Kako samostalno montirati gotovu kuhinju

Možda razmišljate o osveženju vaše kuhinje, ali se pitate koji je najbolji pristup – da li da se odlučite za gotovu kuhinju, ili da investirate u kuhinju po meri? Ako vas brine proces montaže gotove kuhinje i osećate strah u vezi s tim, ne brinite! U nastavku teksta delim korisne savete o tome kako samostalno montirati gotovu kuhinju, tako da izbegnete greške u radu i nepotrebni stres. Ako ste spremni da se upustite u renoviranje vašeg kulinarskog prostora, pročitajte u nastavku kako da ovaj proces učinite lagodnim! 

1. Izbor kuhinje 

Pri izboru kuhinje ključni faktori su veličina prostora i optimalan raspored elemenata. Kuhinja treba da bude funkcionalna i udobna za rad tako da odgovara vašim potrebama i navikama. Pravilno planiranje budžeta omogućava vam da odaberete najkvalitetnije opcije koje se uklapaju u vaše finansijske mogućnosti. Osim estetskog izgleda kuhinje, koji treba da izražava vaš stil i ukus, važno je razmotriti i lakoću održavanja, birajući materijale koji odgovaraju vašem životnom stilu.

Naš izbor kuhinje je bio u skladu sa našim malim budžetom, kao i sa malim prostorom u koji se smešta kuhinja. Kuhinja je trebala da se postavi na jedan zid između frižidera i šporeta. Iz tog razloga smo se odlučili za gotovu kuhinju Norma 1.4 koja se po veličini savršeno uklapala u predviđeni prostor.

Kuhinju sam naručila preko Web Shop-a uz naznaku da ćemo je sami preuzeti kada bude dostupna u radnji, dok je rok isporuke bio 7 radnih dana. Takođe, odlučili smo da je sami montiramo.

2. Ambalaža i uputstvo za montiranje

Kuhinja Norma 1.4 je bila spakovana u tri velike kutije čije su težine po 20-30kg (ukupna težina svega je 80kg), dok su svi okovi posebno spakovani u maloj kutiji. Iako je bio izazov popeti ove pakete na četvrti sprat bez lifta, uz malo truda i ovaj deo posla je uspešno urađen.

Zadržaću se kratko na analizi pakovanja. Ni na jednoj kutiji nije navedeno šta se u njoj nalazi, niti nakon raspakivanja paketa znate koji je koji element. Uputstvo za montiranje se nalazi negde među pločama, ali je pitanja kada ćete na njega naići. Mi ga nismo našli kada nam je trebao, tako da sam ga odštampala sa sajta. 

Bez uputstva ćete se teško snaći koje elemente treba povezati, i kojim redosledom. Uputstvo je bitno i zbog specifikacija svih dobijenih elemenata i okova, pri čemu samo na osnovu navedenih dimenzija elemenata možete sa sigurnošću da ih razlikujete. 

Savet: ukoliko vam prostor dozvoljava, raspakujte sve elemente, izmerite njihove dimenzije, i na osnovu uputstva, obeležite elemente natpisom na krep traci koji je element u pitanju, kako biste ga kasnije lakše pronašli. 

Što se tiče okova, svi su upakovani u jednu kutiju. Među njima postoji vizuelna razlika, pa nisu tako komplikovani za raspoznavanje.

3. Montiranje donjeg elementa

Montiranje kuhinje počinje sa montiranjem donjeg elementa. Postupak ću opisati prateći uputstvo i napomjinjući koje korake treba uraditi drugačije, kako bi izbegli naše greške. Za montiranje svih delova trebaće vam metar, čekić, bušilica i imbus ključ.

3.1 Povezivanje cokle i poda

Na coklu postavite stopicu sa ekserom, a zatim u coklu i pod stavite drvene tiplove na označena mesta. Potom coklu i pod treba spojiti pod pravim uglom. Ovaj deo je lakše da uradite sa nekim. Ukoliko radite sami, postavite nešto ispod poda, kako biste ga lakše postavili pod pravim uglom u odnosu na coklu.

3.2 Postavljanje leve strane

Na levu stranu prvo postavite stopice sa ekserom, zatim nosače polica i, na kraju, šarafima pričvrstite šinu za klizač fioke. Nakon toga se leva strana pod pravim uglom povezuje sa podom i coklom pomoću konfirmata (šarafa za ivericu). 

Napomena: U uputstvu se levom stranom naziva ona koja je levo postavljena kada odnapred gledate u ceo donji element. Na crtežima je, ipak, sve prikazano kao da element gledate sa zadnje strane. Takođe, uputstvo objašnjava postupak tako da radna ploča bude postavljena levo, a deo za sudoperu desno, što je obrnuto od onoga kako smo mi postavljali. Vodite računa o tome kada čitate uputstvo! 

