Kako napraviti lažni vitraž

Ukoliko imaš prozor ili vrata sa staklenim panelom, koji bi mogli da se dekorišu tehnikom lažnog vitraža, u nastavku možeš pročitati kako sam ja to uradila na prozoru između trpezarije i kuhinje.

1. Pozicija prozora

Prostorija koju trenutno renoviramo, i polako privodimo kraju, se nalazi povezana jednim vratima sa predsobljem, drugim vratima sa dnevnom sobom i prozorom sa kuhinjom. U njoj postoji i prozor koji gleda na ulicu.

Prozor između trpezarije i kuhinje je jedini prozor u kuhinji. Osim kroz njega, kuhinja dobija svetlost kroz vrata prema terasi. Veličina trpezarije nije ostavila puno mogućnosti za razmeštanje nameštaja.

Vitrina je morala biti postavljena ispred tog prozora, što znači da se iz kuhinje gleda u poleđinu vitrine. Da bih izbegla ovakav pogled, smislila sam da ovaj prozor dekorišem.  

2. Inspiracija

Sama ideja o dekorisanju stakla me je asocirala na vitraž. Vitraž je površina koja nastaje spajanjem raznobojnih komada stakla pomoću olovnih profila i služi za zastakljivanje prozora.

Nekada je vitraž bio vezan isključivo za prozore crkava i verskih objekata, dok se danas može videti na vratima i prozorima kuća, dekorativnim predmetima, nameštaju, nakitu, pre svega kao lažni vitraž gde se staklo boji, dok se olovni profil imitira lepljenjem traka.

3. Crtanje šablona

Prozor koji sam odlučila da dekorišem ima dva stakla koja se nalaze jedno iznad drugog. Oba stakla imaju dimenzije 83cm*57,5cm.

Da bih nacrtala šablon, koristila sam krojački papri koji je većih dimenzija i poluprovidan. Na papiru sam prvo iscrtala dimenzije stakla, a zatim u okviru tih dimenzija crtala željeni dizajn.

Prvo sam crtala olovkom, a zatim sam linije podebljala markerom kako bi se providele sa obe strane papira. Planirala sam da isti šablon iskoristim na oba stakla, postavljajući ga simetrično u odnosu na pregradu između stakala.

4. Imitacija olova

Nakon iscrtavanja šablona, isekla sam papir u tačnoj veličini stakla i zalepila ga krep trakom prvo za gornje staklo. Sa suprotne strane stakla se lepi traka koja imitira olovo u vitražu. Napominjem da staklo trake treba oprati pre lepljenja trake.

Samolepljivu olovnu vitraž traku nisam uspela da nađem na sajtovima koji se bave prodajom hobi alata i materijala – trenutno je nema na stanju. Zato sam na internetu tražila crne samolepljive trake i tako naišla na dostojnu zamenu.

Traka koju sam kupila je širine 6mm, dužine 33m i debljine oko 1-2mm tako da je po svojim karakteristikama ispunila uslov da imitira olovnu traku. Elastična je, lako se savija i lepi u željenim oblicima.

Lepila sam traku prvo po glavnim linijama dezena i to naizmenično na gornje i donje staklo. Traku sam lepila po nacrtanoj liniji i sekla skalpelom direktno na staklu.

U početku nisam bila sigurna da li ću imati dovoljno trake da izlepim sve iscrtane linije, pa sam često prelazila sa jednog stakla na drugo kako bih obezbedila simetričnost.

Na kraju sam uspela da izlepim sve linije koje su bilu na šablonu i izmerila odbačeni deo koji se skida sa samolepljive trake. Tako sam otkrila da sam potrošila 20m trake za ceo prozor.

5. Bojenje stakla

Za bojenje stakla sam kupila boje za vitraž koje sam našla samo u dve, meni odgovarajuće boje – svetloplavoj i crvenoj. Pošto sam zamislila da na staklu bude više nijansi plave boje, dok će crvena i zlatna da se jave samo kao akcenti, morala sam da pronađem alternativu za dobijanje više nijansi plave boje.

Kupila sam akrilne boje u tubi u nijansama plave, crnu i zlatnu. Sve akrilne boje sam mešala sa lepkom za dekupaž. Na taj način se boja malo ublažava i dobija prozirnost zbog lepka. Prozirnost boje zavisi od količine lepka koji se meša sa njom.

Boje za staklo sam nanosila slikarskom četkicom. Isto sam pokušala i sa akrilnim bojama. Četkica je tada ostavljala primetan trag na staklu, pa sam dodatno morala da ih utapkavam sunđerčićem. Koristila sam običan sunđer za pranje sudova. Prethodno sam ga isekla na manje kockice kako bih lakše pristupala malim delovima vitraža.

Akrilne boje sam prvo nanosila četkicom kako bih pristupili svim delovima uz traku, a zatim celo polje utapkala sunđerom. Ukoliko se zamaže traka, potrebno je da se odmah prebriše vlažnom krpom.

6. Konačni utisci

Veoma sam zadovoljna konačnim rezultatom. Tehnika lažnog vitraža na staklu može biti jedan zabavan vikend projekat. Od materijala su potrebni samo traka i boje, a od alata četkica, sunđer i skalpel.

Jedina zamerka na moj projekat je što je prozor u unutrašnjosti stana i nema direktan kontakt sa sunčevom svetlošću – što bi dalo najlepši prizor.

Ipak, u određenim delovima dana svetlost dopire do njega i on pruža poseban ugođaj svojim izgledom.

Napominjem da je kuhinja još uvek u fazi renoviranja i da prozor sa te strane nije dobio svoj finalni izgled.

Piši mi, kako ti se čini ovaj projekat? Da li imaš mesto u domu koje bi se mogalo dekorisati ovom tehnikom?

Ukoliko želiš, ceo postupak možeš pogledati i na mom YouTube kanalu:

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.