.5cm i 4 komada po 49cm. Konačna dimenzija vrata je trebala da bude 53.5cm * 49cm. Visina vrata je ostala nepromenjena, jer se nije menjala ni visina otvora na komodi. To mi je omogućilo da kasnije postavim okvire na ista mesta na kojima su bila bočna vrata.

Isečene letve sam prvo premazala lepkom na mestu spajanja i dodatno pričvrstila ugaonicima i šarafima. Ostavila sam preko noći da se lepak stegne.

4.8. Priprema furnir trake

Trake furnira sam isekla makazama na 18 komada dužine 50cm i 20 komada dužine 45 cm. Odlučila sam se da ih farbam pre montiranja, jer sam pretpostavila da će se zbog teksture panela boja skupljati na preklopima i da neće izgledati lepo ako se bude farbalo nakon sklapanja.

Iako pojedinačno farbanje svake trake (u dve ruke) zahteva više vremena, mislim da nisam pogrešila što sam ovako radila. Dok su se trake sušile, ofarbala sam i okvire prozora – prajmerom i pokrivnom bojom. Nakon dva dana sve je bilo spremno da se sastave paneli.

4.9. Pravljenje panela na vratima

„Pletenje“ panela sam započela postavljanjem jedne uzdužne trake. Odlučila sam se da ivica trake jednim delom malo preklopi ram vrata. Nisam je odmah pričvrstila, nego sam naizmenično, ispod i preko nje, postavila poprečne trake. U ovom postupku nema nikakvog proračuna, jednostavno samo poslažete trake kako se vama dopada.

Napomena: ispod okvira staviti neku tkaninu, kako bi se tokom rada izbeglo bilo kakvo oštećenje na okviru.

Trake, zbog svoje debljine, ne mogu da se postave bez razmaka među njima – tako da su rupice koje nastaju između njih namerno-nenamerne. Mislila sam da ću morati da merim rastojanje kako bih postigla male kvadratne otvore – a zapravo sam ih samo slagala koliko god su mogle bliže jedna drugoj.

Kada sam pozicionirala jednu uspravnu i sve poprečne trake, sve sam ih odjednom zaheftala za ivicu rama.

Zatim sledi postavljanje ostalih uzdužnih traka – svaka naredna se upliće u poprečne trake, suprotno od prethodno postavljene. Kada se uzdužna traka postavi na poziciju, pričvršćuje se samo na krajnjim ivicama koje ležu na ram.

Postupak se ponavlja dok se okvir ne popuni skroz. Poslednja uzdužna traka se, kao i početna, pričvrsti celom ivicom duž rama, uključujući i ivice poprečnih traka koje naizmenično završavaju iznad i ispod nje.

Ponovila sam isti postupak i za drugi okvir. Nakon toga, na istoj visini kao kod originalnih vrata, postavljene su šarke.

Na okvire i frontove fioka su stavljene nove ručkice. Nova vrata su pričvršćena na komodu i postavili smo magnete radi boljeg zatvaranja. Na kraju je vraćena i pozadina komode. U komodu su smešteni svi uređaji koji su bili planirani – vufer, štampač i materijal za štampanje.

5. Konačni utisci

Ovaj put sam ipak malo strepela kako će komoda ispasti i da li će ispuniti moja očekivanja. Sad mogu reći da sam prezadovoljna. Što se tiče boje kojom je komoda premazana – stvarno je u pitanju vrhunski kvalitet. Brinulo me je da li će pokazivati znake ljuskanja ali, kako sada izgleda, deluje da neće nigde ni za sto godina. Jako mi se dopalo kako je ispala gornja ploča, a na izgled vrata sam posebno ponosna.

Pišite mi u komentarima vaše mišljenje. Da li vam se dopada kako sam transformisala ovu komodu? Da li i vi imate neki komad nameštaja koji vam je dosadio, ali nemate ideju kako da ga prilagodite svojim sadašnjim potrebama?

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.