Kako postaviti vinil pod u rolni i lajsne od medijapana

Ukoliko želiš da obnoviš pod, i treba ti brzo i jeftino rešenje, u nastavku možeš pročitati kako sam stari parket u trpezariji prekrila vinil podom u rolni. Da bi novi pod dobio vrhunski izgled, postavila sam i bele lajsne od medijapana. 

1. Stari parket

U stanu koji renoviramo bila je poplava pre nekih 40 godina. Nikada nije bilo prilike da se pod reparira, tako da je sada u potpunosti rasušen i moguće je samo da se zameni novim podom. Kako su se radovi u trpezariji bližili kraju, bilo je jasno da treba nešto da uradimo i sa podom. Najjeftinije i najbrže rešenje je bilo postavljanja vinil poda u rolni. One ne zahteva nikakvu posebnu pripremu, osim da je površina na koju se stavlja ravna. 

2. Vinil pod ili linoleum?

Tokom ovih radova postavila sam nekoliko kraćih snimaka na društvene mreže i ovi snimci su izazvai dosta polemike oko toga da li postavljam vinil pod ili linoleum. Mislim da je glavna nedoumica zbog toga što je ovaj vinil pod u rolni, kao i nekada svima znani linoleum, ali glavna razlika između ova dva poda je u njihovom sastavu.

Linoleum je 100% prirodan materilaj koji se dobija od lanenong semena, borove smole, plute, drveta, različitih pigmenata i krede.

Vinil je 100% sintetički proizvod nastao od materijala koji su dobijeni kao nus-proizvod prilikom proizvodnje nafte. 

Ovi podovi imaju dosta sličnosti, ali i prednosti i nedostataka jedan u odnosu na drugi. Za više informacija možete pročitati sledeće tekstove:

Vinil i linoleum – sličnosti i razlike

Razlike i sličnosti – vinil nije linoleum

3. Određivanje potrebne količine vinil poda

Prilikom naručivanja vinila treba izmeriti najduže i najšire delove sobe – ukoliko postoje neke niše, ili ispupčenja, treba ih uzeti u obzir. Na dužinu i širinu treba dodati po 10cm, jer vinil treba preko svaki ivice zida da pređe barem 5cm. 

Trpezarija je dimenzija 3.6m*2.2m. Vinil na našem tržištu postoji u rolnama širine od 3m i 4m. Zbog dužine sobe, odličila sam se za vinil od 4m i naručila 2.3m dužine.

Cena: 5.593,60 dinara.

4. Priprema poda

Parket sam dobro oprala od ostataka lepka, boje i prašine koji su ostali nakon svih radova u prostoriji. Nakon toga smo skinuli stare parket lajsne koje su i dalje bilo dobro pričvršćene za pod, pa je trebalo prilično truda da bi se one ukolonile.

Ovaj korak je neophodan da se uradi kako bi se vinil moga postaviti skroz do zida.

Pre samog postavljanja vinila, usisala sam parket, i skinuta su vrata koja se otvaraju ka trprezariji kako bi prostor bio slobodan.

5. Razmotavanje vinil poda

Vinil stiže u rolni, namotan na kartonski valjak. Zbog toga je prilično nezgodan za rukovanje dok se ne razmota iz rolne. 

Kada se razmota, treba ga ravnomerno raširiti po podu, tako da prelazi jednako preko zidova. Potrebno je da tako ostane preko noći, kako bi se prilagodio temperaturi prostorije.

6. Ukrajanje vinil poda

6.1. Potreban alat

Za ukrajanje vinila je potrebno:

 • skalpel za vinil
 • običan ravan skalpe
 • lenjir
 • dvostrana samolepljiva traka
 • komadi stirodura debljine 1cm (ili karton)
 • makaze

6.2. Ukrajanje vinil poda oko cevi

U sobi postoji radijator koji stoji na tri podna stalka i postoje dve cevi koje idu iz poda. Oko svih ovih elemenata ukrajanje se vrši na isti način. 

Vinil se postavi skroz do cevi, a zatim se od tog mesta ravno raseče prema ivici vinila. Zatim se postavi na pod oko cevi i prave se mali rezovi oko cevi kao bi se vinil obavio oko nje i na poleđini se sastavio tako da se rez ne primećuje. 

Mali rezovi oko cevi su trougaonog oblika i nakon ukrajanja se odseku tako da ukrajanje bude savršeno.

6.3. Ukrajanje vinil poda kod ćoškova

U trpezariji nijedan ugao nije bio običan, nego je uvek bilo nekih nazubljenih delova, dok su oko štokova bili veoma zahtevni uglovi. 