3.3 Postavljanje desne strane

Na desnu stranu postavite stopice sa ekserom, a zatim je povežite sa podom i coklom pomoću konfirmata. 

3.4 Postavljanje vertikale

Vertikala je element koji se nalazi između leve i desne strane. Potrebno je u nju postaviti tiplove, nosače polica i na odgovarajuću stranu pričvrstiti šarafima drugu šinu za klizač fioke. Nakon toga, vertikala se pomoću konfirmata povezuje za pod.

Napomena: Vodite računa kako postavljate unutrašnje elemente. Sve kantovane strane treba da budu okrenute prema licu kuhinje.

3.5 Postavljanje nosača ploče

Nosači ploče su dva identična elementa. Postavite u njih tiplove i povežite ih sa levom stranom i vertikalom, tj. sa onim elementima iznad kojih će biti postavljena radna ploča. Nakon toga ih dodatno pričvrstite konfirmatima.

3.6 Postavljanje vezača

Vezač je element koji povezuje vertikalu i desnu stranu. Prvo se u njega ubace tiplovi, zatim se postavi između vertikale i desne strane i pričvrsti konfirmatima. Nakon toga dodatno se povezuje sa vertikalom i desnom stranom pomoću šarafa i malih ugaonika. 

3.7 Postavljanje poleđine

Sastavljeni donji element sada postavite licem na pod. Preporučujem da ispod stavite neki karton kako bi se zaštitio od grebanja na podu. Zatim na poleđinu rasporedite delove lesonita i pričvrstite ih pomoću ekserčića. Delove kraćih leđa, pre zakucavanja, povežite postavljanjem u plastični h-profil.

3.8 Postavljanje vrata

Od ovog trenutka ću pisati drugačiji redosled radnji u odnosu na uputstvo, kako biste izbegli grešku koju smo mi napravili. Ukoliko ste početnik, savetujem da ispratite korake koje ću navesti. Ukoliko znate šta radite, slobodno se dalje pridržavajte originalnog uputstva. 

Važno: Na donjem elementu ima troje vrata. Vrata koja idu ispod radne ploče (manja vrata) i vrata koja se postavljaju pored njih, u deo ispod sudopere (veća vrata), se otvaraju na istu stranu. Bitno je na ta veća vrata postaviti šarke polukoleno (slika desno). Na manja vrata, i na druga veća vrata, koja se otvaraju u drugom smeru, ide ravna šarka (slika levo). 

Na sva vrata je potrebno prvo pričvrstiti ručke. Mesta za ručke nisu probušena zbog toga što ova kuhinja može da se montira i na levu i na desnu stranu. Zbog toga i vrata mogu da budu okrenuta na obe strane prilikom montiranja.

Mesta za ručke su obeležena i sa donje i sa gornje strane. Na vama je da ispratite smer otvaranja vrata i da probušite rupe na pravom mestu, a zatim pričvrstite ručke.

Na vratima postoje mesta u koja se postavljaju šarke. Savetujem da se pre zavrtanja šarafa na predviđena mesta, bušilicom naprave male rupice, kako bi se šarafi lakše zavrnuli. 

Kada postavite sve šarke, vrata se pričvršćuju za korpus na obeležena mesta. Ukoliko radite sami, postavite nešto ispod vrata, kako bi uspravno stajala dok ih ne pričvrstite. Ja sam se služila komadima stiropora i laminata da bih dobila odgovarajuću visinu. 

3.9 Montiranje fioke

U prednju i zadnju stranu fioke se postave tiplovi na odgovarajuća mesta, a zatim se spoje sa bočnim stranama. Dodatno se pričvrste konfirmatima.

Zatim se na poleđinu fioke pričvrsti pod fioke pomoću ekserčića. Nakon toga se na bočne strane fioke postave klizači. Prednja ivica klizača je poravnata sa prednjom stranicom fioke. Na front fioke pričvrstite ručku.

3.10 Postavljanje fronta fioke

Ovo je korak koji je nama zadao malo problema, budući da se nismo do sada susretali sa ovakvim postupkom. Kada smo došli do koraka postavljanja fronta na fioku, pitanje je bilo – sa čime ga poravnati i koliko odstupanje ostaviti sa koje strane? 

U tom trenutku, prateći originalno uputstvo, radna ploča je bila postavljena, a vrata nisu. Odlučili smo se da centriramo front u odnosu na fioku i – pogrešili. Ispostavilo se da je front previše pomeren na levu stranu i da neće biti dovoljno prostora za otvaranje vrata sa leve strane. 

