Transformacija radnog stola i stolice

Ako volite da uređujete kućnu kancelariju ili radni kutak u svom domu, u nastavku teksta možete pročitati kako sam stari radni sto preobrazila u pravi dragulj male radne sobe. Osim toga, pridružila sam mu i jednu trpezarijsku stolicu koja je, uz malo truda, ponovo oživela.

1. Priprema radnog stola

Zatečeni radni sto u stanu ima preko trideset godina. Da bih ga pripremila za transformaciju, prvo sam sa njega skinula nalepnice kojima je bio oblepljen. U tu svrhu sam koristila strugač za staklenu ploču šporeta.

Sa bočnih ivica radne ploče sam, uz pomoć špakle, skinula kant traku koja je počela da se odlepljuje. Nakon toga je sto obrisan kako bi moglo da se nastavi sa sređivanjem.

2. Popravka fioke

U radnom stolu postoji jedna fioka koja je bila malo rasklimana. Sa nje sam skinula front uz pomoć čekića i namazala lepkom za drvo ivice na fioci i tiplove koji su ostali na frontu.

Ponovo sam front vratila na fioku i odmah obrisala mokrom krpom višak lepka koji je iscurio. Skinula sam ručkicu sa fronta i postavila fioku na front da se tako lepak osuši.

3. Gitovanje stola

Koristeći git za drvo i malu špaklu, zagitovala sam sve neravnine i rupice na radnoj ploči stola, frontu fioke i duž ivice radne ploče gde su bile kant trake.

Kada se git osušio, ošmirglala sam sve površine šmirglom granulacije 120. Nakon toga sledi još jedno brisanje stola od prašine.

4. Farbanje osnovne boje

Odlučila sam da front foke i radna ploča stola budu u jednoj, dok će ostatak radnog stola biti u drugoj boji. Zato sam radnu ploču i front fioke ofarbala Aquamax belom osnovnom bojom, dok sam osnovu stola farbala crnim prajmerom Tikkurila Otex.

Radnu ploču i front fioke sam ofarbala sa dva sloja prajmera, dok sam ostatak radnog stola ofarbala jednim slojem.

5. Farbanje pokrivne boje

Nakon što se osnovna boja osušila, radni sto sam ofarbala pokrivnom bojom za drvo Aquamax u nijansi Wild Saphire, koju sam koristila i za masku od aspiratora. Ovu boju sam nanela u dva sloja.

6. Imitacija teksture drveta

Na radnoj ploči i frontu fioke sam želela da postignem imitaciju teksture drveta. Za ovu tehniku sam koristila jednu grublju, rastresitu četku za farbanje. Koristila sam Cool Gold Lazuru u nijansi oraha. Četka se samo vrhom umoči u boju i povlače se potezi celom dužinom stola, u istom pravcu.

Pošto je četka samo vrhom namočena u boju, ona ostavlja vidljiv trag dlačica koje će nakon nekoliko ponovljenih poteza ostaviti utisak teksture drveta. Efekat je bolji ako se postupak uradi sa nekoliko nijansi drveta.

Kada se prvi sloj boje osušio, drugi sloj sam ponovila koristeći crnu boju za drvo Tikkurila Valtti Opaque

7. Ručkica dugme

Staru ručkicu dugme sam ošmirglala šmirglom granulacije 120, ofarbala crnom bojom u spreju i malo oslikala zlatnom bojom. Da bi linije postale zamagljene, nakon oslikavanja sam dugme obrisala krpom. 

8. Priprema stolice

Kako bi radno mesto bilo kompletno opremljeno, odlučila sam da jednu od trpezarijskih stolica u stanu preuredim tako da se uklopi sa radnim stolom. Stolica je bila malo korišćena i potpuno ispravna. Bilo je potrebno samo prilagoditi boje.

Skinula sam sedalni deo sa stolice, kao i tapacirani deo naslona. Zatim sam stolicu ošmirglala šmirglom granulacije 120.

