Kako postaviti laminat u kuhinji

Ukoliko razmišljate o renoviranju poda, ili tražite brzo i pristupačno rešenje za obnovu podne obloge, u narednim redovima podeliću svoje iskustvo postavljanja laminata u kuhinji. Ovaj postupak je značajno transformisao celokupan izgled prostorije. Saznajte kako sam uspešno realizovala ovaj projekat!

1. Izbor odgovarajuće podloge

Laminat spada u plivajuće podove, što znači da se ne lepi za pod, nego se postavlja po klik sistemu. Ispod plivajućih podova je potrebno postaviti podlogu koja ima ulogu da izravna neravnine, zaštiti pod od svakodnevnog pritiska usled hodanja i težine nameštaja, pruži toplotnu, zvučnu i hidro izolaciju.

Osnovne vrste podloge su: od poliuretanskog materijala, ekstrudiranog polistirena (XPS stiropor), polietilena visoke gustine i tradicionalne podloge od plute.

U razgovoru sa prodavcima konstatovali smo da nam ne treba previše debela podloga, ali da želimo pristojnu toplotnu i zvučnu izlocaiju. Tako smo se odlučili da iskombinujemo dve vrste podloge – stirodur debljine 1cm i sunđerastu podlogu.

2. Postavljanje stirodura

Nakon izlivanja samonivelišuće mase sačekala sam 5 dana kako bih nastavila sa daljim radovima. Pre postavljanja podloge usisala sam ceo pod, a zatim pristupila postavljanju stirodura. 

Budući da je ovo moje prvo postavljanje podne obloge, malo sam istražila postupke rada po internetu. Tako sam naišla na fotografiju na kojoj se pločasta podloga postavlja pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zid. 

Odlučila sam da ću stirodur ukrajati na taj način. Ukrajanje se radi na ovaj način kako se spojevi na podlogama ne bi podudarili, kao ni spojevi između podloge i laminata. Ovakav način ukrajanja zahteva malo više vremena i može ostati više neiskorišćenog materijala.

Ukoliko niste sigurni da ćete se izboriti sa ovim načinom sečenja, možete podlogu postavljati i paralelno sa zidovima. Jedino treba obratiti pažnju da se spojevi kasnije ne nalaze na istom mestu.

3. Postavljanje sunđeraste folije

Preko stirodura sam zatim postavila sunđerastu foliju koja dolazi u rolni. Postavljala sam je poprečno u odnosu na prostoriju. Prvo sam odsekla potrebnu dužinu za postavljanje prvog reda, a zatim ukrojila potrebna mesta oko cevi za grejanje i radijatora. Nakon ukrajanja, podlogu sam dvostrano samolepljivom trakom zalepila za stirodur.

4. Potreban alat za postavljanje laminata

Za postavljanje laminata će vam biti potrebni:

  • metar
  • olovka
  • lenjir
  • uglomer
  • set za laminat
  • čekić
  • ubodna testera
  • bušilica sa nastavkom za okrugle otvore
  • opciono: možete koristiti komade stirodura (ili kartona) kako biste na njemu prvo iskroji neke delove, pre nego što ih isečete na laminatu

5. Postavljanje laminata

Za podnu oblogu smo izabrali laminat debljine 7mm. Za kuhinju čija je površina 6m2 smo kupili tri paketa koji pokrivaju 8m2. 

5.1 Postavljanje prvog reda

Prvi red sam započela postavljanjem cele daske laminata. Ugao u koji se postavljao laminat je bio malo veći od 90 stepeni, pa sam njegovu meru prenela na laminat pomoću uglomera i ubodnom testerom odsekla višak. 

Nakon toga laminat je savršeno pasovao u ugao i između laminata i zidova sam postavila klinove iz seta kao odstupnike od zidova. Ukoliko nemate gotove klinove, i komadi drveta ili laminata mogu poslužit u te svrhe – vodite računa da budu jednake debljine, svakako ne više od 1cm. 

Već postavljanje naredne daske u prvom redu je zahtevalo ukrajanje prvo po dužini – daska se morala skratiti, a zatim je bilo potrebno i ukrojiti otvore za cevi iz poda. 

Da bih ove otvore isekla, koristila sam bušilicu sa nastavkom za pravljenje okruglih otvora. Međutim, ovaj nastavak se pokazao kao nedovoljno kvalitetan da završi posao do kraja. Prva dva otvora sam uspela da isečem, ali za naredne je morala da posluži ubodna testera.

5.2 Postavljanje drugog reda

Budući da je prvi red započet sa celom daskom laminata, drugi red se onda započinje sa ostatkom iz prvog reda, ukoliko nije kraći od 30cm. Kod mene je to bio slučaj, pa sam drugi red započela sa polovinom daske laminata. 

Počeci postavljanja redova se dalje smenjuju tim redosledom. Zatim sledi spajanje svih dasaka u jednom redu. Daske laminata je potrebno pod uglom postaviti jednu u drugu, kako bi se falcevi uklopili.

Kada je ceo red povezan, onda se on na isti način povezuje sa prethodno postavljenim redom. Malo se odigne od poda, pod uglom ubaci u falc reda iznad njega i zatim lagano spusti.

