Kako dekorisati trpezariju – zidna dekoracija, dekoracija stola i rasveta

Ukoliko ti trebaju ideje kako da dekorišeš neku prostoriju, u nastavku možeš pročitati kako sam iskoristila stare predmete i transformisala ih u dekorativne predmeta za uređenje trpezarije.

Koristila sam jednu vazu, par svećnjaka, činije, polovni luster i dasku koju smo prošle godine odsekli sa uzglavlja kreveta.

1. Zidni svećnjaci

Čini mi se da sam raspored u trpezariji i način uređenja znala još pre samog početka radova. Na primer, naspram trpezarijskog stola sam zamislila veliku sliku, a levo i desno od nje zidne svećnjake. Idealno bi bilo ukoliko postoji mogućnost postavljana zidnih električnih lampi, ali ovde sam želela da izbegnem lupanje zida i sprovođenje struje.

Budući da sam za preuređenje vitrine inspiraciju pronašla u predmetima zaobljenog oblika, nastavila sam da i za svećnjake tražim inspiraciju u tom smeru. Ubrzo sam se setila da su nam ostale dve debele bukove daske od uzglavlja kreveta nakon prošlogodišnjeg renoviranja spavaće sobe.

Prvo smo skinuli bočne elemente koji su bilu suvišni, ali sam ih kasnije iskoristila da budu nosači postolja na svećnjaku.

Sa obe strane daske sam odsekla po 40cm dužine i ovi delovi su predstavljali poleđinu svećnjaka. Nosače sam odsekla od manjih delova koje smo na početku skinuli sa velike daske. Takođe sam odsekla i dva ravna komada dužine 10cm da budu postolje za sveću. 

Jedna daska je bila dovoljna za oba svećnjaka, a poluzaobljeni oblik je bio idelan da se uklopi u dizajn. 

Svi delovi su zatim spojeni šarafima. Koristila sam krep traku kako bih obeležila mesta bušenja i zatim ih prenela na drugi komad, koji se spajao sa prethodnim. 

Kada su svi delovi spojeni, ošmirglala sam ih šmirglom granulacije 120, očistila od prašine i ofarbala. Koristila sam Tikkurila Otex crni prajmer, u jednom sloju, i Tikkurila Valttie Opaque crnu boju za drvo, u dva sloja.

Pre kačenja na zid, ukopala sam na poleđini svećnjaka po jednu zaskočnu pločicu. Koristila sam dleto i čekić kako bih malo udubila mesto na koje se zavrne pločica. Pre postavljanja pločice mesto treba još malo razbušiti debljom burgijom, kako bi bilo dovoljne dubine za glavu šarafa nakon kačenja. 

2. Postavljanje zidne dekoracija

Naspram stola u trpezariji sam odredila poziciju na zidu gde će biti vertiklna sredina slike. Povukla sam vertikalnu liniju, a zatim i liniju na koji će se bušti mesta za slike. Polovinu rastojanja između kukica na ramu sam prenela levo i desno od vertikalne linije.

Na taj način sam odredila mesta za bušenje rupa u zidu. Pre bušenja ovih rupa krep trakom zalepimo komad papira ispod mesta bušenja, tako da sva prašina pada u papir. Nakon bušenja rupe, u nju se stavi tipl, a zatim zavrnu šarafi. Na njih sam zatim okačila sliku.

Slika je dimenzije 60cm*90cm i postavljena je tako da je njen horizontalna sredina na visini od 165cm. Gornja ivica slike je na 210cm. Kada je postavljena slika, mogla sam da odredim i mesta za svećnjake. 

Svećnjaci bi trebali da budu postavljenji malo više u odnosu na centar slike. Mesto bušenja je određeno tako što je svećnjak udaljen od slike 10cm, a gornja ivica postolja slike na visini od 175cm. 

Prislanjanjem svećnjaka na zid, prema ovim odrednicama, odredila sam i mesto na zidu gde treba bušiti rupu za kačenje svećnjaka.

Nakona kačenja svećnjaka, iskoristila sam stare čaše sa pozlaćenim rubom da ih postavim na svećnjake, i u njih stavim sveće.