Da bih ispravila ovu grešku, morala sam da prvo postavim vrata ispod fioke, zatim skinem front, izvadim fioku i skinem radnu ploču. Menjajući redosled koraka iz uputstva, poštedeću vas svih ovih nepotrebnih radnji i nerviranja.

Sada sklopljenu fioku bez fronta postavite u donji element. Na manja vrata ispod postavite neki odstupnik od 2-3mm. Meni je poslužio plastični lenjir, a može i neki deblji karton.

Zatim postavite front i poravnajte ga sa vratima sa leve i desne strane. Sada imate idealnu poziciju za front fioke. Potrebno je da se još pričvrsti šarafima za fioku.

3.11 Postavljanje radne ploče

Izvadite fioku kako biste mogli pristupiti mestima gde se radna ploča pričvršćuje za nosače ploče. 

Radna ploče je duža (60cm) od dubine donjeg elementa (47cm) i potrebno je da se postavi tako da sa prednje strane bude prepuštena 4cm. Napomena: Na zadnjoj strani se takođe ne poklapa sa donjim elementom.

Nakon postavljanja na odgovarajuću poziciju, radna ploča se šarafima pričvršćuje za nosače. Nakon toga možete vratiti fioku i montaža donjeg elemnta je uspešno završena.

4. Montaža gornjeg elemeta

Gornji element ima nešto manje delova od donjeg i, ukoliko ste uspešno sastavili donji element, sa ovim nećete imati problema. 

4.1 Povezivanje fiksne police i vertikale

U fiksnu policu i vertikalu je potrebno postaviti tiplove, a zaim ih povezati pod pravim uglom. Savetujem i ovde, ukoliko radite sami, da postavite nešto ispod fiksne police kako biste je lakše povezali sa vertikalom. Nakon toga pričvršćuju se konfirmatima. 

4.2 Postavljanje poda i plafona

U pod i plafon police postaviti prvo tiplove, a zatim ih spojiti sa vertikalom. Nakon toga dodatno pričvrstiti konfirmatima. Dok ovo radite polica može biti postavljena licem na pod. Ispod postavite karton, kako se ne bi ogrebala u toku radova.

Napomena: Vodite računa koje vam je leva, a koje desna strana police. Na uputstvu je slika prikazana gledajući policu otpozadi.

4.3 Postavljanje leve i desne strane

Tiplove ubacite u predviđena mesta na podu i plafonu police, a zatim postavite levu i desnu stranu police. Dodatno se svi ovi elementi pričvršćuju konfirmatima. 

4.4 Postavljanje poleđine

Na poleđinu gornjeg elementa treba postaviti delove lesonita i pričvrstiti ih ekserčićima. Prema uputstvu, manja leđa prethodno treba povezati plastičnim h-profilom, međutim, nama su manja leđa stigla u jednom komadu.

4.5 Montiranje ručki i šarki na vrata

Na sva vrata prvo treba postaviti ručke. Isti savet važi kao i kod donjeg elementa. Dobro proverite koja vrata će se otvarati na koju stranu, pre nego što probušite rupice za zavrtanje ručkica. 

Slično kao kod donjeg elementa, veća vrata i manja vrata pored njih, se otvaraju na istu stranu. Potrebno je na ta manja vrata staviti šarke polukoleno (slika levo), dok na ostala vrata idu ravne šarke (slika desno). Postupak postavljanja šarki je isti kao i kod donjih vrata. 

Postavljanje vrata na gornji element ostavite nakon montiranja samog elementa na zid.

4.6 Postavljanje nosača za viseće elemente

Pre postavljanja gornjeg elementa na zid, potrebno je na njega postaviti nosače za viseće elemente. Ovi nosači su metalni i imaju plastičnu masku. Kako bi se maska kasnije mogla postaviti preko nosača, potrebno je napraviti dovoljno odstojanje nosača od elementa. 

Prvi korak je da se nosač sa maskom postavi u element i olovkom se iscrta njegova pozicija. Maska se skine, nosač se postavi unutar iscrtane linije, pa se obeleže mesta za šarafe na nosačima.

Zatim se probuše male rupice na tim mestima, kako bi se šarafi lakše zavrnuli i nosač je pričvršćen za element. Dodatno je potrebno probušiti rupu i kroz otvor kuda će se element okačiti na zid. Ova rupa je potrebna kako bi se kroz nju obeležila mesta na zidu gde će se bušiti.

4.7 Postavljanje elementa na zid

Kada se svi nosači postave, element se podigne na željenu poziciju. Ovaj element nije težak i suprug i ja smo bez problema mogli da ga podginemo i obležimo sve što je potrebno. Nama je olakšavajuća okolnost bila ta što se element postavlja direktno iznad pločica, pa nam nije bilo potrebno dodatno merenje i nivelisanje. 

