Kako samostalno postaviti aspirator i napraviti jedinstvenu masku za aspirator

Ukoliko razmatrate renoviranje kuhinje, ili je već planirate u skorijoj budućnosti, postavljanje novog aspiratora može biti jedan od značajnih koraka u tom procesu. U nastavku, delim naše iskustvo u postavljanju aspiratora, pružajući vam korisne smernice za samostalnu instalaciju.

Ali to nije sve – otišla sam korak dalje sa kreiranjem jedinstvene maske iznad aspiratora, dodajući tako poseban estetski pečat ovom delu kuhinje. Ovaj projekat, ne samo da je unapredio funkcionalnost prostora, već je doprineo i stvaranju posebnog vizuelnog doživljaja. Ako želite saznati kako smo postigli ove rezultate, nastavite čitati i pridružite nam se u putovanju kroz kreativni proces renoviranja kuhinje!

1. Postavljanje aspiratora na zid

Kupili smo samostojeći aspirator marke Davoline širine 50cm, budući da za aspirator standardne širine nema dovoljno prostora. Ovakav aspirator može da se postavi na zid, ili da se pričvrsti za gornji viseći element. Mi smo izabrali prvu opciju.

Pričvršćivanje aspiratora na zid podrazumeva da se probuše rupe u zidu. Sa aspiratora je potrebno skinuti donji filter kako bi se mogla obeležiti mesta na zidu gde treba da se ubuše rupe. Što se tiče visine postavljanja, aspirator treba da bude udaljen minimum 65cm od električnih ringli, odnosno 75cm od plina. 

Zid na kome se bušilo sadrži betonske delove, tako da je bilo neophodno korišćenje hiltovke. Napomena: vodite računa da će vam ovaj alat biti potreban ukoliko budete radili postupak montiranja aspiratora. 

Nakon što se probuše rupe u zidu, u njih se postavljaju tiplovi i aspirator se zatim pomoću odgovarajućih šarafa postavlja na zid. 

2. Postavljanje cevi za aspirator

Nakon montiranja aspiratora, potrebno ga je pomoću aluminijumske cevi povezati sa odvodom za isparenja. 

Ukoliko već imate odvod na zidu, onda će ovaj deo posla ići brzo. Kod nas to nije bio slučaj, pa je moj suprug napravio otvor na mestu gde je odžak. Ovo je bilo jedino mesto gde se mogao napraviti odvod za aspirator, budući da u kuhinji ne postoji nijedan spoljašnji zid. 

Budući da je u pitanju stambena zgrada sa centralnim grejanjem, u zgradi se odžak ne koristi za loženje, pa je ovo prihvatljivo rešenje. Ipak, ne savetuje se da se aspirator povezuje sa odžakom ukoliko je odžak u upotrebi, odnosno odvodi dim.

Nakon što je napravljen otvor, cev za aspirator smo savili u lakat i izmerili koliko je potrebno skratiti cev kako bi povezala aspirator i otvor. Višak cevi se lagano seče skalpelom ili makazama. Sa jedne strane smo aspirator povezali sa redukcijom za otvor i povezali ih aluminijumskom samolepljivom trakom. 

Druga strana cevi se postavlja u plastičnu spojnicu koja se nalazi na vrhu aspiratora. I ovu stranu cevi smo dodatno povezali sa aspiratorom pomoću samolepljive trake. 

Praznine oko redukcije u zidu sam popunila pur penom. Kada se pur pena stegla, viškove sam odsekla skalpelom.

Nakon postavljanja aspiratora i cevi, u aspirator se zavrću sijalice i filter se može vratiti na mesto. Nakon toga može se isprobati kako aspirator funkcioniše.

3. Okvir za masku oko aspiratora

Budući da je prostor oko aspiratora uži od 60cm, nije bilo moguće na to mesto uklopiti neki standardni viseći element. Zato sam odlučila da ću sama napraviti masku za aspirator. 

Izmerila sam prvo visinu iznad aspiratora kako bih odsekla dve letve koje je trebalo prčvrstiti na zadnji i bočni zid. Nisam merila skroz do plafona, jer je na bočnom zidu cev od grejanja, nego sam merila do njene pozicije. 

Kada su dve letvice postavljene, nastavila sam sa merenjem i sečenjem ostalih letvi koje je dalje trebalo međusobno povezivati. Ideja je bila da se iznad aspiratora napravi ram koji će kasnije moći da se zatvori i dekoriše po želji.

Sve letve smo međusobno povezali pomoću šarafa i metalnih ugaonika.

4. Zatvaranje rama oko aspiratora

Nakon postavljanja rama, počela sam sa narednom fazom – pokrivanje rama. Odličila sam se da iskoristim ostatke od laminata.

Između aspiratora i visećeg elementa je ostala mala praznina koju sam želela da zatvorim. Zato sam na bočnu strana rama, osim laminata koji sam sekla na odgovarajuću dužinu, postavlja i komade letvi kako bi se otvor između aspratora i visećeg elementa popunio. 

Nakon što je bočna strana zatvorena, postupak je ponovljen i na prednjoj strani. Ova strana nije bila zahtevna, jer je samo trebalo iseći laminat na odgovarajuću dužinu. Za potrebe pokrivanja maske za aspirator potrošila sam 2,5 daske laminata.

Laminat sam pričvršćivala za letvice pomoću šarafa, vodeći računa da budu blizu bočnih ivica, kako bih kasnije mogla da ih prekrijem dekorativnim lajsnama.

