Transformacija police u komodu

Ukoliko tražite ideju da neki stari komad nameštaja transformišete u originalan i funkcionalan, u nastavku možete pročitati kako sam običnu otvorenu policu od iverice transformisala u elegantnu komodu.

1. Prva transformacija

Pre nekih 15 godina sam u Formi Ideale kupila običnu otvorenu policu. Nakon 7-8 godina mi je bila potrebna komoda za odlaganje časopisa, koja bi imala više pregrada, a trebalo je da stoji ispod police na zidu. Iz tog razloga sam još tada ovu policu vrlo jednostavno pretvorila u komodu. 

Ofarbala sam je crnom bojom u spreju i kod stolara naručila četiri police od crne iverice koje sam postavila popreko. Policu sam položila da stoji horizonatlno i na donji deo stavila točkiće na mesto nogara. Mislila sam da će mi točkići omogućiti njeno lakše pomeranje – ali, ovu funkciju nisam uopšte koristila. Nažalost, nemam nijednu fotografiju komode iz tog perioda.

2. Priprema za drugu transformaciju

Nakon 7-8 godina od prve, polica je bila spremna za drugu transformaciju. Kada smo pre dve godine renovirali dnevnu sobu, ova polica je zamenjena drugim komadom nameštaja i od tada stoji u letnjikovcu. Nije bila izložena kiši i snegu, ali joj boravak u otvorenom prostoru nije baš prijao.

Poleđina sa police je otpala, a boja kojom sam je farbala je počela da se ljušti. Bez obzira što je izgledala loše, nisam još bila spremna da je bacim. Ovaj komad nameštaja je koristan i potrebno je samo malo truda da bi ponovo zablistao novim sjajem.

Za početak sam komodu dobro prebrisala od prašine i šmirglom granulacije 120 ošmirglala ofarbane površine kako bih skinula sve slabo vezane delove. Nakon šmirglanja opet sam je obrisala od prašine i zatim premazala jednim slojem crnog Tikkurila Otex prajmera.

3. Šablon od furnir trake

Ovaj put nisam htela da se zaustavim samo na farbanju komode. Želela sam da je još nečim dekorišem i učinim posebnom. Ovaj put sam se odlučila da napravim detalje od furnir trake koje ću lepiti na bočne strane komode. 

Prvo sam na listu papira nacrtala zamišljeni šablon. Čine ga tri romba koji se sklapaju tako da čine šestougao. Jedan romb sam isekla sa šablona i držeći ga preko funir trake, sekla potrebne delove. 

4. Lepljenje funir trake

Isečene delove sam lepila na bočne strane komode – prvo na jednu, a posle na drugu. Komodu sam postavila tako da je jedna bočna strana na zemlji, tako da na drugu mogu lepo da poslažem delove. Kada sam poslagala delove, polako sam ih lepila uz pomoć pegle. 

Pegla se zagreje na srednju temperaturu i preko lista papira se prelazi preko furnira. Peglom sam lepila deo po deo poslaganih delova kako bih sprečila njihovo pomeranje ispod papira. Kada se pređe peglom, potrebno je dodatno pomoći da se furnir zalepi tako što se ispritiska nekim komadom drveta. U tu svrhu može da posluži komad letve. Postupak sam ponovila dok nisam zalepila sve isečene delove.

Na gornjoj ploči komode, zbog lakšeg održavanja, odustala sam od lepljenja šablona iz delića. Odlučila sam da ovu površinu u celini prelepim furnir trakom, a da zamišljeni šablon nacrtam.

Postupak lepljenja je isti kao i prethodni. Nakon što se furnir zalepi, sve viškove preko ivica treba odseći skalpelom. Zatim sam gitom za drvo u boji hrasta ispunila pukotine između traka. Kada se git osušio, ošmirglala sam celu površinu šmirglom granulacije 120.

5. Crtanje šablona

Nakon toga sam na gornjoj površini nacrtala zamišljeni šablon – prvo olovkom, a zatim podebljala crnim markerom. 

6. Farbanje komode

Sve delove furnira sam zatim premazala lazurnim premazom Cool Gold u boji oraha. Ukupno sam premazala tri puta, a između toga sam šmirglala šmirglom granulacije 240. Pre poslednjeg lakiranja, fugne između rombova na bočnim stranama sam obojila crnim markerom. 

Ostatak komode sam zatim prefarbala crnom mat bojom za drvo Tikkurila Valtti Opaque u dva sloja. 

7. Farbanje nogara

Kupila sam nove drvene nogare i njih sam ofarbala na sličan način kao i komodu. Udubljene delove na nogarama sam obojila crnim markerom, a zatim cele nogare prefarbala sa dva sloja lazure u boji oraha.

8. Postavljanje nogara

Skinula sam sa komode stare, davno postavljene točkiće. Nosače nogara sam postavila na željene pozicije i obeležila markerom mesta gde treba da idu šarafi. Tankom burgijom sam probušila male rupice na obeleženim mestima i zavrnula nosače. Nogare sam zatim zavrnula na postavljene nosače.

Kako se pod ne bi oštetio prilikom pomeranja komode, od plute sam isekla odgovarajuće komade i zalepila ih na svaku nogaru lepkom za drvo. 

9. Postavljanje lesonita

Za ovu transformaciju sam naručila novi komad crnog lesnita u veličini komode. Komodu sam postavila licem na zemlju i pre pričvršćivanja lesonita, na njegovoj poleđini obeležila sva mesta kuda treba zakucati ekserčiće. 

10. Cene materijala

MaterijalKoličinaCena u din. Cena u eur
Furnir traka 45 mm 25 m 1.000 din. 8,5 eur
Nogare i nosači6 kom. 1.680 din. 14,28 eur
Crni lesonit 1,08 m21.168,80 din. 9,93 eur
Crni marker 1 kom. 180 din. 1,53 eur
Farba i lazuraostaci
Ukupno: 4.028,80 din. 34,24 eur

11. Konačni utisci

Nakon 15 godina, jedan običan komad nameštaja od iverice i dalje traje i doživeo je svoju drugu transformaciju. Zadovoljna sam što sam uspela da ga vratim u život i dam mu novi sjaj.

Jedinu zamerku imam na izbor nijanse koju sam koristila za farbanje delova od furnira. Trebala sam ipak izabrati neku svetliju nijansu kako bi nacrtani i nalepljeni dekorativni šabloni bili vidljiviji. Čini mi se da je lazura u boji hrasta dala lepši konstrast na komodi koju sam transformisala pre dve godine

Pišite mi vaše mišljenje i utiske. Da li imate neki običan komad nameštaja za koji i dalje nemate ideju kako biste ga ulepšali?

Ukoliko želite da vidite kako je izgledao ceo postupak, možete pogledati video na mom YouTube kanalu:

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.