Ukoliko nemate tako jasan graničnik na zidu, potrebno je postaviti pomoćnu letvu na zid, na koju bi se element oslonio, dok se ne izvrši potrebno obeležavanje na zidu.

Obeležena mesta na zidu je potrebno probušiti hiltovkom, zatim se u njih ubacuju tiplovi i element se šarafima pričvršćuje na odgovarajuću poziciju. Nakon toga postavite maske preko nosača.

4.8 Postavljanje vrata 

Kada je gornji element postavljen na zid, možete postaviti i vrata. Ovaj posao je bolje da radite uz nečiju pomoć jer vrata treba držati ravno uz element dok ih ne pričvrstite šarafima. Pošto je pozicija visoka, teško je pronaći nešto odgovarajuće visine da služi kao pomoćni stalak. 

5. Nove – stare ručke

Od početka montiranja ove kuhinje imala sam potrebu da na njoj bude nešto originalno. Ručke mi se nisu uopšte dopadale i pomislila sam kako bi pravljenje novih ručki mogao biti mali projekat, koji bi zadovoljio moju potrebu za kreativnošću.

5.1 Isecanje ručki

Od starih drvenih ručki skinutih sa regala, čiji sam jedan deo renovirala, sam napravila nove ručke za kuhinju. Prvo sam napravila šablon na papiru i na njemu obeležila mesta gde će se ručke zavrtati.

Mesto zavrtanja šarafa sa šablona sam stavljala preko originalne rupice za šaraf i tako osigurala da se ručka sa jedne strane pričvršćuje na originalno mesto, dok će se sa druge strane šaraf zavrnuti direktno u ručku. 

Kada sam prenela šablon na stare ručke, isekla sam ih pomoću potezne testere. Zatim sam pomoću brusilice i šmirgle granulacije 120 skinula stare slojeve laka. 

5.2 Farbanje ručki

Zbog brzine sušenja, ručke sam ofarbala bojom u spreju. Ova boja je praktična za stvari koje moraju da se farbaju iz više uglova ili strana, i gde je potebno okretanje predmeta. Za 30 minuta mogla sam da okrenem ručke i da ih ofarbam i sa druge strane.

Na bočne strane ručki sam pomoću sunđerčića nanela zlatnu akrilnu boju. Ispostavilo se da ovaj način nanošenja akrilne boje daje najveću pokrivenost. Dovoljno je bilo da to uradim u jednom sloju.

5.3 Lakiranje ručki

Nakon sušenja ručke su bile mat, što mi se nije dopalo iz praktičnih razloga tj. težeg održavanja, pa sam ih dodatno prelakirala u dva sloja sa bezbojnim lakom za drvo.

5.4 Farbanje odstupnika

Originalne plastične odstupnike za ručke sam takođe ofarbala pomoću boje u spreju. Da bih brzo pristupila svim delovima i ravnomerno ih ofarbala, nanizala sam ove delove na drvene štapiće. U toku farbanja sam ih rotirala pomoću štapića i sve je bilo gotovo u jednom pokušaju.

5.5 Montiranje ručki

Nakon što su svi elementi bili spremni, zamenila sam plastične ručke sa ovim koje sam sama osmislila.

6. Cena kuhinje

Oprema Cena u din.Cena u eur
Kuhinja Norma 1.415.990,00135,92

7. Konačni utisci 

Nakon postavljanja gotove kuhinje, mogu izvući nekoliko korisnih zaključaka. Detaljno proučavanje uputstva i pažljivo razvrstavanje delova su ključni koraci kako biste izbegli eventualne greške. Kako bih vama olakšala ovakav, ili sličan postupak, izmenila sam redosled koraka koji mi se činio pogrešnim.

Mi nismo zažalili što smo izabrali gotovu kuhinju, a vama savetujem da pažljivo razmotrite svoje potrebe i prioritete pre donošenja odluke. Gotove kuhinje pružaju brzo rešenje, imaju povoljne cene i postoje u različitim stilovima. Ipak, imaju svoje nedostatke kao što su teško prilagođavanje u specifičnim prostorima, mogu biti napravljene od jeftinijih materijala i postoje dodatni troškovi kod dostave i montaže. 

Naše iskustvo pokazuje da smo na dostavi (1.500,00 + 600,00) i montaži (3.000,00) uštedeli 5.100,00 din. = 43 eur, što nije zanemarljiva suma. 

Pozivam vas da podelite svoje mišljenje o ovoj temi, neka iskustva ili korisne savete. 

Ceo postupak možete pogledati i na mom YouTube kanalu:

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.