Kako samostalno izliti samonivelišuću masu

Ako ste razmišljali o renviranju poda, i ubrzo odustali od ideje, jer znate koje sve korake morate preduzeti da biste ovaj projekat realizovali, u nastavku možete pročitati kako sam se ja ipak usudila da izvedem celokupan posao pripreme poda za postavljanje nove podne obloge.

1. Karakteristike prostorije

Prostorija u kojoj sam odlučila da zamenim podnu oblogu je kuhinja. Njene dimenzije su 2,3m*2,6m, što je približno 6 kvadrata. Mala površina ove prostorije mi je dala podsticaj da se upustim u postupak skidanja starog parketa i sve naredne korake koji podrazumevaju pripremu poda za postavljanje nove podne obloge.

Ukoliko ste propustili, možete pročitati kako sam u trpezariji ovaj problem sa parketom rešila pomoću postavljanja vinil poda u rolni.

2. Skidanje parketa

Malo detaljnijim pregledom parketa, konstatovala sam da bi se skidao bez većih problema. Parket je pre više decenija bio pod vodom, tako da je bio rasušen, sa velikim pukotinama između daščica. 

Moje pretpostavke su se pokazale kao tačne. Prvi red parketa je bilo malo komplikovanije izvaditi, jer su daščice uklopljene sa ostatkom poda. Ali, uz pomoć čekića i šrafcigera, ni ovaj red nije dugo pružio otpor.

Nakon skidanja prvog reda, ostatak parketa se skidao sam od sebe, tako da je ova faza posla urađena brzo i efikasno.

3. Čišćenje poda

Nakon skidanja parketa, mogla se videti sva prašina i prljavština koja se decenijama nakupljala u podu. Takođe, na betonu su ostali i tragovi rasušenog lepka. Iako je taj sloj jako tanak, svi slabo vezani delovi lepka se moraju odstraniti. 

Čišćenje podloge ispod parketa

Ovaj deo posla je trajao malo duže i zahtevao malo više strpljenja, ali uz pomoć tanke špaklice, svi delovi lepka koji su mogli da se skinu, su uklonjeni. 

Iako je na podu i dalje ostalo tragova lepka koji nisu mogli da se skinu, najbitnije je da na podu nema prašine i prljavštine. Pod sam zatim dobro očistila metlom i usisala pre naredne faze. 

4. Podloga za samonivelišuću masu

Pre izlivanja samonivelišuće mase pod je potrebno premazati posebnom podlogom. U tu svrhu sam koristila Maxikril Quartz Grip. U pitanju je grubi prajmer za problematične površine koji je spreman za upotrebu, samo ga treba dobro promešati. 

Nanosi se četkom ili valjkom, u jednom sloju. Ja sam ga nanosila većom četkom, a manjom četkom sam mazala delove oko zidova i iza radijatora. Namazanu podlogu sam ostavila da se osuši 48 sati.

5. Izlivanje samonivelišuće mase

Kako bi se napravila savršena podloga za postavljanje nove podne obloge, potrebno je iznivelisati stari pod. Na betonu su ostali neki delovi lepka koji nisu mogli da se odstrane mehaničkim putem. Kako postoji rešenje i za ovakve podove, odlučila sam da se upustim u izlivanje samonivelišuće mase.

Koristila sam Maxima Samoliv masu za izravnavanje betonskih podova u enterijerima. Nanosi se u tankom sloju, maksimalne debljine do 8mm.

5.1 Računanje potrošnje samonivelišuće mase

Na osnovu potrošnje koja je otprilike 1,4kg/m2/mm izračunala sam da mi za prostoriju površine 6m2 i debljinu sloja od 5-6mm trebaju dva džaka od 25kg. 

Računica izgleda ovako: 6m2*1,4kg*5mm(6mm)=42kg(50,4kg) (površina prostorije * potrošnja po kvadratu tj. 1,4kg * debljina sloja u milimetrima npr. 5mm = masa potrebnog samoliva).

5.2 Priprema samonivelišuće mase

Samoliv od 25kg se dodaje u 6 litara vode. Ja sam prvo sipala 6l vode u kantu i postepeno dodavala samoliv. Kako je džak je za mene težak da bih odjednom sve sipala u kantu, prvo sam fanglom odvadila deo mase iz džaka i sipala u vodu postepeno, mešajući mikserom nakon svakih par fangli.

Pravljenje smese Maxima Samoliv

Kada sam džak rasteretila dovoljno da mogu da ga podignem, sipala sam ostatak mase u vodu i dobro promešala mikserom do homogene smese, bez grudvica.

Nakon toga, treba sačekati 3-5 minuta, pa ponovo promešati smesu. Dobijena smesa je sada spremna i mora da se utroši u roku od 25 minuta.

5.3 Izlivanje samonivelišuće mase i potreban alat

Umutila sam dve kante, jednu za drugom, i krenula da izlivam smesu na pripremljeni beton u kuhinji. Smesu sam takođe izlivala u segmentima, kako bih izlivenu masu mogla da razvlačim ravnomerno po podu. 

Izlivanje samonivelišuće mase

Koristila sam nazubljenu gletalicu koja se koristi za postavljanje keramičkih pločica. Nakon što sam rasporedila masu iz prve kante, valjkom za epoksidne podove (jež ili bockavi valjak) sam prešla preko smese kako bi se izbacili mehurići vazduha, ukoliko ih ima. 

Odmah sam nastavila dalje isti postupak i sa smesom iz druge kante. Na štok između kuhinje i predsoblja sam zaglavila komad stiropora, kako se masa ne bi izlivala izvan površine kuhinje.

Kada sam izlila celu masu, jež valjak sam stavila na teleskop dršku i još jednom prešla njim preko cele izlivene površine. 

Izlivanje samonivelišuće mase

Nakon izlivanja, masa je suva za hodanje nakon 24-48 časova, zavisno od debljine izlivenog sloja. Dalje obrađivanje je moguće nakon 4-5 dana. 

6. Cene materijala

MaterijalKoličinaCena u din.Cena u eur
Maxikril Quartz Grip5 l2.400 din.20,4 eur
Samoliv50 kg3.400 din.28,9 eur
Valjak jež 25cm1 kom.1.200 din.10,2 eur
Ukupno:7.000 din.59,5 eur

7. Konačni utisci

Ova faza renoviranja, iako može zvučati kao izazovan poduhvat, nije se pokazala tako teškom kao što sam očekivala. Vađenje starog parketa je išlo glatko i bez ikakvih poteškoća, tako da je ovaj deo posla urađen brzo i efikasno.

Ono što se pokazalo kao veći izazov, bilo je čišćenje poda nakon skidanja parketa. Ostaci lepka na betonu su zahtevali više vremena da bi se uklonili, ali uz malo truda i odgovarajući alat, uspela sam da površinu pripremim za sledeći korak.

Rad sa samonivelišućom masom nije bio zahtevan posao, iako sam se prvi put suočila sa ovim postupkom. Površina kuhinje je mala, što je uveliko olakšalo postupak. Iskreno, nisam očekivala da će ići tako glatko, ali sam na kraju jako zadovoljna i celim postupkom, i konačnim rezultatom.

Nadam se da će vam moje iskustvo u pripremi poda za novu podnu oblogu biti od pomoći, ili barem poslužiti kao inspiracija za neke buduće projekte renoviranja.

Pišite mi ako ste već imali iskustva sa ovakvim ili sličnim poslovima, ili ako planirate uskoro neki ovakav poduhvat.

Pripremila sam i video koji se bavi postupkom izlivanja samonivelišuće mase. Nemojte propustiti da ga pogledate:

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.