Kako transformisati stari regal #1

Ukoliko imaš stari garderober, ili neki drugi komad nameštaja, koji bi mogao još da se koristi, ali je njegov izgled zastareo, u narednom tekstu možeš pročitati kako sam transformisala jedan deo starog regala.

1. Stari regal

U dnevnoj sobi se nalazio stari regal koji se prostirao „od zida do zida“. Pošto je bio u dobrom stanju, odlučili smo da ga ostavimo u stanu i da ga preuredim. Regal se sastoji od tri dela – jedan deo su police sa fiokama, drugi deo je ceo garderobni i treći deo je sa vitrinom. Pošto smo počeli da sređujemo trpezariju, odlučila sam da prvo sredim deo regala koji bih tu smestila. Tako sam odličila da to bude deo sa vitrinom.

2. Skraćivanje vitrine

Između kuhinje i trpezarije je prozor koji je jedini prozor u kuhinji. Vitrina bi trebala da stoji ispred tog prozora, a da ne bi zatvorila ceo izvor svetlosti, odlučila sam da je skratimo. Odsekli smo gornji garderobni deo iznad vitrine.

Prilikom odsecanja iverice savetujem da se preko dela gde će se seći zalepi krep traka – tako će se izbeći veće cepanje površinskog sloja iverice. Mi smo koristili ubodnu testeru, i pored mesta za sečenje postavili letvicu kao vođice za testeru – letvicu smo pričvrstili stegama.

3. Sređivanje donjih frontova

3.1. Popunjavanje rupica od ručki

Donje frontove sam skinula sa vitrine i sa njih skinula ručke. Obavezno obeležite koja su vrata levo, a koja desno, jer to ume da bude problem prilikom vraćanja frontova. Prvi korak je da se rupice od ručki popune, jer nove ručke verovatno neće imati rupice na istim mestima. Uočila sam da deblji drveni štapići za ražnjiće savršeno pašu u ove rupice, pa sam njih koristila za popunjavanje.

Štapiće sam malo namazala lepkom za drvo, uvukla u rupicu, odsekla višak i kasnije isturpijala turpijom za drvo, ako su ostali neki grublji delovi. Nakon što se lepak osuši, nepravilnosti se zagituju gitom u boji drveta i nakon sušenja git se ošmirgla. U ovim situacijama uglavnom koristim šmirglu granulacije 120.

3.2. Dekorisanje plutom

Sledeći korak je farbanje, a njemu prethodi detaljno čišćenje. Za nameštaj je uglavnom dovoljno koristiti vodu i deterdžent za sudove. Nakon pranja, frontove sam obrisala suvom krpom.

Celu vitrinu sam želela da dekorišem tako da ublažim njen kockast oblik. Inspiraciju sam tražila u nameštaju koji ima zaobljene linije. Budući da nisam mogla da joj menjam oblik, odlučila sam da dekoracija na frontovima bude u tom obliku.

Prvo sam na papiru napravila šablon kako bih vizuelno sagledala da li mi se dopada rezultat. Zatim sam šablon prenela na plutu u rolni debljine 2mm, kao i na front, kako bih videla po kojoj liniji da lepim. Pluta se lagano seče makazama i na frontove od iverice lepi lepkom za drvo.

Koristila sam lepak u kantici i mazala ga četkom na plutu. Pluta se blago istegne prilikom lepljenja, tako da je moguće da će njene ivice malo preći iscrtanu liniju na frontu.

3.3. Farbanje

Frontove i plutu sam farbala jednim slojem osnovne boje Tikkurila Otex i zatim dva sloja pokrivne boje za drvo Tikkurila Valtti Opaque u boji crna mat. Ovaj prajmer je na uljanoj bazi i alat treba odmah nakon korišćenja očistiti uljanim razređivačem.

Nakon 24h može da se nanese pokrivna boja koja je na vodenoj bazi. Drugi sloj je moguće naneti već nakon 2h, tako da alat u međuvremenu uvijem dobro u kese za zamrzivač – da se ne osuši, i tako izbegavam jedno pranje alata.

