Kako funkcionalno opremiti malu kuhinju visokim stolom i stolicama

Ako živite u stanu ili kući s ograničenim prostorom, sigurno znate koliko može biti izazovno iskoristiti svaki kvadratni centimetar. U ovom tekstu ću vam predstaviti moje rešenje u opremanju male kuhinje, koje podrazumeva postavljanje visokog stola i stolica, umesto klasičnog stola. 

Osim što ovi komadi nameštaja prostoru daju moderan i elegantan izgled, imaju i dodatnu funkciju sa prostorom za odlaganje. U nastavku teksta pročitajte korisne savete i inspirativne ideje koje možete upotrebiti u opremanju svog prostora. 

1. Visoke stolice

Korišćenje visokih stolica ima nekoliko prednosti u odnosu na klasične stolice: visoke stolice zauzimaju manju površinu od klasičnih stolica, njihov izdužen oblik doprinosi utisku otvorenijeg i prostranijeg prostora, dok jednostavan dizajn omogućava lakše čišćenje i održavanje.

Od brata sam dobila dve visoke stolice koje mu više nisu bile potrebne, pa sam ih iskoristila u opremanju male kuhinje u stanu. Budući da se nisu koristile duže vreme, bilo je potrebno dovesti ih u bolje stanje.

1.1. Čišćenje i šmirglanje stolica

Prvi korak u transformaciji stolica je njihovo čišćenje. Sedala su već bila skinuta sa nogara, tako da ovaj deo posla nisam morala da radim. Inače bio ovo bio prvi korak u transformaciji. 

Nogare stolica sam očistila od paučine i nagomilane prašine, a zatim sam ih ošmirglala šmirglom granulacije 120. Nogare stolica su ravne i nije bilo posebno komplikovano ni zahtevno uraditi ovaj deo posla. 

Nakon šmirglanja stolice je potrebno dobro otprašiti od fine prašine. Prebrisala sam ih vlažnom krpom i ostavila da se osuše kako bih mogla preći na sledeći korak.

1.2. Farbanje stolica

Stolice sam ofarbala jednim slojem Tikkurila Otex prajmera koristeći četku. Došla sam do zaključka da je najbolje ako stolice prvo okrenem naopačke, i prvo ofarbam sve što je vidljivo iz tog ugla.

Kada se prajmer osuši, sledi farbanje sa dva sloja pokrivne boje Tikkurila Valtti Opaque. U ovom koraku koristim valjak, kako bi boja bila besprekorno naneta.

1.3 Krojenje i sečenje novih sedala

Stara sedala su bila oštećena na mestima gde su bila pričvršćena sa nogare, pa sam odlučila da napravim nova. Kupila sam jedan komad medijapana od 12 mm koji mi je bio dovoljan da od njega isečem oba sedala.

Odlučila sam da zadržim originalan oblik osmougla, koji je bio na prethodnim sedalima. Prečnik ovih sedala je 34 cm i prvo sam od medijapana isekla dva kvadratna oblika stranice 34 cm.

Od ovog oblika se dobija osmougao na sledeći način. Na kvadratu se povuku obe dijagonale. U njihovom preseku je centar na koji treba prisloniti oštar ugao nekog jednakokrakog trougla, tako da je njegova kraća stranica prislonjena uz jedni dijagonalu. Uz dužu stranicu tog trougla povući liniju i produžiti je i na naspramni ugao. 

Na ovaj način se centralni uglovi od 90 stepeni dele na uglove od 45 stepeni. Postupak ponoviti i sa preostala dva prava ugla. 

Zatim iz centra treba na svaku polovinu dijagonale preneti meru od 17 cm. Dobijene tačke povezati i tako ćete dobiti pravilan osmougao.

Ubodnom testerom sam odsekla višak materijala i dobila dva sedala osmougaonog oblika.

1.4 Tapaciranje sedala

Za tapaciranje sedala sam koristila ostatke sunđera debljine 4 cm, koflina (od 100 gr) i štofa koji su mi ostali od tapaciranja trpezarijskih stolica i tapaciranja plastičnih stolica

Prvo sam sedala postavila na sunđer i oko njih iscrtala oblik ostavljajući razmak od 2 – 3 cm od ivice sedala. Sunđer sam zatim isekla skalpelom.

