Renoviranje i opremanje malog špajza

Jedan od često zanemarenih prostora u domu je špajz. Međutim, ovaj prostor, bez obzira koliko je mali, krije puno potencijala za odlaganje različitih stvari. Iako je često sakriven od pogleda, ovaj kutak predstavlja srž dobro organizovane kuhinje. 

Ukoliko je vaš špajz trenutno nuredan i neiskorišćen, u nastavku teksta možete pročitati kako sam jedan neorganizovan špajz uspešno transformisala u prijatan i funkcionalan prostor. Pogledajte moje ideje za opremanje i organizaciju i inspirišite se kako bi ih prilagodili svojim potrebama.

1. Radovi u špajzu

Ovaj prostor, dimenzija 193 cm * 66 cm, bio je u potpunosti zauzet policama. Vrata na špajzu nisu mogla da se otvore do kraja, i iza njih se nalazila plića polica. Desno od vrata je bila polica koja je bila preduboka i, kao takva, nije bila u potpunosti iskorišćena. 

1.1. Demontiranje polica i popunjavanje rupa u zidu

Prvi korak je bio da se skinu vrata i špajz isprazni od svih polica. Police su bile drvene i pričvršćene za zidove pomoću drvenih letvi. Nakon njihovog demontiranja ostalo je dosta rupa od tiplova u zidovima. Ove rupe sam popunjava pomoću MontageKit lepka, a nakon njegovog sušenja prekrila ih slojem gleta i komadićem staklenog vela, preko koga sam opet stavila tanak sloj gleta.

1.2 Podloga i krečenje

Kada se glet osušio usledilo je šmirglanje šmirglom granulacije 120 i premazivanje zidova Maxikril podlogom koja ide pre krečenja. Nakon što se podloga osušila, usledilo je krečenje Maxima Maxipol bojom za zidove u dva sloja.

1.3 Radovi na stolariji

Zatim sam prešla na preuređenje stolarije. Prvo sam očistila i ošmirglala prozorčić, a zatim ga ofarbala sa dva sloja Aquamax boje za drvo. Isto sam uradila i sa štokom od vrata.

Stara vrata nisu bila pogodna za ovaj prostor, pa sam odlučila da sama napravim klizna vrata za špajz, o čemu možete detaljno čitati u tekstu na blogu. 

1.4 Radovi na podu

Na podu špajza je bio beton koji sam prvo prefarbala sa ostatkom boje za beton. Rezultat mi se nije dopao jer je beton istrošen, pa sam odlučila da ga prekrijem ostacima vinil poda u rolni. U pitanju su bili ostaci u obliku traka, tako da je bilo potrebno dosta ukrajanja. Na kraju sam ih zalepila za pod pomoću dvostrano samolepljive trake. Mislim da je vredelo truda, jer je vinil pod jednostavan za održavanje. 

1.5 Dekoracija plafonjere

Na kraju sam odlučila da dekorišem staru plafonjeru u špajzu pomoću podmetača. Na podmetaču sam isekla makazama otvor dovoljno velik da može da se postavi preko osnove plafonjere. Da bih zalepila podmetač na plafon, koristila sam lepak za stiropor Deco adhesive. Nakon toga sam zavrnula kuglu i ovaj mali detalj je mnogo doprineo novom izgledu plafonjere. 

2. Opremanje špajza

2.1 Viseći element

Prvi komad nameštaja koji smo postavili u špajz je viseći element kuhinje Norma koji je namenjen da stoji iznad aspiratora. Međutim, aspirator je uži od standardne veličine, i na zidu nema dovoljno mesta za ovaj element, tako da je on svoje mesto našao na zidu špajza. 

Element smo sastavili prema uputstvu, postavili u njega nosače za kačenje i obeležili mesta na zidu gde treba da se probuše rupe i ubace tiplovi. Nakon toga smo element postavili na zid. 

2.2 Spojene police

Nakon toga smo počeli da sklapamo spojene police Albert koje sam naručila u Ikei. Police se sastoje od letvica, koje treba povezati šarafima prema uputstvu. Postupak nije komplikovan, ali je bolje ukoliko se radi u dvoje zbog pridržavanje letvica pod pravim uglom.

Ukupno smo spojili tri police i nakon toga ih pričvrstili za zid pomoću ugaonika. Jednu rupu je potrebno probušiti u zidu, staviti tipl i nosač pričvrstiti za zid. Zatim se i polica pričvrsti za ugaoni nosač.

