Kako transformisati trpezarijski sto i stolice

Ukoliko imaš trpezarijski sto i stolice koji su dobrog kvaliteta, ali ti smeta njihov dotrajao ili zastareo izgled, u nastavku možeš pročitati koje korake smo sproveli prilikom transformacije stola i stolica koji imaju preko 20 godina.

1. Popravka oštećenja na stolici

Prvo smo pregledali sto i stolice da bi utvrdili postoje li neka oštećenja. Na dve stolice su prečke između nogara bile klimave, pa smo to prvo popravljali. Prečke smo odvojili od nogara, namazali spojeve lepkom za drvo i ponovo vratili na mesto.

Sav višak lepka koji iscuri odmah treba obrisati mokrom krpom. U tom trenutku nismo imali stegu pri ruci, pa su nogare stegnute kanapom i drvenim klinom i ostavljeno je da se osuši preko noći.

Napomena: ukoliko u potpunosti rastavljate stolicu na delove, obavezno obeležiti na stolici i nogarama koji deo treba da se vrati na koje mesto. Ja koristim molersku samolepljivu traku i obeležavam rednim brojevima.

2. Popravka oštećenja na stolu

Na ploči stola je na nekoliko mesta primećeno odvajanje bočnih ivica. Svi delovi su odvojeni, ošmirglani, namazani lepkom za drvo i vraćeni na mesto. Pričvršćeni su uz pomoć raznih sredstava – kanapom, stegom, samolepljivom trakom, i ostavljeni preko noći da se stegnu.

Lepljenje bočnih ivica na stolu

3. Rastavljanje stola i stolica

Sa stolica smo skinuli sedalne delove. Sto smo rastavili na delove zbog transporta, mada nije neophodno za sam postupak farbanja.

Stolice je potrebno prvo dobro oprati od bilo kakvih masnoća i prljavštine – ja sam koristila vodu i deterdžent za sudove. Obrisati ih zatim suvom krpom da ne upiju previše vode i ostaviti da se prosuše.

4. Šmirglanje

Nakon pranja sledi šmirglanje. Lak na stolicama je prilično postojan i potrebno ga je matirati sa šmirglom, kako bi se površina pripremila za dalje farbanje.

Prilikom šmirglanja obratiti pažnju da se otklone svi slabo vezani delovi laka, kako kasnije ne bi dolazilo do otpadanja boje. Nakon šmirglanja opet je potrebno dobro otprašiti i očistiti stolice, a nakon toga su spremne za prvi sloj farbe.

5. Farbanje

Za farbanje ovih stolica sam koristila istu farbu koja mi je ostala nakon farbanja komode. U pitanju su podloga Tikkurila Otex i farba za drvo Tikkurila Valtti Opaque u mat crnoj boji koje sam kupila preko firme Auto Duga.

Cena farbe: Otex Crni 0.9 – 2.280,00 din; Valtti Opaque Crni 0.9 – 1.890,00 din.

Stolice, postolje i nogare stola sam prvo ofarbala jednim slojem crne podloge. Farbanje prve stolice je trajalo prilično dugo, dok nisam zaključila kojim redosledom da farbam, kako ne bih propustila neki deo.

Ispostavilo se da je najbolje prvo stolicu postaviti naopačke i ofarbati sve delove koji se vide odole, a zatim je okrenuti u normalan položaj i onda farbati sve ostalo.

Poslednje sam farbala ručke na naslonu, kako bih mogla da je okrećem i nameštam u pogodan položaj do samog kraja. U stolici postoje unutrašnje prečke za sedište – njih nisam farbala i pomoću njih sam ofarbanu stolicu prenosila na drugo mesto gde se sušila.

Nakon 24 časa stolice su mogle da se premažu prvim slojem pokrivne boje. Postupak i redosled farbanje je isti kao i kod podloge. Ovaj korak je išao znatno brže neko farbanje prvog sloja. Drugi sloj ove pokrivne boje se može naneti nakon 4 sata.

6. Farbanje ploče stola

Budući da je na ploči stola bilo popravki, pojavile su se pukotine koje sam popunjavala gitom za drvo. Git sam ostavila da se osuši preko noći, pa sam sutradan šmirglala.

Ploču stola sam farbala Cool Gold lazurnim premazom sa visokim sadržajem voska u boji oraha (Cena: 570,00 din). Ovaj premaz ima polusjajnu završnicu i između dva farbanja sam ploču šmirglala blagom šmirglom granulacije 240.

7. Tapaciranje sedišta

Kada su stolice bile ofarbane i suve, bile su spremne za tapaciranje. Sa sedala je prvo skinut stari mebl i sunđer. Alat koji je za to potreban je jedan šrafciger kojim se odvaja zaheftani ekser i klešta kojim se ekser izvlači iz drveta. Jedan primerak tkanine i sunđera sam ostavila kao mustru za merenje potrebne veličine sunđera i novog mebl štofa.

