Kako sam promenila izgled terase tehnikom „German Schmear“

Ako tražite inspiraciju kako da ulepšate zid od cigle – bilo da se on nalazi u stanu, na terasi, ili u dvorištu, u nastavku možete pročitati koje alate i materijale sam koristila i kako izgleda sam postupak.

1. Inspiracija

Za tehniku „German Schmear“ sam prvi put čula na HGTV kanalu dok sam gledala preuređenje jedne kuće. Spoljašnjost kuće je bila od cigle i želeli su da uštede na uređenju eksterijera, pa su odlučili da samo osveže izgled fasade primenom ove tehnike.

Naravno, posao uopšte nije jednostavan kada se radi o velikoj kući, ali krajnji efekat je zaista osvežavajuć i zainteresovala sam se kako se izvodi. U samoj emisiji nije bilo detalja oko postupka, pa sam informacije tražila po internetu.

Što se tiče samog naziva, “German” znači „nemački“, dok je “Schmear” reč germanskog porekla u značenju „razmazati“, „širiti“.

Ako ovaj pojam ukucate na Googlu, ili Pinterestu, videćete mnogo fotografija sa različitim konačnim efektima. Suština je da se zid od cigle izbeli pomoću maltera, u većoj ili manjoj meri, zavisno od toga kakav krajnji efekat želite. Najveći deo belog maltera se nanosi preko fugni, dok se ostatak mestimično razmazuje i po površini cigle.

2. Ideja

U našem dvorištu imamo celom dužinom zid od cigle, otprilike 15 metara, i odmah mi je palo na pamet da bih na njemu mogla da isprobam ovu tehniku. Verovatno bih prošla kao i oni majstori koju su to radili na kući pomenutoj na početku. 🙂

Srećom, u stanu koji trenutno renoviramo, na terasi postoje dva manja zida od fasadne cigle. Dimenzije zidova su 1m*2,35m i 1,86m*0,77m – što je nešto manje od četiri kvadratna metra. Fugne između cigli su bile duboke i trebalo ih je ispuniti, a meni je sve ovo pružilo idealne uslove za isprobavanje pomenute tehnike.

3. Materijal

Tražila sam po internetu kakvi proizvodi postoje na našem tržištu. Beli malteri koji se koriste za fasade, pakovani u plastične kante i spremni za korišćenje, su prilično skupi. U lokalnoj radnji su me posavetovali da mi je najjeftinije da uzmem beli keramički lepak. Pakovanje je u džaku od 25kg. Kupila sam KERAMOL®Flex White, beli fleksibilni lepak za keramičke pločice. Ovaj lepak se lepo muti, lako se razmazuje i ne suši se brzo, tako da ne morate da žurite dok radite sa njim.

Cena: 1.155,00 din.

4. Alat

Osim alata koji treba za mućenje lepka – kanta, bušilica i mikser za lepak, za ovu tehniku su potrebne još obične gumene rukavice, kao i kesa za popunjavanje fugni. Kesu sam našla u Woby house-u, a usput sam tu kupila i rukavice.

Cene: kesa za fugne – 315,00 din, rukavice za domaćinstvo – 172,00 din.

Napomena: Sve alate i materijal sam kupila. Cene su važile u trenutku kupovine i mogu se menjati, zavisno od trenutka kada čitate ovaj tekst.

5. Postupak

5.1. Prava gustina lepka

Lepak sam zamutila tako što sam stavila u kantu otprilike osam polovično napunjenih fangli lepka i postepeno dosipala vodu kako bi se lepak kompaktno zamešao. Gustina lepka treba da bude malo ređa – kada ga uzmete špaklom, trebalo bi da blago klizi za nje. Ova gustina je potrebna kako bi lepak mogao da se istiskuje iz kese za fugne.

5.2. Punjenje kese za fugne

Prvi put sam kesu napunila koliko je moguće ( a moguće je dosta jer je kesa velika), i to sam kasnije korigovala. Najbolje se pokazalo ako je napunim sa 3-4 čaše od 2dl i onda sa kesom može da se rukuje bez problema, a pri tome ima dovoljno lepka u njoj da možete raditi neko vreme bez stalnog prekidanja i dopunjavanja.

5.3. Popunjavanje fugni

Kada kesu napunite lepkom, prislonite je uza zid i u fugnu istiskujete lepak kroz vrh kese. Ukoliko fugne nisu duboke, moguće je popunjavati ih rukom ili špaklom – u tom slučaju savetujem da lepak ipak zamutite malo gušće.

