Kako ofarbati i oslikati zidne pločice u kuhinji

Ukoliko u kuhinji, ili kupatilu, imate pločice koje su izašle iz mode, malo su pohabane, ili nemate kome da se obratite za pomoć da vam zameni pločice, u nastavku možete pročitati kako sam stare pločice u kuhinji, uz pomoć malo boje, vratila u život.

1. Karakteristike

Kuhinjske pločice su stare koliko i sama zgrada – preko 40 godina. Za sada su u dobrom stanju i odlučila sam da je najpovoljnija opcija da ih zadržimo, uz uslov da se barem prefarbaju. U pitanju su klasične bele pločice dimenzije 15cm*15cm. Raspoređene su u 5 redova, sa po 25 pločica. Tako dolazimo do zaključka da je površina pločica 0,15*0,15*5*25=2,8m2.

2. Čišćenje pločica

Prvi korak u svakom poslu je čišćenje. Koristila sam vodu, deterdžent za sudove, abrazivno sredstvo i odmašćivač Sgrasso. Žičanim sunđerom sam dobro oribala pločice uz pomoć pomenutih sredstava i uspešno skinula naslage masnoće i ostalih prljavština sa pločica.

Dodatno, nakon klasičnog čišćenja, pločice sam prebrisala i sa razređivačem 5481, koji su mi preporučili kada sam kupovala farbu za zidne pločice. Miris ovog razređivača je jak i podseća na nitro razređivač. Napomena: Koristite rukavice prilikom rukovanja sa njim.

3. Priprema pločica za farbanje

Neizostavan korak pre svakog farbanja je da se zaštite sve površine koje ne želite da ofarbate. U ovom slučaju krep traku sam nanela na zid iznad pločica, i na štokove. Ispod pločica nisam lepila krep traku, jer će taj deo biti sakriven kuhinjskim elementima.

Ukoliko na pločicama postoje prekidači, utičnice, slavine ili neki drugi elementi, i njih je potrebno zaštititi krep trakom.

4. Osnovna boja za pločice

Nakon detaljnog čišćenja i lepljenja krep trake, pločice je potrebno premazati sa jednim, do dva sloja osnovne boje. Koristila sam Tikkurila Otex beli prajmer, koji sam koristila u nekoliko različitih projekata kao što su klizna vrata od medijapana, stakla na lusteru i stari deo regala. Potrošnja ove farbe je 8-10 m2/l u jednom sloju. 

Ovaj prajmer je pogodan za različite podloge, na uljanoj je bazi i alat nakon upotrebe treba očistiti uljanim razređivačem. Ja sam namazala jedan sloj ovog prajmera i ostavila da se osuši 24h, kako bih dalje nastavila sa farbanjem.

Alat koji sam koristila su četka i valjak. Četkom sam prvo farbala fugne i uglove na zidu, a zatim sam valjkom prelazila preko cele površine pločica. Za farbanje celokupne površine pločica u kuhinji sam potrošila jednu kadicu farbe.

5. Pokrivna boja za pločice

Za pokrivnu boju sam koristila Tikkurila Luja 20 u beloj i crnoj nijansi. Ove farbe su na vodenoj bazi. Brzo se suše i drugi sloj boje može da se nanosi nakon četiri sata. Potrošnja ovih farbi je 10-12m2/l u jednom sloju, na neupijajućim površinama, kako piše na svim sajtovima gde se prodaje ova farba (mada na samoj kantici piše 5-8m2/l).

Belu boju sam nanela u dva sloja, preko cele površine pločica. Za celokupnu površinu u dva sloja sam potrošila ukupno jednu kadicu boje. Zaključak: Pokrivna boja se troši duplo manje od osnovne. 

6. Šablon od krep trake

Crnu boju sam prvobitno htela da nanesem tako da dobijem šahovski dezen na pločicama. Međutim, nakon nanete boje na neparne redove pločica, dopalo mi se kako sve izgleda, i odlučila sam da pločice ostavim ovako.

Inače, da sam ostala pri šahovskom dezenu, nakon farbanja neparnih redova, morala bih da skinem krep traku i da je ponovo lepim na parne redove, naizmenično u odnosu na neparne. Proces bi trajao još malo duže.

Crnu boju sam nanela takođe u dva sloja i nakon sušenja boje sam skinula krep traku.

7. Oslikavanje pločica

Ovaj korak sam osmislila usput. Želela sam da donji levi i gornji desni ugao crno ofarbanih pločica ukrasim zlatnim detaljem. Htela sam da to bude neki geometrijski oblik, ali ne previše upadljiv.