Letvicu koja se vidi između aspiratora i visećeg elementa sam prikrila komadom furnir trake. Traku sam odsekla na odgovarajuću dužinu i pričvrstila je za letvicu uz pomoć lepka za drvo i par ekserčića.

5. Farbanje maske za aspirator

Iako je i nakon postavljana laminata maska iznad aspiratora izgledala zadovoljavajuće, od početka sam zamišljala kako treba da ima poseban izgled. Zato se nisam zaustavila u ovom koraku, nego sam prešla na sledeći. 

Prvo sam celu masku premazala sa jednim slojem Tikkurila Otex crnog prajmera, a zatim i sa dva sloja Aquamax emajl boje za drvo. Ovaj put sam izabrala jarku boju, sličnu motivu koji imam na pločicama. U pitanju je nijansa 4110 Wild Saphire

6. Postavljanje aluminijumskih lajsni na masku za aspirator

Nakon farbanja maske prešla sam na merenje i sečenje aluminijumskih lajsni u zlatnoj boji. Koristila sam ravne i ugaone lajsne, kako bih sve vidljive ivice maske lepo obradila.

Pre obeležavanja i sečenja lajsni, mesto gde će se seći sam zalepila krep trakom. Na taj način se mesto sečenja bolje obeleži, a želela sam i da sprečim pravljanje ogrebotina na lajsni u toku sečenja, budući da sam to radila ručno – pomoću bonseka. 

Kada su svi delovi lajsni isečeni, zalepila sam ih pomoću Bisone MontageKit lepka. Lajsne koje su zalepljene uspravno sam dodatno pričvrstila krep trakom, dok se lepak ne osuši.

Iste lajsne i lepak sam koristila i nakon postavljanja laminata, na deo poda ispod kuhinjskih elemenata.

7. Postavljanje lajsne od stiropora

Budući da sam ram i masku iznad aspiratora postavila na visinu koju je odredila cev od grejanja, rastojanje od maske do plafona sam odlučila da zatvorim pomoću lajsne od stiropora. Ukrajanje stiropora oko cevi je mnogo jednostavnije, nego da sam to radila sa laminatom. 

Izmerila sam prvo dužinu bočne lajsne, a zatim i prednje. Nakon što sam proverila kako se uklapaju, prednju lajsnu sam prislonila pored i ispod cevi, kako bih prenela na nju poziciju cevi i kako bih isekla kuda će cev da prođe.

Nakon što su svi delovi iskrojeni i isečeni, lajsne sam zalepila koristeći Deco Adhesive lepak za lajsne. 

8. Silikoniranje

Za popunjavanje pukotina i praznina između lajsni koristila sam dve vrste silikona. Oko aluminijumskih lajsni sam koristila Parquet silikon zbog njegove braonkaste boje, dok sam oko stiropor lajsni koristila TKK beli silikon. Nakon nanošenja silikona, potrebno je ukloniti višak vlažnim sunđerom. 

9. Farbanje lajsne od stiropora

Kada su sve pukotine ispunjenje, stiropor lajsnu sam prvo prefarbala plavom bojom, a zatim određene delove lajsne prešla zlatnom akrilnom bojom i crnom bojom za drvo, kako bi se lajsna i aspirator dodatno istakli. 

Ovo su ostaci boja koje sam koristila u prethodnim projektima kao što je pravljenje lažnog vitraža i renoviranje starog dela nameštaja.

10. Cene opreme i materijala

Oprema/MaterijalKoličinaCena u din.Cena u eur
Aspirator 50cm17.500,00 din.63,75 eur
Cev za aspirator1,5 m2.080,00 din.17,68 eur
Redukcija za odžak1491 din.4,17 eur
Alu traka1196 din.1,67 eur
Metalni ugaonici8160 din.1,36 eur
Maxima Aquamax farba600 ml1.058,19 din.8,99 eur
Aluminijumske lajsne2800 din.6,8 eur
Stiropor lajsna2 m1.200 din.10,2 eur
Ukupno:13.485,19 din.114,62 eur

11. Konačni utisci

Nakon realizacje ovog projekta podeliću sa vama par zapažanja. 

Ukoliko aspirator postavljate na zid od pune cigle, ili zid koji u sebi ima betonske elemente, uzmite u obzir da će vam u ovom slučaju biti potrebna hiltovka. 

Za pravljenje otvora u zidu za odvođenje isparenja potrebni su čekić, štemajz i špic. Najbolje je da se otvor napravi na spoljašnjem zidu, a ukoliko koristite odvod na odžaku, savet je da se taj odvod ne koristi i za neke druge namene.

Pravljenje maske po meri iznad aspiratora ne mora da bude veliki finansijki trošak. Pametno iskoristite ostatke materijala od nekih prethodnih projekata, i uz pomoć malo boje i dekorativnih lajsni dobićete unikatni predmet u kuhinji. 

Na samom kraju mogu zaključiti da je projekat bio uspešan. Nadam se da ste pronašli neke korisne informacije i dovoljno inspiracije da se upustite u neki sličan projekat.

Želela bih da čujem vaše mišljenje o ovom projektu. Da li vam se neki deo procesa čini i dalje izazovnim ili imate neki koristan savet ili sugestju koji biste podelili? 

Ne propustite video u kojem možete pogledati sve detalje ovog postupka.

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.