5.4. Razmazivanje fugni

Nakon popunjavanja fugni lepkom, drugi korak je da se taj lepak razmaže u smeru fugni, čime se zamažu i cigle. Ono što sam tokom postupka uočila kao grešku je što sam odmah počela da razmazujem fugne – kako sam nanela koji red, ili nakon nekoliko redova.

Ovo nije dobro zbog nereda koji se odmah stvori. Umaže se sve istovremeno – i ruke, i alat. Izdržala sam tako da radim dok nisam potrošila prvu kantu lepka, oprala sve nakon toga i onda nastavila sa radom – ovaj put promišljenije.

Savet je da na celom zidu, ili nekom delu zida (zavisi od veličine površine na kojoj se radi), prvo ispunite fugne, pa onda krenete da razmazujete.

Izuzetak je ako odmah krećete ručno da razmazujete fugne, ali tu nema šprica tj. kese, tako da ovde radite samo rukavicama i nema umazanog alata.

5.5. Brisanje sunđerom

Na kraju sam sve prebrisala sunđerom i vodom. Sunđer se natopi u vodu, a onda se brišu cigle i fugne, čime se skida i višak lepka. Sunđer se stalno ispira i ponavljate postupak duž celog zida. Ovaj korak je takođe najbolje uraditi kada se završi jedna celina. Lepak tako ima vremena da se malo stegne, ali da se ne osuši skroz.

Već sam napisala da je ovaj lepak zahvalan za rad jer se ne suši tako brzo, pa ćete imati dovoljno vremena da postupak uradite kako sam objasnila.

5.6. Različita tekstura cigle

Napominjem da su cigle na visokom zidu reljefne i da je na njima efekat malo lepši nego na zidu koje su ispod prozora, i koje su skroz glatke. Na glatkim ciglama je teže zaustaviti premazivanje lepkom, tako da su primile više lepka i samim tim više izbelele.

Ispod su rezultati na oba zida nakon prvog nanošenja maltera.

5.7. Dopunjavanje fugni (opciono)

Nakon dva dana došla sam da vidim kako izgleda rezultat nakon sušenja. Lepak se osušio i dobio čistu belu boju. Međutim, fugne su bile i dalje prilično duboke. Ipak sam želela da ih što više poravnam sa površinom cigle.

Ovaj korak sigurno nije bio neophodan, ali sam ipak odličila da ga izvedem . Zamutila sam oko šest fangli lepka, za nijansu gušće nego prošli put.

Odličila sam se da fugne popunjavam malom špaklom. Od svih načina, popunjavanje fugni špaklom je trajalo najduže. Tek kada sam ih sve popunila, onda sam mokrim sunđerom ravnala ivice i skidala višak.

Drugi, manji zidić, sam popunila rukom. Uvidela sam da će mi trebati pozamašna količina lepka, jer sam skoro sve potrošila na prethodni zid, a i da će mi trebati poprilično vremena. Lepak koji je preostao sam rasporedila po najdubljim fugnama. Nakon toga sam i ovaj zid prebrisala mokrim sunđerom.

Na njemu su cigle bez teksture i, kao što sam i pretpostavila, posle drugog nanošenja lepka skoro su u potpunosti prekrivene lepkom. Boja cigle se samo nazire. Ipak, izgleda lepo zato što se na zidu i dalje vidi kontura cigli.

6. Konačni utisci

Ovu tehniku sam želela da isprobam od prvog trenutka kada sam je videla. Veličina zidova na terasi je bila idealna da bi se ova tehnika isprobala. Materijali i alati koje sam koristila su pristupačni i zadovoljna sam kako su mi poslužili u ovom poduhvatu. Ukupno sam potrošila oko pola džaka lepka.

Sama tehnika nije zahtevna i u toku izvođenja postupka, čak i ako je radite prvi put, svakako ćete uvideti koji način je najbolji za izvođenje. Početnicima bih savetovala da za prvi put izaberu neki zid u dvorištu i izbegnu radove u enterijeru, zbog nereda koji može da nastane.  

Druga ruka popunjavanja fugni nije neophodna i budite svesni da ćete time još više pokriti cigle i izbeleti zid. Dakle, postupajte u skladu sa rezultatom koji želite da postignete.

Ja sam zaista zadovoljna konačnim rezultatom i sada sam sigurna da ću, čim budem imala dovoljno vremena, istu tehniku primeniti i na zidu u dvorištu.

Pišite mi u komentarima da li ste znali za ovu tehniku i da li vam se dopada kakav je konačni rezultat?

Ceo postupak možete pogledati i na sledećem video snimku.

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.