Pomoću heftalice sam sunđer prvo pričvrstila za sedala. Prvo pričvrstite svaku ivicu sunđera sa po par klema, a kada je sunđer stabilno povezan sa sedalom možete još detaljnije preći heftalicom preko svih ivica.

Nakon toga sam sedala postavila na koflin, a zatim i na štof, kako bih odsekla potrebnu količinu materijala. U oba slučaja sam ostavila oko 5 cm sa svake strane sedala, kako bih imala dovoljno materijala za tapaciranje.

Ova sedala imaju osam jednakih strana. Za početak sam se fokusirala na četiri strane koje stoje jedna preko puta druge, kao i na klasičnoj četvorougaonoj stolici. 

Prvo sam materijal i koflin pričvršćivala za ove strane. Materijal sam postavila licem na dole, zatim stavila koflin i sedalo stolice. Ivica štofa se presavije preko koflina i tako se pričvrsti za ivicu stolice. Zatim se postupak ponavlja na naspramnoj strani, pa na dve bočne. 

Kada su ove ivice pričvršćene, preostale četiri pričvršćivati kao što se radi sa ćoškovima na klasičnoj stolici.

Prvo sam odsekla višak štofa i koflina, a zatim postepeno zatezala i pričvršćivala materijal vodeći računa da se ne prave veliki nabori sa lica stolice. Ovaj deo raditi polako, prateći stalno kako izgleda pričvršćeni deo gledajući sa lica.

Nakon ovog postupka odseći višak materijala i sedala pričvrstiti za nogare.

2. Visoki sto

Slično kao i visoke stolice, visoki sto ima svoje prednosti u odnosu na klasičan sto: zauzima manje prostora, svojim izgledom doprinosi elegantnom i modernom izgledu prostora, savršen je za brze i neformalne obroke, a osim dodatne površine za pripremanje hrane može se koristiti za rad na laptopu, društvene igre ili prostor za posluženje i pravljenje koktela kada imate goste.

Dobila sam ideju da visoki sto koji bih postavila u kuhinju ima i svoju funkcionalnu ulogu, pa sam smislila da ga napravim pomoću modularnih polica preko kojih bih postavila radnu ploču.

2.1 Sklapanje polica

Na internetu sam pronašla police koje su se po dimenzijama i jednostavnom dizajnu savršeno uklapale u kuhinjski prostor ispod prozora. Kupila sam dve identične police i sklopila ih prema uputstvu.

Police su jednostavne, pa ni sam postupak sklapanje nije komplikovan. Prateći uputstvo potrebno je prvo na svaki element: bočne strane, horizontale i pod/plafon police postaviti odgovarajuće okove, a zatim ih međusobno povezati.

Prvo se na jednu bočnu stranu postave dve horizontale koje se pričvrste zatezanjem umetnutog šarafa, a onda se preko njih postavi i druga bočna strana. Kada se i ona pričvrsti, postavljaju se pod i plafon police. 

Kada je polica sastavljena i svi elementi međusobno povezani i pričvršćeni, policu postaviti na karton, ili neku tkaninu, licem ka podu. Na poleđinu zatim postaviti lesonit i pričvrstiti ga za policu ekserčićima.

Polica se zatim uspravi i preko vidljivih šarafa i okova postaviti dobijene maske za njih.

2.2 Zidni nosači

Uz police sam dobila i zidne nosače, pošto mogu biti postavljene i kao zidne. Iako su bile postavljene na podu, odlučili smo da ih zbog stabilnosti i uloge nosača radne ploče dodatno pričvrstimo i za zid.

Nosač sa maskom sam prvo postavila na mesto na kom će stajati, kako bih olovkom obeležila njegovu poziciju. Zatim sam sklonila masku da bih obeležila mesta kroz koja nosač treba da se pričvrsti za policu šarafima.

Ta mesta se probuše tankom burgijom kako bi se šarafi lakše zavrnuli i nosač pričvrstio za policu.