Kod svih sam vinil ukrajala na isti način. Komade stirodura sam postavljala na pod prema obliku uglova, preko tih delova lepila dovstrano samolepljivu traku, a zatim na nju nalepila i vinil. Nakon odizanja vinila, na njemu bi ostajali nalepljeni komadi stirodura koji su davali tačan oblik kako vinil treba da se odseče u tom delu.

6.4. Odsecanje vinil poda uz zidove

Najjednostavniji deo je odsecanje vinila uz ivice zida. Da bi se sprečilo zasecanje vinila prema unutrašnjosti i oštećenje, koristila sam duži lenjir koji sam prislanja uz samu ivicu i iznad njega sekla skalpelom.

6.5. Lepljenje vinil poda za stari parket

Kada sam iskrojila vinil u celoj prostoriji, tek onda sam pristupila njegovom lepljenju. Lepila sam ga dvostrano samolepljivom trakom. 

Strana vinila se odigne od poda, na pod se zalepi dvostrano samolepljiva traka, sa nje se skine površinska traka i onda se vinil vraća na mesto i lepi za pod. Postupak se ponavlja na svakoj ivici poda tj. vinila.

7. Priprema lajsni od medijapana

U lokalnoj stolarskoj radnji sam naručila da mi se iseku lajsne od sirovog medijapana debljine 12mm na dimenzije 6cm*280cm. Ukupno sam naručila 4 lajsne.

Cena materijala i usluge sečenja: 2.160,65 dinara.

Jednu ivicu svake lajsne sam ošmirglala šmirglom granulacije 120, kako bi dobila blago zaobljeni oblik. Očistila sam ih od prašine i ofarbala sa jednim slojem osnovne boje za drvo. Farbala sam samo dve strane svake lajsne – one koje će se videti.

Nakon sušenja osnovne boje, blago sam ošmirglala lajsne šmirglom granulacije 150 i zatim ponovila farbanje sa dva sloja pokrivne boje za drvo.

8. Postavljanje lajsni od medijapana

Alat potreban za ukrajanje lajsni:

 • metar
 • olovka
 • turpija ili šmirgla granulacije 120
 • ručna testera
 • šablon za koso i ravno sečenje

Postavljanje lajsni sam započela od lajsne koja je celom dužinom mogla da se postavi na jedan zid. Na nju se zatim nastavljao manji deo, koji sam odsecala nakon što se prethodna lajsna postavi na mesto i onda meri preostali deo zida.

Uglove pod kojima se lajsne spajaju sam sekla pomoću šablona za koso i ravno sečenje. Napomenuću da se medijapan ne seče lako i da će postupak biti i brži i precizniji ako se koristi električna potezna testera.

Sve lajsne sam prvo isekla i ukrojila, pa tek naknadno lepila. Za lepljenje lajsni sam koristila Bison Montage Kit

Neke lajsne su bile previše odmaknute od zida nakon lepljenja, pa je bilo potrebno dodatno ih pričvstiti u tom položaju dok se lepak ne stegne. U tu svrhu su mi poslužile prazne kante boje, koje sam napunila vodom kako bi držale lajsne dok se lepak suši.

9. Silikoniranje lajsni od medijapana

Poslednji korak i finalni potez kako bi sve bilo savršeno, je da se pukotine između lajsni i zida, kao i spojevi između lajsni popune silikonom.

Na lajsne sam zalepila krep traku par milimetara odmaknutu od zida. Zatim sam pukotinu popunjavala silikonom, višak silikona uklonila pristom i zatim sve obrisala mokrim sunđerčićem. Krep traku sam zatim skidala.

Spojeve između lajsni sam takođe popunila silikonom i višak silikona odmah brisala mokrim sunđerčićem.

Nakon pola sata silikon može da se prefarba, pa sam sve lajsne premazala još jednim slojem pokrivne boje za drvo. 

10. Konačni utisci

Iako je ovo jedan od najjednstavnijih načina da se stari pod ulepša, potrebno je znati par trikova oko ukrajanja vinila. Nadam se da sam u ovom tekstu objasnila najbitnije stvari i da se neko, ko nema iskustva sa postavljanjem podova, može usuditi da izvede ovakav projekat.

Do sada smo nekoliko puta koristili vinil pod u rolni i nemamo zamerke za njegovo održavanje i izgled, tako da verujem da će se i u ovom stanu pokazati isto. Finalni izgled celom podu daju lajsne od medijapana i pod sada izgleda kao nov. 

Zadovoljna sam konačnim rezultatima. Soba bez ove preko potrebne transformacije poda ne bi izgledala isto.

Piši mi šta misliš o postavljanju vinil poda preko parketa? Da li imaš neki bolji predlog za naredni projekat?

Ukoliko želiš, ceo postupak možeš pogledati i na mom You Tube kanalu:

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.