Drveni nabijač iz seta, sa stepenastom ivicom, služi da se redovi laminata dodatno nabiju i savršeno povežu.

5.3 Obeležavanje kružnih otvora na laminatu

Kako biste pravilno obeležili mesto na laminatu kroz koju treba da prođe cev iz poda, potrebno je laminat postaviti prvo po širini naspram cevi i pomoću lenjira povući linije levo i desno od cevi. Zatim laminat treba postaviti po dužini pored cevi i ponoviti obeležavanje.

Treba da dobijete četiri linije koje se seku i formiraju kvadrat. Kružni otvor treba iseći unutar tog kvadrata – pomoću testere za kružne otvore, ili pomoću ubodne testere. 

Da bi se cev postavila kroz laminat, morate osim kružnog otvora, proseći i celom dužinom laminat prema najbližoj ivici, kako bi cev mogla da se postavi na poziciju. 

Napomena: otvor za provlačenje cevi je bolje proseći prema ivici koja ide prema zidu, jer će tako sečeni deo biti potpuno nevidljiv.

5.4 Postavljanje poslednjeg reda

Poslednji red je uglavnom karakterističan po tome što ćete laminat morati sužavati kako bi se uklopio u preostali deo poda. Da biste pravilno obeležili koliko treba odseći laminata, postavite dasku tačno preko poslednje postavljenog reda. 

Zatim uzmite manji komad laminata i postavite ga odgore skroz do zida. Sada olovkom obeležavajte pored ivice manjeg komada laminata. Pomerajte ga dalje celom dužinom, kako bi bila obeležena cela daska laminata.

Za nabijanje poslednjeg reda laminata koristiće vam metalni nabijač iz seta. Jedan deo se stavi između zida i laminata, a sa drugog kraja se nabija čekićem.

6. Postavljanje lajsni

Konačni izgled podu sigurno daju lajsne. U kuhinji sam ovaj put kombinovala dve vrste lajsni – aluminijumske i od medijapana. 

Aluminijumske sam postavila sa jedne strane kuhinje gde će biti kuhinjski elementi. Ove lajsne neće praviti odstupanje od zida, ali doprinose konačnom izgledu. 

Sekla sam ih ručno – bonsekom, lepila Bison MontageKit lepkom i kasnije pukotine između lajsni i zida popunila silikonom.

Što se tiče lajsni od medijapana, pripremila sam ih na isti način kao što sam to uradilia kod postavljanja poda u trpezariji. Ovaj put sam prvo izmerila dimenzije svih delova zida, nacrtala sebi šemu za postavljanje lajsni i isekla ih u radionici pomoću potezne testere. 

Na svakom komadu lajsne sam obeležila njegovu dužinu, tako da sam kasnije prilikom postavljanja mogla da ispratim koji deo ide na koje mesto.

Dalje je postupak bio isti kao što sam opisala prilikom postavljanja lajsni preko vinil poda – sledi lepljenje lajsni, popunjavanje spojeva i pukotina silikonom i, zatim, još jedan sloj farbe kao finalni korak.

7. Cene materijala i alata

MaterijalKoličinaCena u din.Cena u eur
Stirodur 1cm8,25 m22.227,50 din.18,93 eur
Folija EPE 5mm8 m21.400 din.11,9 eur
Laminat Kaindl 7mm8 m22.850 din.24,22 eur
Alu lajsne3 kom.1.350 din.11,48 eur
Medijapan lajsne2 kom. 1.053 din. 8,95 eur
Bisone Montage Lepak1 kom.700 din.5,95 eur
Akrilni silikon1 kom.160 din.1,36 eur
Ukupno: 9.740,50 din.82,79 eur
AlatKoličinaCena u din.Cena u eur
Testerica T101B11550 din.4,67 eur
Testera za kružne otvore1319 din.2,71 eur
Set za laminat11.500 din.12,75 eur
Ukupno:2.369 din.20,13 eur

8. Konačni utisci

Uspešno sam privela kraju svoje prvo postavljanje laminata i želim podeliti nekoliko zaključaka sa vama. 

Kada je reč o alatima, sigurna sam da bez seta za postavljanje laminata ne bih uspela izvesti ovaj posao sa takvim uspehom. Međutim, moram napomenuti da se nastavak za sečenje otvora nije pokazao dovoljno efikasnim, pa bih vam preporučila da potražite neki kvalitetniji, posebno ako planirate slične radove. 

Ono što me najviše iznenadilo tokom celog postupka bilo je trajanje postavljanja laminata. Iako se radilo o prostoriji od samo 6 kvadrata, cela procedura trajala je čak 6 sati, što dovodi do zaključka da mala prostorija ne znači nužno i brzo postavljanje poda. 

Finalni izgled svakom podu daju lajsne. Ja sam se odlučila za elegantne lajsne od medijapana, koje nisu samo estetski privlačne, već i izuzetno izdržljive u poređenju sa plastičnim lajsnama. 

Ova transformacija je potpuno osvežila izgled kuhinje, čineći je spremnom za naredne radove.

Rado bih čula vaše utiske u vezi sa postavljanjem laminata, ili bilo kakvim strahovima koji vas možda sprečavaju da se upustite u ovakav projekat. Ne propustite priliku da bacite pogled i na video u kojem su detaljno prikazani svi opisani postupci.

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.