Izabrala sam da to bude zvezdast, četvorokraki oblik. Koristila sam zlatne nijanse akrilinih boja iz prethodnih projekata. Četkica kojom sam iscrtaval ovaj oblik je precizna i elastičnih dlačica. Međutim, akrilne boje nemaju potpunu pokrivenost, tako da sam ovaj detalj prelazila bojom nekoliko puta, kako bih dobila zadovoljavajuću punoću boje.

8. Šablon za oslikavanje plavih detalja

Još jednom sam sebe stavila pred izazov – da nekako dopunim i zlatni detalj. Odlučila sam da dodam zrake koji bi išli iz centra zvezde. Da bi ovo ipak izgledalo uredno, morala sam da napravim šablone od krep trake oko svake zvezde.

Od centra zvezde sam prvo izmerila po 8cm u svakom smeru, kako bih odredila temena budućih kvadrata koje sam od krep trake lepila oko zvezde. Zatim sam na svaku stranicu kvadrata obeležila po tri tačke koje su bile na jednakom rastojanju. To su bile pozicija ka kojima sam četkicom iz centra zvezde povlačila zrake.

Da bi krak bio uredan, koristila sam mali lenjir koji sam postavljala na željenu poziciju i onda pored njega četkicom vukla liniju. Kako lenjir prilikom sklanjanja ne bi ostavljao musav trag, morao se brisati nakon svakog poteza. Zato je dobro da pored sebe imate neku staru krpu koja će služiti u tu svrhu.

9. Lak za kamen

Nakon što su se detalji od akrilne boje osušili, skinula sam krep traku i sve pločice premazala sa dva sloja Aquamax akrilnog laka za kamen. Ovim lakom sam želele da zaštitim akrilne boje od skidanja prilikom pranja i ribanja pločica.

Lak i akrilne boje sam prethodno istestirala na jednoj zasebnoj pločici, pa bi ova tehnika zaštite trebala da funkcioniše.

10. Materijali i cene

Materijal KoličinaCena u din.Cena u eur
Otex Primer0,9 l2.080 din.17,7 eur
Luja 20 bela 0,9 l1.920 din.16,3 eur
Luja 20 crna0,9 l2.120 din.18 eur
Razređivač 58410,25 l120 din.1 eur
Akrilne bojeostaci
Akrilni lak za kamen0,65 l720 din.6 eur
Krep traka 3cm1 kom.110 din.1 eur
Ukupno:7.070 din.60 eur

11. Konačni utisci

Farbanje je jedan od najjednostavnihih načina da osvežite pločice. Ukoliko vodite računa o budžetu, odlučite se za jednu nijansu boje. Druga opcija je da unapred isplanirate farbanje pločica i u kuhinji, i u kupatilu, tako da nemate puno neiskorišćenog materijala.

Boje kojima sam farbala pločice su odličnog kvaliteta i firma koja ih proizvodi je jedna od vodećih u proizvodnji farbi. Prvi put ih koristim i odlučila sam se za njih nakon što sam na internetu istražila iskustva druih korisnika. Nadam se da će i moje iskustvo biti pozitivno, ali na nega ćete malo sačekati – dok kuhinja ne počne da se koristi.

Oslikavanje pločica je stvar ukusa i potrebe da prostoru date vaš lični pečat . Ovaj korak svakako nije neophodan, ali sa malo ulaganja možete da dođete od običnih pločica, do jedinstvenih. Sve što vam treba su ostaci akrlinih boja i akrilni lak da biste te boje zaštitili. 

Ako uporedimo kvadraturu pločica koju sam farbala, i cenu materijala, može se zaključiti da su boje skupe. Međutim, preostala količina boje će biti dovoljna i za farbanje pločica u kupatilu. Svakako, farbanje je posao koji možete da uradite sami, bez traženja majstora, lupanja pločica, nereda i prašine u kući i plaćanja usluge keramičara.

Izborom posebne nijanse boje, ili veštim oslikavanjem, daćete lični pečat svom prostoru i napraviti kutak u kom ćete se osećati posebno i nadhnuto. Ako vas je ovaj teksti inspirisao da uradite nešto slično u svom domu, volela bih da mi napišete nešto o tome. Možda je baš sad vreme da se upustite u avanturu farbanja zidnih pločica!

Ne propustite priliku da pogledate moj najnoviji video na temu farbanja pločica:

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.