Transformacija garderobera

U svetu enterijera, transformacija starih komada nameštaja u jedinstven i moderan predstavlja idealnu priliku za oživljavanje prostora posebnim šarmom i karakterom. U ovom blog postu vam predstavljam proces transformacije starog ormara u potpuno novi komad nameštaja koji odražava savremenu estetiku i stil. Sledite korake ove transformacije i pretvorite stare komade nameštaja u moderna remek-dela.

1. Inspiracija

Garderober koji ću transformisati u narednim koracima predstavlja drugi deo regala čiji je jedan deo već doživeo transforamaciju i zauzeo počasno mesto u trpezariji. Ovaj komad nameštaja, bilo stari ili moderan, obično nije posebno dizajnerski zanimljiv. Zato sam potražila malo inspirtavnih slika na Pinterestu, kako bih ga osavremenila i učinila posebnim.

2. Početne pripreme

Ormar je dugo staja neupotrebljen, pa je prvi korak bio čišćenje od paučine i prašine. Nakon toga sam sa njega skinula stare drvene ručke. Njih sam već iskoristila za projekat u kuhinji kada sam plastične ručke zamenila novim, koje sam napravila od ovih drvenih sa regala.

Rupice od ručki sam popunjavala sa drvenim štapićima i lepkom za drvo. Detaljan postupak možete pronaći u tekstu o tranasformaciji prvog dela regala.

Sve izbočine od štapića se prvo isturpijaju, a zatim se pukotine i neravnine popune gitom za drvo. Nakon sušenja gita, sledi šmirglanje. Koristila sam šmirglu granulacije 120.

3. Priprema za šablon

Kada sam osmislila dizajn koji želim da imam na frontovima ormara, bilo je jasno da će mi trebati veći komad papira na kome bih ga nacrtala. Zato sam odlučila da koristim papir za krojenje koji ima veliku površnu, a lagan je za korišćenje.

Zalepila sam dva komada ovog papira na desne frontove regala. Pošto će dizajn biti simetričan, bilo je dovoljno da jedna polovina garderobera bude pokrivena papirom. Papir sam lepila uz pomoć krep trake.

4. Crtanje šablona

Ovaj deo posla je bio prilično zahtevan jer sam osmislila dizajn koji ima dosta detalja. Za početak sam odredila središnju tačku na visokim vratima ormara i iz nje, uz pomoć krojačkog metra, crtala kružne linije poluprečnika 20 – 50 cm, povećavajući poluprečnik za po 5 cm. 

Zatim sam uglomerom obeležila tačke tako da sam iz centra mogla da povučem zrake na svakih 10 stepeni. Oko ovih zraka sam obeležavala po 5 mm rastojanje sa leve i desne strane, tako da sam dobila trake širine 1 cm. 

Između ovih traka i kružnih linija sam zatim isrtala četvorougaone oblike koje je trabalo iseći. Na dnu vrata i na gornjem frontu sam iskombinovala sličan dizajn i nactala oblik izlomljene linije. 

5. Sečenje i prenošenje šablona

Kada je crtež bio završen, podebljala sam markerom sve linije po kojima je trebalo iseći šablon. Unutrašnje oblike sam sekla skalpelom, dok sam ostatak šablona mogla seći makazama.

Šablone sam zatim, jedan po jedan, postavljala na plutu u rolni debljine 2 mm i markerom prenosila njihov oblik na plutu. Zatim sam i plutu sekla uz pomoć makaza i skalpela.

6. Lepljenje plute

Kada su svi oblici preneti na plutu i isečeni, celom površinom sam ih premazivala lepkom za drvo, a zatim lepila na predviđeno mesto na frontovima garderobera. Potrebno je pažljivo pritisnuti plutu kako bi u potpunosti prionula na front, a zatim krpom obrisati sav višak lepka koji iscuri. 