3. Stoni svećnjaci i činija

U stanu sam pronašla staklenu vazu, stakleni svećnjak, manji kitnjasti svećnjak, jedan mali kitnjasti tanjirić i plavu staklenu činiju u obliku lista kupusa. Učinilo mi se da bi, sa malo boje, mogli da se prilagode i iskoriste za dekoraciju na stolu.

Stakleni svećnjak sam prefarbala akrilnom plavom bojom koju sam pomešala sa lepkom za dekupaž. Koristila sam istu boju koju sam nanosila i na vitraž. Boju sam nanosila sunđerčićem u jednom sloju i ostavila da se dobro osuši. Istu tehniku, samo sa tamnijom nijansom plave boje, sam nanela i na spoljašnji deo činije, kako bi njena boja postala dublja i lepša.

Drugi svećnjak sam ofarbala Happy Color farbom u spreju, u boji crna mat. Ovaj svećnjak je kitnjast i ima puno nepravilnih oblika, pa je potrebno bojenje ponoviti iz nekoliko puta, dok sva mesta ne budu ravnomerno obojena. Istom bojom u spreju sam ofarbala i tanjirić.

Nakon sušenja, činiju i tanjirić sam zalepila jedno za drugo. Na taj način sam dobila činiju sa postoljem. Za lepljenje sam koristila Moment Classsic lepak

Postoji pravilo o neparnom broju dekorativnih predmeta, pa sam treći svećnjak kupila. Predmeti koji su grupisani u neparnom broju privlače pažnju i deluju efektnije od predmeta u parnom broju. Teći svećnjak sam pronašla u JYSK-u, a tamo sam kupila sveće – jednobojne i tačkaste.

4. Vaza

Centralno mesto na stolu obično je rezervisano za vazu sa cvećem. Pronašla sam lepu, veliku, staklenu vazu. U nekom drugom prostoru bi mi odgovaralo da ostane staklena, ali sada sam htela da malo eksperimentišem sa bojama.

Vazu sam ofarbala jednim slojem Tikkurila Otex belog prajmera, a nakon sušenja, jednim slojem AquaMax bele boje za drvo. Nakon toga sam lepila krep traku uzdužno i pravila različite razmake između traka. 

Te razmake sam bojila različitim nijansama plave boje i crne. Ostavila sam da se osuši, skinula krep traku i onda prvo sunđerčićem nanosila mestimično zlatnu boju. Zatim sam pomoću četkice vazu isprskala zlatnom i crnom bojom.

Vaza je ispala savršeno nesavršna, što je i bio cilj. Originalna je, a svojim koloritom daje dašak boje i upotpunjuje dekoraciju prostorije.

5. Dekorisanje stola

Na sto sam postavila belu prostirku koju sam pronašla kod Kineza i koja je u lepom kontrastu u odnosu na ploču stolu. Na sredinu stola sam stavila vazu u koju sam stavila tri veštačka ljiljana, takođe kupljena kod Kineza. Sa jedne strane stola je činija, u koju može da se stavi voće ili neki drugi predmeti. Tri svećnjaka sa svećama sam grupisala sa druge strane stola.

Boje i različite visine predmeta daju živahnost i dinamiku. Boje volim da dodajem kroz detalje i provukla sam ih kroz vitraž, sliku na zidu i dekoraciju na stolu.

6. Rasveta

Moja velika inspiracija prilikom uređenja su slike na Pinterest-u. Tamo sam pronašla slike nekih lustera kakve nisam mogla da kupim, ali sam dobila ideju kako bih od nekog starog lustera mogla da dobijem takav dizajn. 

Na sajtu KupujemProdajem sam tragala za lusterom odgovarajućeg oblika. Pronašla sam ga po veoma povoljnoj ceni od 500 dinara. Doduše, poštarina je bila skuplja od lustera, jer se radi o delikatnom predmetu, koji je bio i poprilično težak. Međutim, i sa poštarinom, ovo je bila veoma povoljna kupovina.

Sa lustera sam prvo skunula stakla i obeležila mesta gde se koje staklo nalazilo. Zatim sam oprala konstrukciju lustera i, pošto je niklovana, ošmirglala je šmirglom granulacije 150. Nakon toga sam je ošistila od prašine i prebrisala nitro razređivačem.