9. Farbanje stolice

Nakon šmirglanja stolicu je potrebno obrisati od prašine. Odlučila sam da stolicu farbam Cool Gold Lazurom u nijansi oraha. Od alata sam koristila valjak i četkicu. Farbanje sam uradila u dva sloja. 

10. Presvlake od jastučnica

Pošto su tapacirani delovi stolice bili kao novi, nisam želela da skidam postojeći mebl i sunđer. Odlučila sam da ovu transformaciju pojednostavim i da samo stavim nove presvlake preko postojećeg materijala.

Kupila sam dve jastučnice dimenzije 42 cm * 42 cm. Prvo sam pravila presvaku za naslon. Jastučnicu sam prevrnula na naličje, skinula rajsferšlus i kredom obeležila koliko je potrebno suziti jastučnicu da bi se napravila presvlaka za naslon.

Na šivaćoj mašini sam napravila novi šav, odsekla višak materila i navukla presvlaku na naslon. 

Na drugoj jastučnici sam skinula rajsferšlus, navukla je preko sedala i uvidela sam da će mi na obe presvlake faliti par centimetara materijala kako bih lepo mogla da ih zatvorim. Zato sam na obe presvlake našila dodatke od preostalog dela prve jastučnice. 

11. Heftanje otvorene ivice

Da bi se presvlake lepo zategle, najbolje je ovaj posao izvršiti heftanjem. Prvo sam na presvlaci za naslon odsekla višak našivenog materijala. Zatim sam presavijala neobrađenu ivicu tkanine, zatezala je preko ivice i pričvrstila heftalicom.

Sedalo nije pravilnog kvadratnog oblika, nego se sužava u delu prema naslonu. Zato je bilo potrebno da se zategne jedan deo presvlake sa obe bočne strane i zahefta se za sedalo. Nakon toga sam preko njega napravila malu faltu, kako bi svaki višak materijala bio zategnut.

Zatim sam zaheftala i otvorenu ivicu presvlake na sedalu. Presavijala sam neobrađeni deo tkanine i pričvršćivala je na sedalo. Krenula sam od sredine ivice prema ćoškovima. Na ćoškovima sam odsekla višak materijala, pa postepeno svaki deo zaheftala, vodeći računa da konačni izgled bude uredan.

12. Sklapanje stolice

Na kraju sam tapacirane delove vratila na stolicu. Naslon sam ugurala u stolicu uz pomoć čekića, a sedalo sam pričvrstila šarafima. 

13. Cene materijala

MaterijalKoličinaCena u din.Cena u eur
Aquamax beli prajmer1790,00 din.6,72 eur
Cool Gold Lazura orah1570,00 din.4,84 eur
Tikkurila Otex crni prajmer12.280,00 din.19,38 eur
Aquamax emajl za drvo
Wild Saphire
11.058,19 din.9 eur
Tikkurila Valtti Opaque11.890,00 din.16,06 eur
Jastučnica2400,00 din.3,40 eur
Ukupno:6.988,19 din.59,40 eur

14. Konačni utisci

Nakon završetka transformacije starog radnog stola i trpezarijske stolice, mogu sa zadovoljstvom reći da je proces bio izuzetno ispunjavajući. Uz malo kreativnosti, uloženog truda i ostataka materijala iz prethodnih projekata, uspela sam da obnovim ove komade nameštaja i udahnem im potpuno novi život. 

Ovakve transformacije pružaju priliku da se izrazi sopstvena kreativnost i praktičnost, da se eksperimentiše i uči, dok konačni izgled odražava našu estetiku i stil. Ne zaboravite da svaki komad nameštaja nosi potencijal za promenu i unapređenje, čineći naše domove inspirativnim prostorima za život i rad.

Podelite sa mnom vaše mišljenje o ovoj transformaciji. Da li imate neki koristan savet ili ideju za neku sličnu transformaciju?

Celu transformaciju radnog stola i stolice možete pogledati u videu na mom YouTube kanalu:

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.