Kako prezidati kaljevu peć kroz zid

Napisala sam u prvom postu da je renoviranje spavaće sobe krenulo od ideje, ili bolje reći potrebe, da se kaljeva peć prezida. Sam posao preziđivanja peći smo prepustili majstoru. Ovo je već rađeno 2013. godine i znali smo da nas čeka prljav posao nakon kojeg sledi detaljno čišćenje, a može komotno i krečenje.

Rešili smo da je ovo trenutak kada se treba još malo žrtvovati, iskoristiti volju za takve radove i uraditi ono o čemu smo od početka maštali – ozidati peć kroz zid.

1. Karakteristike stana

Stan u kojem živimo je u visokom prizemlju, u kući staroj preko sto godina. U pitanju je stara gradnja sa debelim spoljašnjim zidovima i visokim plafonima. Svi su se pitali da li je moguće zagrejati stan sa tako visokim plafonima, ali sa kaljevom peći nema greške. Takođe, veliku ulogu igraju i debeli spoljašnji zidovi.

Stan ima površinu od 65 kvadrata i lep raspored. U sve prostorije se ulazi iz hodnika – dnevna soba, spavaća soba, kupatilo i kuhinja. U stan smo se uselili u jesen 2012. godine i u njemu od grejnih tela zatekli samo malu kaljevu peć u dnevnoj sobi. Sve ove godine grejali smo se samo sa tom peći, uz eventualno dogrevanje kuhinje kada su napolju bile baš niske temperature. Kuhinja je najudaljenija od izvora toplote i zato zimi bude najhladnija prostorija. Nekoliko godina smo u njoj imali malu peć na loženje, a nakon njenog renoviranja 2020. godine, stavili smo klimu da nam posluži i leti i zimi. Ova zima je bila blaga i nije bilo potrebe za korišćenjem klime u svrhu dogrevanja.

2. Pozicija kaljeve peći

Kaljeva peć je bila smeštena u dnevnoj sobi, levo od vrata. Odžak se nalazi na zidu koji je zajednički sa spavaćom sobom i taj zid je uvek bio topao kada se počne sa loženjem. Spavaća soba se ugreje samo od tog zida i ima savršenu temperaturu za spavanje.

Budući da se peć u dnevnoj sobi nalazila iza vrata, toplota nije mogla ravnomerno da cirkuliše u sve prostorije stana. U dnevnoj sobi je često bilo pretoplo. Ove probleme smo želeli da rešimo probijanjem zida i postavljanjem kaljeve peći kroz njega. Zid koji smo probijali je između dnevne sobe i hodnika. Kuhinja je opet najudaljenija prostorija, ali je sada cirkulacija toplote mnogo bolja. Takođe, izabrali smo da vrata peći sada budu u hodniku i tu se odvija sav posao oko loženja peći.

3. Planiranje

Pre početka svih radova prvo smo se konsultovali sa majstorom. Procenio je da je moguće izvesti zamišljene radove i dogovorili smo se okvirno o periodu kada bi radovi trebali da se realizuju. Naš zadatak je bilo da probijemo zid i nabavimo dodatne kaljeve, budući smo želeli da peć bude šira i viša nego što je bila.

Majstor je odredio kolike treba da budu dimenzije otvora na zidu – visina 220cm, a širina je išla maksimalno koliko su dozvoljavali odžak sa jedne i štok od vrata sa druge strane.

4. Priprema kaljeva

Naša peć je bila mala i trebalo je obezbediti još kaljeva kako bi se ozidala veća – za jedan kalj šira i viša za dva reda. Kupili smo polovne kaljeve i imali smo sreće da pronađemo slične onima od kojih je bila i naša peć.

Par dana pre početka radova majstor je porušio našu peć, tako da smo sve kaljeve trebali da očistimo kako bi mogli da se opet koriste.

Stari, korišćeni kaljevi se pripremaju za ponovno korišćenje i zidanje tako što se prvo dobro natope vodom. Mi imamo dvorište, pa smo ih raširili po dvorištu i zalivali baštenskim crevom da se dobro natopi zemlja koja ostane u kaljevima. Nakon toga koristi se šrafciger, ili nešto slično tome, da se zemlja izvadi iz kaljeva. Išlo je prilično lagano nakon natapanja vodom. Dobro smo ih isprali i ostavili da se suše.

5. Priprema zida

Probijanje prvog reda cigle u zidu je najteže. Iako sam napisala da je kuća stara preko 100 godina, rušenje nije išlo nimalo lako. Zid koji se probijao je između vrata i odžaka, tako da se probijao celom širinom. U istom zidu je bio i prekidač za svetlo što je zahtevalo kasnije i radove sa strujom.

Da bi zid bio siguran i stabilan, u njega smo postavili poprečnu gredu. Zid je prilično širok, pa smo spojili dve grede da bi dobili odgovarajuću širinu. Sa jedne strane greda se oslanja na „zub“ od cigle , a sa druge strane smo je pričvrstili okovima za unutrašnjost štoka. Kasnije, nakon probijanja celog zida, u štok smo postavili i uspravnu gredu kao dodatni oslonac.