Konstrukciju lustera sam farbala crnom mat bojom u spreju Happy Color. Farbanje se mora ponoviti iz nekoliko puta, jer se konstrukcija mora okretati, kako bi svi delovi bili jednako ofarbani. Savetujem da se boja prvo osuši, pa da se onda menja položaj i ponovi farbanje tamo gde je potrebno.

Stakla lustera sam, takođe, prvo oprala vodom i detrdžentom, a pre samog farbanja prebrisala sam ih alkoholom. Na staklima su bili komadi krep trake sa brojevima. Njih sam zalepila za sto, a pored svakog broja postavila odgovarajuće staklo, tako da i dalje znam gde se koje staklo kasnije treba vratiti.

Za farbanje stakala koristila sam osnovnu boju Tikkurila Otex koju sam valjkom nanela u jednom sloju. Nakon sušenja osnovne boje, nanela sam dva sloja pokrivne akrilne boje za drvo Aquamax. Kada sam završila sa farbanjem stakala sa jedne strane, sve sam ponovila i sa druge strane stakala.

Na kraju, ostalo je da se uradi još jedan detalj. Bočne ivice stakla sam ofarbala sa dva sloja crne akrilne boje za drvo. Pre toga sam prednju i zadnju stranu stakla zaštitila krep trakom. 

Stakla sam vratila na obeležena mesta i, luster je bio spreman za postavljanje u trpezariju.

7. Zamena starog lustera

Dugo smo čekali na majstora da dođe i zameni stari luster ovim “novim”. Međutim, pošto se to nije desilo neko vreme, zamolila sam supruga da on to uradi – uz moju asistenciju. 🙂

Generalno, radovi sa strujom još uvek spadaju u poslove u koje se ne mešamo. Ali, očigledno je da neke poslove moramo savladati. 

Pre zamene starog lustera obavezno isključiti dovod struje, odnosno isključiti osigurač, tako da u kablovima koji idu iz plafona nema struje. 

Nakon skidanja maske za kablove sa starog lustera, vide se dva kabla iz plafona koji su povezani sa dva kabla iz lustera. Kablovi su obmotani jedan oko drugog i izolovni izolir trakom. Potrebno ih je razdvojiti skidanjem prvo trake, a zatim razdvajanjem žica iz kablova. 

Ukliko je potrebno, žice iz plafona malo ispraviti i skratiti kombinirkama, kako bi se lakše ponovo povezale sa novim lusterom.

Za povezivanje kablova koristili smo brzu spojnicu za kablove. Ona ima opruge i, pritiskom na mali taster, sa jedne strane se ubaci kabal i opruga ga stisne. U svaku oprugu sa jedne strane se ubaci kabal iz plafona. 

Novi luster smo prvo okačili na kuku iz plafona. Zatim se sa druge strane svake opruge ubaci i po jedan kabal iz lustera. Deo koji je povezan oprugom se zatim izoluje izolir trakom. Kablove je potrebno malo saviti kako bi se maska za kablove mogla postaviti skroz do plafona i sakriti kablove.

Na luster smo postavili pet dekorativnih led sijalica čija je jačina 8W. Nakon paljenja svetla bili smo oduševljeni koliko jako i lepo sija. 

8. Konačni utisci

Na kraju, mogu da kažem da sam veoma zadovoljna dekorativnim predmetima koje sam dobila ovim transformacijama.

Uloženi rad, materijal i trud su minimalni, a svi predmeti su sada jedna dekorativna celina. Trpezarija je spremna da se u njoj uživa, ali će ipak sačekati još malo na to – dok se i ostatak stana ne sredi.

Nadam se da sam ovim postom doprinela tvojoj inspiraciji i da ćeš nešto iskoristiti za slične projekte. Radujem se da čujem tvoje ideje!

Javi mi kako ti se čine konačni rezultati. Piši mi ako imaš neki predmet sa kojim i dalje ne znaš šta da radiš.

Ukoliko želiš, možeš pogledati sve opisane postupke i na mom You Tube kanalu:

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.