7. Farbanje garderobera 

Nakon 24 sata od lepljenja može da se pristupi farbanju. Celu površinu garderbera sam prvo prefarbala sa jednim slojem crnog Tikkurila Otex prajmera uz pomoć četke i valjka. Nakon toga sam ga prešla sa dva sloja pokrivne boje za drvo Tikkurila Valtti Opaque u nijansi crna mat. Glatke površine se mogu farbati valjkom, dok je delove sa plutom lakše farbati četkom.

8. Zlatni detalji

Kako bih dodatno istakla dizajn, pojedine delove šare sam istakla zlatnom akrilnom bojom i preciznom četkicom. Ovi detalji na pojedinim mestima nisu ispali perfektno, jer se pluta kruni prilikom sečenja i njene ivice nisu savršene. Samim tim i zlatna boja na nekim delovima izgleda malo neuredno.

Ipak, mislim da je zlatki akcenat doprineo samom dizajnu. Meni ostaje da u budućnosti istražim neki drugi materijal kojim bih mogla dekorisati stari nameštaj, ili drugi način sečenja i obrade plute.

9. Postavljanje ručki

Poslednja faza preuređenja je postavljanje ručki. Kako ne bih narušila posebnost dizajna, odlučila sam da na donje frontove stavim klasične zlatne ručke, dok sam za gornje frontove izabrala crne mat ručke dugmad. Cilj je bio da gornje ručke budu neprimetne.

Kako bih ručke postavila simetrično i ravno koristila sam krep traku. Prvo sam je zalepila na oba fronta, i obeležila rastojanje od 4 cm u odnosu na centralnu ivicu. Na toj liniji je trebalo postaviti ručke. Zatim sam obeležila i poprečnu srednju liniju centralnog kruga.

Krep traku sam zatim zalepila na ručke i obeležila mesta za šarafe, kao i srednju liniju između njih. Nakon toga se krep traka zalepi preko one na ormaru tako da sredina ide preko sredine, a tačke za šarafe preko uspravno iscrtanih linija. 

Rupice za šarafe je bolje bušiti sa prednje prema zadnjoj strani. Dodatno, postavite komad drveta iza mesta bušenja, kako bi smanjili pritisak burgije na ivericu i sprečili pucanje i kidanje površine. 

Sličan postupak sam uradila i na gornjim frontovima, ali je tamo obeležavanje bilo mnogo jednostavnije. Bilo je potrebno obeležiti samo po jednu simetričnu tačku na svakom frontu.

10. Cene materijala

MaterijalKoličinaCena u din.Cena u eur
Pluta u rolni 2mm2 m1.000 din.8,5 eur
Maxifix lepak za drvo1 kom.530 din.4,5 eur
Otex Crni Primer0,9 l2.280 din.19,4 eur
Valtti Opaque Crna0,9 l1.890 din.16,06 eur
Ručica duža2 kom.1.500 din.12,75 eur
Ručica dugme2 kom.780 din.6,63 eur
Ukupno:7.980 din.67,84 eur

11. Konačni utisci

Nakon transformacije još jednog komada nameštaja uz pomoć plute mogu zaključiti da se pokazala kao povoljan materijal koji je jednostavan za korišćenje. Ipak, ona ima i svoje nedostatke koji se manifestuju u njenoj sklonosti ka krunjenju i lakoj lomljivosti tanjih delova, što može rezultirati nepreciznim i neurednim ivicama.

Farbanje kao tehnika preuređenja nameštaja spada u najjednostavnije. Međutim, specijalne farbe namenjene za posebne površine mogu predstavljati veći finansijski izdatak. Moj savet je da pažljivo planirate kupovinu i da to činite kada je potrebno farbati više komada nameštaja. 

Bez obzira na sitne nedostatke, ja sam zadovoljna konačnim izgledom ovog garderobera. Još jedan komad nameštaja je sačuvan i nastavlja da traje u novom ruhu. Malo inspiraicije i truda daje neočekivane rezultate i doprinosi jedinstvenom izgledu prostora.

Pišite mi u kometarima kako vam izgleda ova transformacija? Da li imate predlog za neku teksturu koja ima slične karakteristike kao pluta, ali daje bolje rezultate kada se seče i obrađuje?

Pogledajte celu transforamciju i na mom YouTube kanalu:

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.