Frontove i bilo koje glatke površine farbam velur valjkom, dok se kod plute pokazalo da je, zbog njene teksture, ipak bolje koristiti četku.

4. Staklena vrata na vitrini

4.1. Lepljenje plute na staklo

Staklena vrata su mi bila poseban izazov, jer nisam znala kako će se ponašati u transformaciji koju sam zamislila. Pluta je takođe bila izbor kada sam odlučila i ova vrata „umekšam“ lučnim oblikom. U prodavnici sam pronašla TKK univerzalni lepak u spreju koji ranije nisam koristila. Nadala sam se da će uspeti da zalepi plutu i staklo – i ispostavilo da je zaista odličan.

Šablon od papira sam isekla prema veličini stakla, oponašajući oblik koji sam napravila i na frontovima od iverice. Nakon toga sam ga prenela na plutu. Oblik šablona sam markerom iscrtala i na unutrašnju stranu stakla, kako bih preciznije zalepila plutu na odgovarajuće mesto.

Lepak sam naprskala po pluti i prenela je na staklo. Lepku treba malo vremena da počne da se steže. Ukoliko se neki delovi i nisu zalepili, kasnije sam to popravila sa lepkom u tubi Moment Classic. I ovaj lepak se pokazao kao odličan za lepljenje različitih materijala, a tuba je preciznija i može lakše da se pristupi sitnim nepravilnostima.

Plutu sam zalepila i preko hromiranih delova koji sakrivaju šarke. Par pukotina na pluti sam popravila gitom za drvo i kasnije ošmirglala šmirglom granulacije 120.

4.2. Farbanje

Plutu sam farbala istom bojom i na isti način kao i na frontovima. Pre farbanja potrebno je zaštititi staklo krep trakom.

Kada sam završila prednji deo staklenih vrata, uočila sam da sa suprotne strane ne izgleda lepo, pa sam morala i taj deo da prekrijem. Imitirala sam isti oblik, kao i sa prednje strane.

Unutrašnjost stakla sam zaštitila papirom i krep trakom, a obod stakla ofarbala Happy Color bojom u spreju, u jednom sloju. Kada se boja osušila, neprecizne ivice sam očistila nitro razređivačem tako što sam njime natopila vlažnu maramicu i uz pomoć špakle brisala precizno duž linije.

5. Osnova vitrine

Postupak sređivanja osnove vitrine se ne razilikuje puno od prethodno opisanih postupaka. Dobro sam je očistila, oprala i prebrisala.

Poleđinu staklenog dela sam farbala u belo. Koristila sam prvo Tikkurila Otex beli prajmer i namazala ga u jednom sloju, a zatim dva sloja Aquamax emajl boje za drvo – bela u završnici saten.

Spoljašnjost vitrine je ofarbana crnom bojom, na isti način kao i frontovi. Unutrašnje police i komode nisam farbala.

6. Ukrasni deo iznad vitrine

Budući da smo deo iznad vitrine odsekli, bilo je potrebno nekako nadomestiti taj deo. Razmišljala sam šta bih mogla da stavim, i onda sam se setila da imam ukrasni deo od medijapana koji sam prošle godine skinula sa komode koju sam transformisala.

Od njega sam isekla deo u odgovarajućoj veličini i obliku. Nakon ukrajanja ofarban je na isti način kao i vitrina.

Da bih ga pričvrstila za vitrinu koristila sam male ugaonike koje sam prvo pričvrstila za ukrasni deo, a zatim ga tako pričvrstila i za vitrinu. Pre zavrtanja šarafa obavezno prvo probušite rupicu burgijom, kako ne bi došlo do pucanja drveta.

7. Podnožje vitrine

Ceo regal, pa i ovaj deo koji sam preuređivala, su dizajnirani tako da su oslonjeni na pod celom dužinom svih ivica. To je verovatno jedan od razloga zašto je podnožje vitrine iskrzano i oštećeno.