Pošto su police pozicionirane na podu, kroz poleđinu je probušena rupa i istovremeno obeleženo mesto na zidu koje je trebalo dodatno razbušiti kako bi se ubacio tipl i polica pričvrstila i za zid.

2.3 Radna ploča

Radnu ploču sam naručila u dimenziji 145 cm * 50 cm, pri čemu sam tražila da sa strane gde je izlaz prema terasi bude luk, kako bi prohodnost bila bolja. 

Radna ploča je pričvršćena za obe police i dodatno za metalni zidni nosač koji je postavljen na zid između polica. 

2.4 Produžni kabal 

Kako nam je iza jedne police ostala sakrivena utičnica, moj suprug se dosetio da u nju uključimo produžni kabal koji smo zatim pričvrstili za spoljašnji deo police, tako da se ne izgubi mesto za uključivanje nekih manjih električnih uređaja. 

Na poleđinu kutije produžnog kabla sam zalepila krep traku i olovkom obeležila mesta za šarafe. Zatim sam tu traku zalepila na mesto gde treba pričvrstiti kutiju. Tako se jasno vide mesta na koja treba zavrnuti šarafe. 

Krep traku zatim skinuti i postaviti produžni kabal. Vodite računa da glave šarafa budu dovoljno male kako bi se kutija mogla postaviti preko njih.

2.5 Pervajz lajsne

Budući da su preko laminata na podu postavljene lajsne od medijapana, prilikom postavljanja polica došlo je do odstupanja od zida u gornjem delu. Odlučila sam da ovo prikrijem koristeći pervajz lajsne širine 6 cm.

Izmerila sam i isekla pervajz lajsne i zatim ih zalepila pomoću Montage Kit univerzalnog lepka.

Zatim sam ih ofarbala sa dva sloja Aquamax prajmera za drvo. Nakon toga sam sve vidljive pukotine popunila akrilnim silikonom.

Višak silikona sam odmah obrisala vlažnim sunđerom i nakon sušenja silikona sve još jednom prešla pokrivnom bojom za drvo. 

2.6 Diht lajsne

Radna ploča je većim delom postavljena tačno ispod prozora u kuhinji i u ovom delu izgleda kao da je sve urađeno po meri. Međutim, levo i desno od prozora je bilo potrebno postaviti diht lajsne, kako bi sve imalo lepu završnicu.

Na oba dela lajsni sam prvo postavila čepove, a zatim ih lepkom zalepila za zid i radnu ploču. 

3. Cene opreme i materijala

Oprema/MaterijalKoličinaCena u din.Cena u eur
Polica Modul 32 kom.5.380,00 din.45,73 eur
Radna ploča 18 mm1 kom.4.283,30 din.36,41 eur
Metalni nosač1 kom.645,00 din.5,48 eur
Pervajz lajsna 210 cm2 kom.714,00 din.6,07 eur
Diht lajsna2 kom.280,00 din.2,38 eur
Set za diht lajsnu2 kom.240,00 din.2,04 eur
Medijapan 12 mm0,4 m2800,00 din.6,80 eur
Ukupno:12.342,30 din.104,91 eur

4. Konačni utisci

Ovim završnim korakom u opremanju kuhinje, mogu s oduševljenjem reći da sam potpuno zadovoljna postignutim rešenjem, posebno kada je u pitanju upotreba visokog stola.

Jedna od glavnih prednosti visokog stola je u tome što je postignuto da prostor ne bude prenatrpan, čime je stvoren otvoren i prozračan ambijent. Uz odgovarajuće visoke stolice postignut je savršen balans između praktičnosti i stila.

Osim modernog funkcionalnog prostora za pripremu hrane, dobijen je i estetski privlačan kutak zgodan za ispijanje kafe i druženje.

Da li vi imate sličan kutak u vašoj kuhinji? Pišite mi kako vam izgleda ovaj način uređenja male kuhinje ili podelite u komentarima vaše iskustvo.

Sve opisane postupke možete pogledati i na mom YouTube kanalu:

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.