LED rasveta i dekoracija kuhinje


Dolazimo do poslednjeg poglavlja koje se odnosi na radove u kuhinji. Za kraj sam ostavila priču o rasvetnim telima koja smo postavili u kuhinji, kao i onom što je svima najdraže, jer je znak da je posao obavljen – dekoraciji.

1. Postavljanje LED panela

Napomena: Pre ovih radova obavezno isključiti prekidač svetla, ili, još bolje, osigurač.

U kuhinji je stajao stari luster, ili, bolje reći, ostatak lustera. Skinuli smo ga i, na predlog majstora, odlučili da stavimo LED panel. Karakteristike ovog panela su da daje puno svetlosti, što je za kuhinju veoma bitno. Drugi razlog je što smo se odlučili za panel, a ne luster, je taj što je plafon prilično nizak i svaka rasveta koja visi sa plafona bi smetala. 

Ovaj LED panel je od 24W i 6500k, što je više nego dovoljno za kuhinju od 6 kvadrata. Kada se panel raspakuje, prvi korak je da se sa njega skine kutijica sa kablovima i metalna šina na koju će biti pričvršćen.

Metalna šina se zatim prislanja na plafon, na mesto gde će panel biti postavljen, i šrafcigerom se obeleže mesta na plafonu gde treba bušiti rupe. Rupe se zatim buše hiltovkom i ubacuju se tiplovi. Nakon toga se šarafima pričvršćuje metalni nosač.

Sledeći korak je da se povežu žice iz plafona sa žicama iz kutije panela. Iz plafona su izlazile crna i plava žica, što se vidi u samom preseku žice, dok su iz kutije panela izlazile braon i plava žica. Žice treba povezati po sistemu “boja na boju”, odnosno povezati crnu sa braon žicom (faza) i plavu sa plavom žicom (nula).

Žice se povezuju uvrtanjem jedne oko druge, rukom, i uz pomoć kombinirki. Nakon toga žice izolovati namotavanjem izolir trake. 

Kada su žice povezane, kabal iz kutije panela spojiti na odgovarajuće mesto na panelu i zatim panel pričvrstiti šarafima za nosač. 

2. Dekoracija LED panela

Led panel je modernog i neupadljivog izgleda, pa sam poželela da ga malo dekorišem. Koristila sam ostatke stirodura debljine 1 cm. Prvo sam odsekla jedan kvadratni oblik odgovarajuće veličine, a zatim na njemu nacrtala dve dijagonale.

Iz tačke preseka dijagonala sam zatim opisala najveću moguću kružnicu pomoću šrafcigera i krojačkog metra. Želela sam da dobijem oblik osmougla koji sam već imala na sedištu visokih stolica. Zato sam prave uglove dobijene u preseku dijagonala podelila na pola. U preseku kružnice i četiri povučene linije dobijaju se temena osmogula koje sam zatim povezala. 

U centru ovog osmogula sam opisala jednu manju kružnicu koja je veličine LED panela. Isekla sam je kako bi se dekoracija mogla postaviti preko panela. 

Dalji koraci u obrađivanju ovog komada stirodura su farbanje osnovnom bojom za drvo Aquamax u jednom sloju. Zatim sam ga prefarbala sa dva sloja pokrivne boje – koristila sam ostatke bele boje Tikkurila Luja 20. Nakon toga sam iscrtala linije preko površine na koje sam lepila traku koja mi je ostala od vitraža.

Traku sam lepila prvo celom spoljašnjom ivicom oblika, a zatim i preko iscrtanih linija na površini.

Nakon toga sam spoljašnje ivice i pojedine unutrašnje segmente ofarbala sa dva sloja crne pokrvine boje Tikkurila Luja 20. Dodala sam diskretno zlatnu akrilnu boju, na par mesta, duž crne nalepljene trake. 

Ovaj ukras za LED panel sam zalepila pomoću lepka za stiropor Deco adhesiv.

Da bih sakrila spoj između led panela i stirodura, zalepila sam još jedan red trake oko led panela. 

3. Dodatna LED rasveta

U kuhinji smo koristili još dve različite vrste rasvete. Prva je samolepljiva LED traka sa senzorom za pokret. Traka je dužine 1 m i, nezavisno od nje, postoji prekidač na baterije, takođe samolepljiv. 

Nakon što sam stavila baterije u prekidač, jednu led traku sam zalepila na gornju ivicu vitraž prozora u trpezariji, a drugu na donju ivicu gornjeg prozora. Ovim sam želela da postignem da vitraž bude obasjan kada se gleda iz kuhinje. 

Naknadno sam odlučila da gornju traku premestim na gornju ivicu prozora, što ćete videti na fotografijama u odeljku dekoracije.

LED push svetlo se sastoji iz tri nezavisna mala panela. Za svaki je potrebno po tri baterije.

Odlučila sam da ih postavim ispod visećeg elementa u kuhinji. Odredila sam mesta na koja ću ih lepiti tako da rastojanja između panela budu jednaka. 