7.1 Alat potreban za tapaciranje:

  • heftalica za tapaciranje i municija
  • makaze
  • marker
  • skalpel
  • šrafciger
  • klešta
Alat potreban za tapaciranje stolica

7.2 Materijal potreban za tapaciranje

  • 2 m mebl štofa (Cena: 1.700,00 dinara)
  • 2 m koflina od 200gr (ostatak od prošlogodišnjeg projekta)
  • tabla sunđera 120*200*4cm (Cena: 2.623,00 dinara)
Materijal potreban za tapaciranje stolica

7.3 Sečenje novog sunđera

Prvi korak je da se oblik i veličina starog sunđera prenese flomasterom na novi, a zatim iseče skalpelom. Nakon toga se odseca i koflin koji treba da bude oko 5cm širi od svake ivice sunđera, kao i mebl štof.

Precrtavanje mera starog sunđera na novi

7.4 Pričvršćivanje novog sunđera

Sunđer nisam lepila za sedište, da ne bih komplikovala neko naredno ponovno tapaciranje. Da bi sunđer ipak bio pričvršćen za sedalo, priheftala sam ga duž svih ivica. Nakon toga se preko sunđera stavlja koflin i mebl, i zajedno se heftaju za sedište.

7.5 Heftanje mebl štofa

Koristila sam mebl štof koji je imao teksturu tkanja. Ovakve materijale je potrebno podsavijati na ivicima kako se kasnije ne bi parali. Takođe, nisam planirala da stavljam postavu na sedalo, pa je podvijanje ivica poželjno i sa estetske strane.

Materijal i koflin se prvo pričvrste sa prednje i zadnje strane sedala, da ne bi „šetali“, a onda se ivice redom heftaju. Potrebno je dobro zatezati materijal kako ne bi pravio nabore, i obratiti pažnju da tok niti na meblu prati i pravac na sedištu.

Svi slojevi se pričvrste za drveno sedalo duž svih ivica

7.6 Oblikovanje i heftanje ćoškova

Kada se zaheftaju sve ravne ivice, za kraj ostaju ćoškovi koji su najkomplikovaniji deo ovog procesa. Na našim stolicama postojali su i dodatni drveni komadi kod svakog ćoška, preko kojih se sedalo pričvršćivalo za stolicu, pa je to dodatno otežavalo pristup heftalici.

Potrebno je odseći sve viškove koflina i materijala da se ne bi pravilo preveliko zadebljanje. Prvo smo pričvrstili centralni deo ćoška, a onda polako levo i desno od njega presavijali materijal na falte, tako da se ne vide s gornje stane sedišta. Nakon heftanja odseku se i poravnaju svi viškovi materijala na ćoškovima.

7.7 Pričvršćivanje sedišta za stolice

Nakon toga smo pričvrstili sedišta za stolice. Ispostavilo se da nisu sva sedala bila pričvršćena pravilno, pa je na nekim mestima bilo potrebno bušiti rupe pre zavrtanja šarafa.

Pričvršćivanje sedala za stolicu

Napomena: Sedala obeležiti na kojoj stolici su bila, jer će se kasnije lakše uklapati. Iako su naizgled identična, nakon toliko godina sigurno postoji razlika u tome kako neko drugo sedalo prianja na stolicu. 

8. Konačni utisci

Nakon farbanja i tapaciranja sto i stolice izgledaju kao novi. Prema težini i dužini trajanja radova, ipak bih ovaj projekat svrstala u srednje zahtevne poslove.

Ono što će najviše oduzeti vremena je šmirglanje stolica i nogara stola, a zatim i njihovo farbanje u tri sloja. Pogotovo će biti zahtevni ako su puni zaobljenih ukrasnih detalja, kao što su bile ove stolice i nogare. Vreme potrebno za realizaciju ovog posla bi bilo otprilike jedna do dve sedmice, bez prevelike žurbe i forsiranja.

Ukoliko stolice imaju tapaciran samo sedalni deo, ovo bi mogao biti poduhvat za nekog početnika i pogodno za prvi projekat u ovoj oblasti.

Svakako mislim da se isplati uložiti malo materijala i truda za obnovu starog nameštaja, pogotovo ako je urađen od kvalitetnog materijala. Na kraju, uživaćeš na udobnim stolicama koje su rezultat tvoje volje i upornosti.

Piši mi o svojim utiscima. Da li imaš iskustva sa ovakvim transformacijama? Da li imaš neke druge metode ili postupke u samom načinu rada?

Celokupan postupak možeš pogledati i na mom You Tube kanalu:

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.