2.3 Manja rešenja za organizacjiu

Na zid ispod visećeg elementa sam postavila držače za alat koje sam kupila u Woby Haus-u. U pitanju su nosači koji su korisni za držanje metli, pajalica i sličnih kućnih pomagala. U viseći element u špajzu sam odložila hemijska sredstva i rezervne krpe koje sam stavila u plastičnu kuitju

Na spojene police sam postavila nekoliko širih i užih zakačivih korpi kako bi se prostor između polica bolje iskoristio.

Takođe, dobar način da se iskoriste visoki razmaci između polica je pomoću samostojećih polica. Na policu koja se vidi odmah po ulasku u špajz sam postavila i držač za plastične vreće, tako da je lako dostupan.

Na zidu iznad polica je prostor koji se takođe može dobro iskoristiti. Odlučila sam se da postavim na njega šipku na koju ću kačiti predmete koji nisu potrebni da se svakodnevno koriste. Garnišnu, nosače i kukice sam kupila u JYSK-u. 

Još jedna površina na koju ne treba zaboraviti u malim prostorima su vrata. Na poleđinu vrata sam zavrnula čiviluk sa kukama, tako da ovde mogu da se okače predmeti kojima može da se brzo i lako pristupi. 

3. Cene materijala i opreme

3.1 Radovi u špajzu

MaterijaliKoličinaCena u din.Cena u eur
Maxima Maxipol10 l1.500 din.12,75 eur
Maxikril podloga1 l250 din.2,12 eur
MontageKit lepak1 kom.700 din.5,95 eur
Aquamax boja za drvo0,65 l820 din.6,97 eur
Podmetač na plafonjeri1 kom.100 din.0,85 eur
Ukupno:3.370 din.28,64 eur

3.2 Klizna vrata u špajzu

MaterijaliKoličinaCena u din.Cena u eur
Medijapan 18 mm9.460,50 din.80,41 eur
Medijapan 3mm1.836 din.15,61 eur
Sečenje materijala1.575,70 din.13,4 eur
Šina i mehanizam za vrata1 kom.3.530 din.30 eur
Ukopna ručkica1 kom.600 din.5,1 eur
Aquamax Wood Primer0,65 l790 din.6,72 eur
Aquamax boja za drvo 0,65 l820 din.6,97 eur
Ukupno:18.612,2 din.158,21 eur

3.3 Opremanje špajza

Oprema KoličinaCena u din.Cena u eur
Viseći element V60A1 kom.2.490 din.21,16 eur
Albert spojene police3 kom.7.497 din.63,72 eur
Zakačiva korpa crna2 kom.1.000 din.8,5 eur
Zakačiva korpa bela2 kom.798 din.6,78 eur
Variera polica – umetak2 kom.998 din.8,48 eur
Samla providna kutija1 kom.99 din.0,84 eur
Variera držač za kese1 kom.199 din.1,69 eur
Zidni nosač za alat1 kom.310 din.2,64 eur
Pajalica1 kom.988 din.8,4 eur
Praško1 kom.469 din.3,99 eur
Čiviluk na vratima1 kom.250 din.2,12 eur
Garnišna1 kom.800 din.6,8 eur
Zidni držači za garnišnu1 kom.900 din.7,65 eur
Kukice za garnišnu10 kom.500 din.4,25 eur
Ukupno:17.298 din.147,02 eur

4. Konačni utisci

Opremanje malog prostora za odlaganje je bilo izazovno. Izvesno vreme sam provela tražeći odgovarajuće elemente koji će se uklopiti u prostor, omogućiti lak pristup svim delovima i kretanje između polica. Morala sam da obratim pažnju i na visinu polica, kako ne bi onemogućile otvaranje prozora, ili visećeg elementa. 

Za bolju iskorišćenost prostora između polica poželjno je koristiti pomoćna sredstva za odlaganje poput korpi, kutija i stalaka jer će oni omogućiti da se odloži više predmeta, a da se pri tom održi red.

Što se tiče vertikalnih prostora, iskoristila sam prostor na zidu ispod visećeg elelementa, iznad polica i površinu vrata. Ne zaboravite da iskoristite ove površine, jer ćete dobiti dosta korisnog prostora za odlaganje.

Nadam se da ste dobili neku ideju koju možete primeniti i u svom prostoru. Ukoliko imate koristan savet za organizaciju, pišite mi u komentarima. 

Ceolokupan postupak renoviranja i opremanja špajza možete pogledati na mom YouTube kanalu:

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.