Iverica se teško popravlja, pa sam odlučila da ovaj deo zamaskiram. Od plute sam isekla trake širine 6cm i zalepila je na bočne i prednju stranu. Zatim sam i ovde ponovila prethodno opisan postupak farbanja.

8. Nogare

Kad bih ovde napisala koje sam sve ideje imala za nogare ove vitrine, to bi potrajalo. Jedan par nogara sam čak i napravila, ali nekako se uvek dolazilo do zaključka da nisu dovoljno stabilne. Ova vitrina je od iverice debljine 15mm, stara je i pitanje je koliko može da podnese izmena u dizajnu.

Na kraju sam prihvatila da neću moći da je učinim gracioznijom nego što je to postignuto dekoracijom, ali sam želela da je bar malo odvojim od poda. Imali smo neke male, stabilne, drvene nogare koje su kupljene davno i ispostavilo se da će one biti rešenje za ovaj problem.

Prvo sam ih malo ošmirglala, a zatim premazala Cool Gold lazurom u boji oraha. Koristila sam tehniku mazanja četkom i brisanja krpom odmah nakon mazanja. To je dovoljno da drvo upije boju, ali da ne bude prelakirano. Postupak ponavljati nakon sušenja dok se ne dobije željena nijansa. Ja sam ovaj postupak ponovila tri puta.

Prvo smo pričvrstili komade od letve ispod vitrine, kako bi nogare imale za čega da se zašrafe. Komade letve smo mazali lepkom i šarafima pričvrstili za podnožje vitrine. Višak lepka koji iscuri treba odmah obrisati. Nogare su zatim pričvršćene dugačkim šarafima koji su upušteni, da ne bi kačili i grebali pod prilikom pomeranja vitrine.

9. Postavljanje novih ručki

Na kraju su svi delovi – staklena vrata i frontovi, vraćeni na mesto.

Na staklenim vratima sam zamenila dugmad (ručke). Ostavila sam stare šarafe sa zaštitom za staklo. Sreća pa su odgovarali, jer uglavnom ne možete pronaći šarafe kraće dužine od ovih koji su standard za frontove, a staklo je mnogo tanje od fronta.

Za nove ručke na frontovima sam morala da ubušim nove rupice. Koristila sam krep traku na kojoj sam prvo obeležavala rastojanje rupica na ručkama, a zatim je pozicionirala na vrata.

Preko mesta bušenja preporučujem da se stavi krep traka. Takođe, bolje je bušiti sa prednje strane fronta prema zadnjoj jer iverica može da „iskoči“. Iz tog razloga na poleđini držim komad letve koji joj pruža otpor.

Na kraju sam vratila i police i sada je to novi komad nameštaj koji može da živi svoju novu priču.

10. Konačni utisci

Mislim da od svih transformacija koje radim najviše uživam upravo u ovim transformacijama nameštaja. Ima nešto u tome kada starom nameštaju dajete novi život.

Današnje farbe su olakšale ove procese jer nema šmirglanja, a nameštaj od iverice, koji većina nas ima, može da dobije drugu šansu.

Postupak je jednostavan, može da se radi bez specijalno opremljenog prostora, a od alata vam treba valjak i četka. Od materijala su dovoljne po jedna osnovna i pokrivna boja, ukoliko farbate sve u istoj boji, i jedan uljani razređivač ukoliko koristite prajmer na uljanoj bazi.

Dekoracija plutom je svakako još jedna dodatna opcija, ali i pluta i lepak ne spadaju u skupe materijale. Svakako nisu zahtevni za rad.

Nadam se da je ovaj tekst bio inspirativan za tebe i da imaš ideju šta bi sa nekim starim komadom nameštaja. Ja svakako preporučujem ovaj projekat i prelazim na transformaciju preostalih delova regala.

Piši mi u komentaru kako ti se dopada ova transformacija? Da li imaš inspiraciju da uradiš nešto slično ili si možda već maher u ovim poslovima?

Ukoliko želiš, ceo postupak možeš pogledati i na mom YouTube kanalu:

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.