Pošto se peć zidala između dve prostorije, bilo je bitno da je pod iznivelisan. Iz tog razloga smo u hodniku podigli deo laminata, kako bi pod u hodniku bio poravnat sa parketom u dnevnoj sobi. U celom stanu se ispod laminata nalazi parket i takvo stanje smo zatekli u stanu. Jedino je originalan parket ostao u dnevnoj sobi. Prazninu između parketa smo popunili građevinskim lepkom.

U ovom trenutku nisam znala da li treba da obrađujem zid pre, ili nakon zidanja peći. Ostavila sam taj posao nakon zidanja peći i kasnije uvidela da ga je trebalo uraditi pre, jer imate slobodan prostor i sve bi išlo mnogo jednostavnije i brže. Nakon zidanja peći prostor između nje i zidova je uzan, što prilično usporava rad.

6. Zidanje peći

Ovaj deo posla je radio majstor. Radovi po fazama su bili sledeći: prvi dan je ozidan temelj i dva reda kaljeva, drugi dan je ozidano još tri reda i treći dan je završen poslednji red i poklopac.

Temelj je ozidan od cigle, jer nismo mogli da nađemo dovoljan broj originalnih kaljeva koji idu u temelj. Nisam dosad videla tako ozidane peći, ali je ispalo odlično.

U međuvremenu smo zakrpili rupu u odžaku od stare dimne cevi i probili novu, jer je peć trebala da bude viša za dva kalja.

Kaljevi koje smo imali, i koje smo dokupili, nisu bili u potpunosti identični, pa smo se odlučili da se prema dnevnoj sobi postavljaju oni dokupljeni – koji su bili skroz ravni, a prema hodniku naši stari – koji imaju ukrasnu šaru na uglovima.

Nakon zidanja, majstor je dao uputstvo kako treba ostaviti otvorena vrata na peći i cug u dimnoj cevi, da bi se peć polako sušila.

7. Obrađivanje zidova

Nakon što je peć ozidana, preostalo je da se popravljaju zidovi, podovi i sve što je zbog nje razmontirano. Prvo sam krenula od zida iznad peći. Popunjene su rupe od cigle i maltera koji su otpali zbog lupanja. Zidovi su neravni, sa izuzetno debelim slojem maltera. Da bi se ovo iznivelisalo koristila sam različite debljine stirodura koje sam lepila na ciglu.

Isti postupak se ponavlja i na bočnim zidovima – lepi se stirodur i pokušavate da poravnate zid sa onim delom koji nije lupan, ni oštećen.

Temelj peći je ozidan od cigle, ali je obrađen zemljom. Odlučila sam da ga modernizujem i učinim da izgleda kao da je od betona. Prvo sam ga obložila stirodurom, da bi se kasnije lakše obradio lepkom. Sa prednje strane, zbog vrata pepeljare, nisam dodavala stirodur. Taj deo je samo obrađen pomoću mrežice i lepka.

Zidovi oko peći su zatim gletovani, dok temelj nije. U prvu ruku gleta utiskujem staklenu mrežicu, čime se smanjuje mogućnost da zid nakon nekog vremena počne da puca.

8. Sređivanje peći

Ako planirate da kupujete polovne kaljeve, treba da znate da su uglavnom malo okrnjeni, izgrebani i postoji odstupanje u boji između njih. Meni ovo nije smetalo kod naših kaljeva, jer smatram da u svemu tome ima nekog karaktera. Ipak, neke stvari volim da dovedem u lepše stanje, što su u ovom slučaju bile fugne. Fugne su od zemlje i imaju specifičnu žućkastu boju. Njih sam farbala običnim tonerom za boje. Izabrala sam tamno braon boju, koja je doprinela estetici same peći. Nakon farbanja temelja i dimne cevi u crno postigao se moderno-rustični izgled koji sam zamislila.

9. Loženje peći

Kaljeva peć zahteva specifičan način loženja, što ne znači da je i zahtevan. Kada su temperature napolju do nule, nama je dovoljno da se peć loži samo jednom dnevno. To podrazumeva da ložimo do dve kante („jupolke“) drva. Vatra se loži konstantno oko 2-3 sata, dok se sve ne užari – što je cilj kada se loži kaljeva peć. Nakon toga se zatvara cug u dimnoj cevi i onda nastupa magija ove peći. Tek nakon toga se očekuje dostizanje maksimalne temperature peći, koja dugo odaje i drži toplotu. Nakon 24h peć i dalje bude topla.

U danima kada je temperatura ispod nule ili su dani vetroviti, ložimo dva puta dnevno – uglavnom jednom ujutru i jednom uveče, na isti način kao što sam već opisala.

10. Konačni utisci

Ovo nam je jedan od omiljenih projekata koje smo do sada uradili. Osim što je povećala svoje toplotne karakteristike, peć je neverovatno doprinela i samoj estetici stana. Hodnik, kao centralna prostorija u stanu, je dobio nesvakidašnji ukras i, zajedno sa dnevnom sobom, doprinosi salonskom izgledu stana.

Pišite mi u komentarima ako vas nešto interesuje. Kako se vi grejete zimi? Da li imate iskustva sa kaljevom peći ili, možda, razmišljate o njenom ugrađivanju?

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milos
Milos
20.10.2023. 08:49

Predivno! Nas cekaju veoma slicni radovi ovih dana tako da smo pokupili neke ideje od vas, hvala! 🙂

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.