4. Transformacija bombonjere

Za potrebe dekorisanja kuhinje iskoristila sam staru staklenu bombonjeru. Krep trakom sam oblepila deo oko ručke na poklopcu i dno postolja. Da bi dno bilo precizno prekriveno trakom koristila sam skalpel kako bih odsekla višak trake i oslobodila obod postolja. 

Zatim sam Tikkurila Otex belim prajmerom premazala ručku, obod i jednu manju saksiju koju sam kupila za ovu namenu. Nakon sušenja prajmera sve sam premazala i sa jednim slojem Aquamax akrilne boje za drvo

Nakon toga je usledilo oslikavanje. Koristila sam akrilnu plavu boju u tubi kojom sam ofarbala ručku na poklopcu i iscrtala prugice na saksiji i obodu postolja. 

Da bih bila sigurna da se akrilna boja neće ispirati, sve sam premazala i sa jednim slojem Aquamax akrlnog laka za kamen

Nakon sušenja laka skinula sam krep traku, postolje zalepila na saksiju pomoću Moment Classic lepka i osvežena bombonjera je bila spremna za postavku u kuhinji.

5. Dekoracija kuhinje 

Na kraju, došao je red za dekoraciju kuhinje. Iznad gornjih elemenata kuhinje sam postavila transformisanu bombonjeru, uramljene slike i nekoliko veštačkih biljaka.

Radnu površnu sam, osim dekorativnom svećom i malom biljkom, dekorisala i jednim uramljenim receptom koji je davno (pre 20-30 godina) napisala moja mama. Ovakvi detalji daju lični pečat i originalnost svakoj kuhinji.

Crne zidne police su poslužile za izlaganje dekorativnih tanjira, slika i sitnih dekorativnih predmeta. 

Zvezda ove kuhinje je staklena polica postavljena preko vitraž prozora. Na nju sam stavila dekorativne čaše i flaše, a poseban doživljaj dobija kada se upali LED rasveta u pozadini prozora. 

6. Art Deco kao inspiracija

Tražeći rešenja za kuhinjski prostor, inspiraciju sam pronašla u Art Deco stilu. Karakteriske ovog stila koje sam ja iskoristila u enterijeru i dekoraciji mogu se videti u korišćenju geometrijskih oblika, pozlaćenih detalja, upadljivih crno-belih kontrasta, ali i intenzivnih, zasićenih boja kao što su plava koja dominira, i crvena koja je uneta kroz detalje.

Vitraž prozor je još jedna interpretacija ovog stila. Postavljanjem staklenih polica preko prozora i rasvete u pozadini prozora, ovaj kutak je doneo glamur i raskoš barova karakterističnih za dvadesete i tridesete godine prošlog veka.

7. Cene opreme

Rasveta u kuhinji
OpremaKoličinaCena u din.Cena u eur
Led panel 24w1 kom.1.190 din.10,12 eur
Led traka senzor2 kom.1.660 din.14,11 eur
Baterije8 kom. 600 din.5,1 eur
Led Push sa baterijom3 kom.599 din.5,1 eur
Ukupno:4.049 din.34,43 eur
Dekoracija
OpremaKoličinaCena u din. Cena u eur
Ramovi za slike6 kom.2.375 din.20,19 eur
Izrada slika6 kom.560 din.4,76 eur
Saksije5 kom.1.580 din.13,43 eur
Veštačke biljke8 kom.1.340 din.11,39 eur
Dekorativni tanjiri3 kom.1.000 din.8,5 eur
Tegle za dodatke i začine8 kom.1.140 din.9,69 eur
Dozator1 kom.350 din.2,98 eur
Avan1 kom.300 din.2,55 eur
Plava vaza1 kom.350 din.2,98 eur
Šolje za kafu2 kom.800 din.6,8 eur
Ukupno:9.795 din.83,27 eur

8. Konačni utisci

Rasveta je jedan od veoma bitnih segmenata pri renoviranju kuhinje. Sva rasvetna tela koja smo postavili u kuhinji prvi put koristimo, ali mogu zaključiti da daju izuzetno osvetljenje i preporučujem ih za korišćenje u svakom prostoru gde je bitno imati jako svetlo.

Dekorisanje prostora nas sve raduje jer znači da su veliki poslovi završeni i da je vreme da se malo uživa u plodovima rada. Ne zaboravite da dekoraciji dodate lični pečat postavljanjem dragih slika, fotografija, recepata ili starog kuhinjskog posuđa.

Ograničen budžet za dekoraciju je idealna prilika da pronađete stare predmete, probudite sopstvenu kreativnost i transformacijom im udahnete novi izgled koji će vas obradovati svaki put kada ih pogledate.

Napišite mi u kometarima šta mislite o konačnim rezultatima, ili podelite neki koristan savet. 

Ne propustite ni novi video na mom YouTube kanalu:

Podeli sa prijateljima

Sadržaj

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.